Μετά τη Γάζα η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ εισέβαλε και στον Λίβανο

Πόλεμος στον Λίβανο: Αιχμή του δόρατος η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν σε πολλά χωριά στον ανατολικό τομέα του Λιβάνου την Τρίτη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Χεζμπολάχ διαθέτει τρομοκρατική υποδομή.

Το πυροβολικό των IDF έβαλε επίσης εναντίον της περιοχής, με στόχο να καταστρέψει τρομοκρατικές υποδομές, να σκοτώσει μέλη της Χεζμπολάχ και να διακόψει την τρομοκρατική δραστηριότητα. Ο ελιγμός εδάφους υποστηρίχθηκε από εκτεταμένες επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση στο έδαφος και τη στόχευση τρομοκρατών που δρούσαν μέσα σε κτήρια.

Αργότερα την Τρίτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι μίλησε για την επίγεια επιχείρηση των IDF στο νότιο Λίβανο: «Οι IDF πραγματοποιούν περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ ενάντια στην απειλή που θέτει η Χεζμπολάχ για τους αμάχους στο βόρειο Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιδρομές «θα στοχεύουν προπύργια της Χεζμπολάχ» που απειλούν τις ισραηλινές κοινότητες. 

Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε μετατρέψει τα λιβανέζικα χωριά κατά μήκος των συνόρων σε «στρατιωτικές βάσεις» για να τα χρησιμοποιήσει «ως ορμητήριο για μια εισβολή τύπου της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά σπίτια» σε ένα σχέδιο που ονομάστηκε «κατάκτηση της Γαλιλαίας». «Εάν το κράτος του Λιβάνου και ο κόσμος δεν μπορούν να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε μόνοι μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος είναι «με τη Χεζμπολάχ» και όχι με τον λαό του Λιβάνου.

Αιχμή του δόρατος του Ισραήλ η Μεραρχία 98

Η εισβολή του Ισραηλινού Στρατού στο νότιο Λίβανο αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε υπό την ηγεσία της Μεραρχίας 98 και του διοικητή της, ταξιάρχου Guy Levi. Η μεραρχία 98, όπως σχολιάζει η Jerusalem Post, ήταν υπεύθυνη για το σπάσιμο της ραχοκοκαλιάς της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, την ισχυρότερη μαχητική ταξιαρχία της, από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Μαζί με τη Μεραρχία 98, στον Λίβανο επιχειρούν η ειδική μονάδα Egoz των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστές και η 7η ταξιαρχία των τεθωρακισμένων των IDF.

Ο Διοικητής της Egoz, Αντισυνταγματάρχης «Α» είπε στους στρατιώτες ακριβώς πριν μπουν μέσα: «Έχουμε μεγάλη τιμή να γράφουμε ιστορία στον Βορρά, όπως κάναμε στη Γάζα. Ξεκινήσαμε με επιχειρήσεις χαμηλότερης ποιότητας, αλλά σήμερα, ξεκινάμε μια πιο ουσιαστική εισβολή για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους. «Σας εμπιστεύομαι, είμαι υπερήφανος για εσάς και γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία» κατέληξε ο επικεφαλής της Egoz.

Οι IDF προειδοποιούν τους αμάχους του νότιου Λιβάνου

Εν μέσω των δραστηριοτήτων των IDF στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του IDF στα αραβικά Avichay Adraee εξέδωσε προειδοποιήσεις στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου σε μια ανάρτηση στο X/Twitter, ζητώντας τους να μην μετακινούν οχήματα από τη βόρεια περιοχή στη νότια περιοχή του ποταμού Litani. 

«Σκληρές μάχες διεξάγονται στο νότιο Λίβανο, με στοιχεία της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιούν το άμαχο περιβάλλον και τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες για να εξαπολύσουν επιθέσεις», έγραφε η ανάρτηση, προσθέτοντας: «Για την προσωπική σας ασφάλεια, σας ζητάμε να μη μετακινείτε οχήματα από τα βόρεια στη νότια περιοχή του ποταμού Λιτάνι».  

Με πληροφορίες από Times of Israel, Jerusalem Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς
LIFO NEWSROOM
CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Διεθνή / CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου εξέτασαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους παγιδευμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM