Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν και γιατί συνελήφθη Facebook Twitter
Εκρέμ Ιμάμογλου / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρήθηκε ο άνθρωπος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Σήμερα, συνελήφθη στο σπίτι του, αφού οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον ίδιο και περισσότερα από 100 ακόμα άτομα στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά. 

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου, φαβορί του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία της Τουρκίας, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή φιγούρα στην πολιτική σκηνή της χώρας πριν τις εκλογές του 2019. Αλλά με το να επιμείνει στη σκληρή μάχη για να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, έγινε ο πιο προβεβλημένος αμφισβητίας του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και χρόνια και η απροσδόκητη «νέα ελπίδα» για την τουρκική δημοκρατία.

Πρώην επικεφαλής κατασκευαστικής εταιρείας μπήκε στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2009 και έγινε δήμαρχος της μεσοαστικής συνοικίας Beylikdüzü της Κωνσταντινούπολης το 2014. Λαϊκιστής και μετριοπαθής στον θρίαμβο ταυτόχρονα, επέβαλε με επιτυχία το όραμά του στην Κωνσταντινούπολη μέσω μιας ήρεμης αποφασιστικότητας και ενός ενωτικού τόνου – κάτι όχι και τόσο εύκολο υπό το κλίμα καταστολής, φόβου και φίμωσης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από το κυβερνών κομμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τον έχουν χαρακτηρίσει «εισαγόμενο Έλληνα που υποστηρίζεται από τρομοκράτες» και η αμφιλεγόμενη ακύρωση της πρώτης νίκης του τον Μάρτιο του 2019 δεν ήταν αρκετή για να τον ρίξει. «Σε όλο τον κόσμο, ο λαϊκισμός χρησιμοποιείται για να διαιρεί και να κυβερνά. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την τάση» είχε πει o Εκρέμ Ιμάμογλου σε συνέντευξή του στο The Atlantic. Τελικά συσπείρωσε και πάλι τους υποστηρικτές του CHP με το σύνθημα «όλα θα πάνε καλά», και ανακηρύχθηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου κατάφερε ένα ιστορικό πλήγμα στον Ερντογάν -ο οποίος ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της μητρόπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων- και στο AKP, το οποίο ήλεγχε την Κωνσταντινούπολη επί 25 χρόνια. «Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία» είχε δηλώσει άλλωστε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2017.

Τον περασμένο Απρίλιο, βγήκε ξανά νικητής με ποσοστό 51%, κερδίζοντας μια δεύτερη θητεία στον δήμο Κωνσταντινούπολης και το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της τουρκικής αντιπολίτευσης από το 1977.

Γιατί συνελήφθη ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ακόμη και πριν από τη σημερινή σύλληψή του, ο Ιμάμογλου αντιμετώπισε έναν καταιγισμό νομικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι προσπάθησε να επηρεάσει δικαστικό εμπειρογνώμονα που διερευνούσε δήμους υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης και φέρεται να απείλησε εισαγγελέα. Οι υποθέσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το 2022, καταδικάστηκε για προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας μετά την ακύρωση του αγώνα για τη δημαρχία του 2019 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω των δύο ετών. Έκανε έφεση κατά της καταδίκης του, η οποία θα μπορούσε επίσης να του απαγορεύσει να κατέχει δημόσιο αξίωμα, και παρέμεινε ελεύθερος κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει διαδικασίας.

Η σημερινή έφοδος στην κατοικία του Ιμάμογλου και η σύλληψή του έγιναν μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τις εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης για τον δήμαρχο και ακόμα 100 άλλα άτομα στο πλαίσιο ερευνών για φερόμενη διαφθορά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για εκβίαση και πλήθος άλλων οικονομικών εγκλημάτων.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι επίσης ύποπτος για παροχή βοήθειας στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, καθώς φέρεται να σχημάτισε συμμαχία με μια κουρδική οργάνωση-ομπρέλα για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Το PKK περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το CHP και άλλοι επικριτές της αντιπολίτευσης βλέπουν μια πολιτικά υποκινούμενη συνωμοσία εναντίον ενός από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Τουρκίας και κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι πραγματοποίησε «πραξικόπημα» για να εμποδίσει την πολιτική του άνοδο. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υποτιθέμενης κυβερνητικής πίεσης στα δικαστήρια, επιμένοντας ότι η «δικαιοσύνη ενεργεί αμερόληπτα».

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να νικήσει τον Ερντογάν εάν έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία.

Μια ημέρα πριν από τη σύλληψή του, το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το πτυχίο του Ιμάμογλου, επικαλούμενο υποτιθέμενες παρατυπίες κατά τη μεταγραφή του το 1990 από ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη βόρεια Κύπρο στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η πρωτοφανής απόφαση ουσιαστικά τον αποκλείει από το να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους, μόνο απόφοιτοι πανεπιστημίου μπορούν να αναλάβουν προεδρικό αξίωμα. Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι θα προσβάλει νομικά την απόφαση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ