«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Peter Frankopan: «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
«Από την εμπειρία μου, οι νέοι είναι απίστευτα αφοσιωμένοι στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ευγενικό. Θα πρέπει να τους ακούμε και να βοηθήσουμε να ακουστεί περισσότερο η φωνή τους».
0


O PETER FRANKOPAN δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία στους κορυφαίους ιστορικούς του κόσμου, αφού με τα βιβλία του επαναπροσδιόρισε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε την παγκόσμια ιστορία. Ουσιαστικά, μετατόπισε το επίκεντρο από την Ευρώπη και συνέβαλλε καθοριστικά στη διασύνδεση των γεγονότων με την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνεται στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 11ο αιώνα, στην ιστορία της Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και των Βαλκανίων, καθώς και στις σχέσεις χριστιανισμού και ισλάμ. 

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Οι μεταμορφώσεις της Γης: Κλίμα, Οικολογία, Ιστορία», το οποίο το «New Yorker» ανέδειξε ως το καλύτερο της χρονιάς, εξηγεί πώς η κλιματική αλλαγή συνέτεινε δραματικά στην ανάπτυξη –και στην καταστροφή– των πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου. Σε μια συγκλονιστική αφήγηση που διατρέχει τους αιώνες και τις ηπείρους, ο πρωτοποριακός συγγραφέας των «Δρόμων του μεταξιού» δείχνει ότι η εκμετάλλευση τη Γης από τους ανθρώπους τούς απέφερε τεράστια οφέλη, συχνά όμως με ανυπολόγιστο τίμημα. Σήμερα αρθρογραφεί στον διεθνή Τύπο («The New York Times», «Financial Times», «Guardian» κ.ά.) και έχει χαρακτηριστεί ως «ο ροκ σταρ ιστορικός των ημερών».

«Η Ευρώπη κοιμάται εδώ και τριάντα χρόνια, βολεμένη στην εντύπωση ότι ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να είναι σαν εμάς, ότι οι στρατιωτικές πιέσεις ανήκουν στο παρελθόν και ότι όλοι μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη και τους νέους, αναφέρεται στην έλλειψη ηγετικών προτύπων και στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα, δεν παραλείπει να κρίνει ως πολύ ανησυχητικές τις αναφορές σε ομοιότητες με τη δεκαετία του 1930, ενώ εξηγεί τι είναι αυτό που τον γοητεύει στην Ιστορία.

Peter Frankopan: «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
«Το να παίρνεις σωστές αποφάσεις ως πολιτικός δεν είναι εύκολο πράγμα∙ το να έχεις το θάρρος να διεκδικήσεις ένα αξίωμα είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε, όχι να το χλευάζουμε».

— Βρίσκεται η δημοκρατία σε κίνδυνο στην Ευρώπη σήμερα;
Όχι, αλλά με εκπλήσσει το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι φαίνεται να το πιστεύουν. Μπορεί να μη μας αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι εκλογές είναι δίκαιες και δημοκρατικές. Μπορεί να μη μας αρέσουν οι ηγέτες που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα διακυβέρνησης, αλλά μπορούμε να ψηφίσουμε για να τους απομακρύνουμε. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν μας αρέσουν, εμείς τους εκλέξαμε, αφού έχουμε δημοκρατία.

Άρα, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας. Υπάρχει γνήσιος φόβος για τις ψεύτικες ειδήσεις ή τις νέες τεχνολογίες που διαστρεβλώνουν τις πολιτικές διαδικασίες. Αλλά, ως ιστορικός, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το να βρούμε πώς να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά δεν είναι δύσκολο: αυτό που έχει σημασία είναι οι κυβερνήσεις να είναι αποτελεσματικές για τους πολίτες τους, και φυσικά όχι μόνο στις δημοκρατίες.

Νομίζω, πάντως, ότι οι κίνδυνοι στην Ευρώπη σήμερα αφορούν κυρίως την οικονομία και τα θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και η ανταγωνιστικότητα σε πολλούς (αλλά όχι σε όλους) κλάδους υποτονική. Έτσι, όχι μόνο δεν μένουμε στάσιμοι αλλά οδεύουμε προς τα πίσω. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφόρτιση αυτών των συστημάτων, αλλά πολύ λίγοι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν το όραμα ή τη γενναιότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Όπως το έθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ήταν επικεφαλής της Ε.Ε., οι πολιτικοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, δεν ξέρουν πώς να επανεκλεγούν, αφού το κάνουν. Η πραγματικότητα αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Ευρώπη κοιμάται εδώ και τριάντα χρόνια, βολεμένη στην εντύπωση ότι ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να είναι σαν εμάς, ότι οι στρατιωτικές πιέσεις ανήκουν στο παρελθόν και ότι όλοι μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Πολλοί έχουν ξυπνήσει τα τελευταία χρόνια και πιστεύουν ότι ο πραγματικός κόσμος φαίνεται πιο τρομακτικός απ’ ό,τι νόμιζαν. Αρκεί να κοιτάξετε τη Γερμανία, η οποία σπατάλησε πολλά κατά την οικονομική κρίση μετά το 2008, επιπλήττοντας μάλιστα την Ελλάδα επειδή ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της∙ αποδεικνύεται ότι το ίδιο έκαναν και οι Γερμανοί, με μια οικονομία που βασίζεται στη φθηνή ρωσική ενέργεια, στην αμερικανική ασφάλεια, για την οποία δεν έχουν πληρώσει το μερίδιό τους, και στις απεριόριστες εξαγωγές στην Κίνα. Όλα αυτά αποτελούν πλέον σημαντικά προβλήματα. Αυτό λέει πολλά για την έλλειψη στρατηγικής σκέψης και για την ανοησία των τελευταίων δεκαετιών.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Peter Frankopan, Οι μεταμορφώσεις της Γης: Κλίμα, Οικολογία, Ιστορία, Μτφρ.: Νίκος Λίγγρης, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

— Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα;
Η ανεργία των νέων. Οι προοπτικές για την επόμενη γενιά στην Ευρώπη είναι δυσοίωνες. Από τις θέσεις εργασίας έως την ιδιοκτησία κατοικίας, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, οι νέοι έχουν να παίξουν με δύσκολα χαρτιά. Το γεγονός ότι συχνά απορρίπτονται από εργασιακούς χώρους, είτε ως φοβισμένοι είτε ως αφυπνισμένοι, δεν βοηθά. Από την εμπειρία μου, οι νέοι είναι απίστευτα αφοσιωμένοι στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ευγενικό. Θα πρέπει να τους ακούμε και να βοηθήσουμε να ακουστεί περισσότερο η φωνή τους.

— Πώς εξηγείτε αυτό που συχνά επισημαίνεται, ότι η Ευρώπη στερείται πολιτικής ηγεσίας;
Είναι πολύ εύκολο να επιτιθέμεθα στους πολιτικούς και να τους κατηγορούμε. Είναι άδικο και προβλέψιμο να επιλέγουμε αυτούς τους χαλαρούς στόχους από την άνεση ενός φορητού υπολογιστή ή ενός καναπέ. Το να παίρνεις σωστές αποφάσεις ως πολιτικός δεν είναι εύκολο πράγμα∙ το να έχεις το θάρρος να διεκδικήσεις ένα αξίωμα είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε, όχι να το χλευάζουμε.

Αλλά ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους πολιτικούς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Εκτελούμε προγράμματα στην Οξφόρδη, στο πλαίσιο των οποίων αναζητούμε ενεργά τους σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες και τους φέρνουμε σ’ εμάς, ώστε να είναι σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, τις βέλτιστες επενδύσεις στις μεταφορές. Αν δεν διδάσκουμε συνεχώς τους πολιτικούς, πώς περιμένουμε να μάθουν, πόσο μάλλον να παραμείνουν ενημερωμένοι;

Η άνοδος της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη εν μέρει εξηγείται από το ότι όλοι μπορούμε να δούμε τα προβλήματα, αλλά οι δύο αυτές πλευρές του πολιτικού φάσματος προσφέρουν απλοϊκές απαντήσεις που είναι εύκολα κατανοητές. Όπως συμβαίνει, είναι συχνά επιφανειακές και, ακόμη χειρότερα, συνήθως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αλλά πετυχαίνουν επειδή είναι δύσκολο να δεις, να ακούσεις ή να βρεις σαφείς εξηγήσεις ή απαντήσεις αλλού.

— Σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς; Υπάρχουν ομοιότητες με παλαιότερες ιστορικές εποχές, όπως η δεκαετία του 1930;
Βρίσκω πολύ ανησυχητική τη συνεχή αναφορά στη δεκαετία του 1930. Δεν μπορώ να σας πω τι φέρνει το μέλλον. Αλλά θα ήθελα πραγματικά να πιστεύω ότι τίποτα δεν θα είναι τόσο άσχημο όσο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Ολοκαύτωμα, τα δεινά στην Ευρώπη που έφεραν τη σκιά του κομμουνισμού και της καταπίεσης για σχεδόν μισό αιώνα. Αν θέλετε ομοιότητες, κοιτάξτε τον Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη, όπου υπήρχε ένας βασιλιάς που περιβαλλόταν από ισχυρούς βαρόνους, οι οποίοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την προσοχή και τις ανταμοιβές, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους από τον ηγεμόνα. Αυτό μοιάζει με το μοντέλο στις ΗΠΑ και στη Ρωσία σήμερα.

— Πώς βλέπετε τη νέα κατάσταση στη Γάζα; Τι σας ανησυχεί;
Τα πάντα, κυρίως η προφανής αδυναμία της Ευρώπης να κάνει τη διαφορά. Τα δεινά στη Γάζα είναι αποκαλυπτικά. Θα συμβάλει η Ευρώπη στην επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων ή θα σιωπήσουμε όλοι όταν ο Τραμπ θα μιλάει για την κατασκευή μιας νέας Ριβιέρας και για το πώς θα πείσει τους Παλαιστίνιους να μετακομίσουν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία; Τώρα, όσον αφορά το τι με ανησυχεί, είναι δύο πράγματα: πρώτον, η ριζοσπαστικοποίηση όσων οι οικογένειές τους έχουν υποφέρει και πώς αυτό εξελίσσεται στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, και δεύτερον η απειλή για στρατιωτικής δράσης ή επέμβασης στο Ιράν, σε συνδυασμό με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Peter Frankopan: «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

— Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, οι Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι όλα θα καλυτερεύσουν. Γιατί αυτό δεν ισχύει σήμερα;
Κοιτάξτε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύσκολα θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Τα στρατόπεδα θανάτου στα οποία εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εξοντώθηκαν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, της εθνικής τους ταυτότητας ή της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας σηματοδότησαν ένα από τα χαμηλότερα σημεία της ιστορίας του ανθρώπου.

Θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω ότι οι Ευρωπαίοι δεν ενήργησαν από κοινού μόνο λόγω των διδαγμάτων του πολέμου. Στη Δυτική Ευρώπη ο λόγος που οι άνθρωποι συνεργάστηκαν, δούλεψαν μαζί και άφησαν πίσω τους τις διαφορές ήταν ο φόβος για τη Σοβιετική Ένωση. Ο Πούτιν μπορεί να διαμαρτύρεται ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική τραγωδία του 20ού αιώνα, αλλά η έλλειψη ελευθερίας, το κράτος επιτήρησης, η αυθαίρετη άρνηση των ελευθεριών και ο συνεχής φόβος που προκαλούσαν οι Αρχές ήταν κάτι που άφησε βαθιά σημάδια σε όσους βρέθηκαν στη λάθος πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος αλλά και σε όσους έζησαν στη Δύση. Δεν θέλαμε απλώς να βελτιωθούμε, έπρεπε να βελτιωθούμε.  

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες σήμερα. Στην Ευρώπη είμαστε ενωμένοι πλέον επειδή έχουμε την απειλή του Πούτιν στην Ανατολή και του Τραμπ στη Δύση. Τώρα βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και προσπαθούμε να βρούμε ποιος είναι ο σκοπός μας. Επί τριάντα χρόνια ο λόγος ύπαρξης της Ευρώπης ήταν το εμπόριο. Είναι προφανές ότι τώρα είτε πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό είτε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις στο μέλλον. Δεν στοιχηματίζω, αλλά, αν στοιχημάτιζα, θα έβαζα μερικά ευρώ στο δεύτερο.

— Το νέο σας βιβλίο κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Μετά την εκλογή του Τραμπ φαίνεται ότι η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Υπάρχουν άσχημα νέα αλλά και καλά. Τα κακά νέα είναι ότι η κλιματική κρίση, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο, αποτελεί μια καταστροφή. Στις μέρες μας ζούμε σε συνθήκες που κανένας άνθρωπος δεν έχει βιώσει ποτέ: υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες απ’ ό,τι εδώ και 800.000 χρόνια και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κλιματολόγος ή ιστορικός για να καταλάβει ότι οι επικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, που προκάλεσαν ζημιές 300 δισ. δολαρίων, ένας και μόνο τυφώνας στη Φλόριντα που προκάλεσε καταστροφές 100 δισ. δολαρίων, οι πλημμύρες στη Βαλένθια, οι πυρκαγιές έξω από την Αθήνα, το χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία στην Ανατολική Ασία πέρσι, όλα αυτά είναι σημάδια μεγάλων προβλημάτων. Οι παγετώνες στις Άλπεις έχασαν το 10% του όγκου τους το 2023. Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ρυθμό 30 εκατομμύρια τόνους ανά ώρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετρήσεις για τις επόμενες δύο δεκαετίες φαίνονται τρομακτικές ‒ κάνω πολλή δουλειά για να καταγράψω όλες τις πιθανές συνέπειες.

Από τη θετική πλευρά, επιστήμονες σε πανεπιστήμια όπως το δικό μου, καθώς και πολυμήχανοι καινοτόμοι εφευρέτες σε όλο τον κόσμο, κάνουν εκπληκτική δουλειά στο θέμα της επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αντιστροφής της. Υπάρχουν, λοιπόν, λόγοι να αισιοδοξούμε, αν και, φυσικά, δεν είναι μόνο το κλίμα, όπως δείχνω στο βιβλίο μου∙ οι περιβαλλοντικές και οικολογικές πιέσεις είναι ξεχωριστά ζητήματα, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον του ανθρώπου.

— Τι αγαπάτε στην Ιστορία και ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που μπορεί να μας διδάξει;
Η Ιστορία είναι από μόνη της ένα όμορφο και ενδιαφέρον θέμα. Δεν χρειάζεται να μας διδάσκει για τον κόσμο του σήμερα ‒ και κατά κάποιον τρόπο, δεν μπορεί να το κάνει. Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να διδαχθεί η ελληνική πολιτική από την επιτυχία και τη σταθερότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή από τη σύγκριση της τεχνητής νοημοσύνης με την εφεύρεση νέων τεχνολογιών στο παρελθόν.

Ως εκ τούτου, η Ιστορία ενθαρρύνει ή επιβάλλει την αξιολόγηση των αιτιών και των παραγόντων. Επομένως, διδάσκει την πειθαρχία του ορθολογισμού, της ιεράρχησης των πιο σημαντικών πραγμάτων. Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες και λειτουργούν προσθετικά: έπρεπε να μάθω για τις γεωεπιστήμες, τα στατιστικά μοντέλα, τη γενετική αλληλουχία, την εξέλιξη των παθογόνων και άλλα πολλά καθώς μεγάλωνα. Μου αρέσει αυτό και μου αρέσει να γράφω γι’ αυτά, ρίχνοντας φως στο παρελθόν και το παρόν. Αυτό είναι προνόμιο αλλά και ευχαρίστηση.

Βρείτε τα βιβλία του Peter Frankopan στο LiFO shop

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς διεκδικεί την πολιτιστική ηγεμονία η ακροδεξιά;

LiFO politics / Πώς διεκδικεί την πολιτιστική ηγεμονία η ακροδεξιά;

«Υπάρχει μια δυναμική στην ακροδεξιά που πρεπει να τη λάβουμε υπόψιν μας» λέει στη Βασιλική Σιούτη η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού, Αννα Καρακατσούλη, η οποία επισημαίνει τους κινδύνους και τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Δεν ήταν πάντα ανταγωνιστικές οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων»

Βιβλίο / Πίτερ Φράνκοπαν στη LiFO: «Δεν ήταν πάντα ανταγωνιστικές οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων»

Ο «Ηρόδοτος του 21ου αιώνα», όπως αποκαλούν τον Πίτερ Φράνκοπαν, έγραψε το βιβλίο «Οι δρόμοι του μεταξιού - Μια νέα ιστορία του κόσμου», αλλάζοντας για πάντα την οπτική που έχουμε για τον κόσμο της Ανατολής και την ευρωκεντρική αντίληψη για την Ιστορία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακροβατώντας / Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακόμα και αν τα ΜΜΕ καταρρίπτουν κάθε τόσο τα ψέματα του Τραμπ, του Βανς και όλων των απίθανων αυτών τύπων, αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα υπερόπλο που λέγεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει πέσει στα χέρια σας καμπίσιο κόμικ;

Βιβλίο / Έχει πέσει στα χέρια σας καμπίσιο κόμικ;

Όταν υπάρχει θέληση, πείσμα και μεράκι, η περιφέρεια «τα σπάει». Ο Μέλανδρος Γκανάς, «ψυχή» των Εκδόσεων του Κάμπου, μιλά για το σπιρτόζικο εκδοτικό πολυ-εγχείρημα από τη Λάρισα που αγαπά τα κόμικς και ό,τι σχετίζεται με αυτά, με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λουίς Μπουνιουέλ: Οι κόντρες με τον Νταλί, η αγάπη για τον Λόρκα, η λατρεία για το σινεμά

Βιβλίο / Λουίς Μπουνιουέλ: Οι κόντρες με τον Νταλί, η αγάπη για τον Λόρκα, η λατρεία για το σινεμά

Οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες, ο ερωτικός πόθος που διαπερνούσε κάθε του κίνηση, μια ζωή συνώνυμη με τις μεγάλες αλλαγές του 20ού αιώνα και μια συνταγή για σωστό ντράι Μαρτίνι αποτυπώνονται στην αξεπέραστη αυτοβιογραφία του Λουίς Μπουνιούελ, «Η τελευταία μου πνοή», που κυκλοφορεί σε νέα έκδοση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Στην Εκκλησία είναι ευπρόσδεκτοι και οι διαζευγμένοι και οι ομοφυλόφιλοι και τα τρανς άτομα»

Βιβλίο / «Στην Εκκλησία είναι ευπρόσδεκτοι και οι διαζευγμένοι και οι ομοφυλόφιλοι και τα τρανς άτομα»

Στην αυτοβιογραφία του ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, στους πειρασμούς, στον Αλέξη Τσίπρα, στο ποδόσφαιρο αλλά και στις ταινίες και τα βιβλία που τον καθόρισαν. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Yellowface»: «Κλέφτες» συγγραφείς, τα άπλυτα της εκδοτικής βιομηχανίας και τα προσωπεία στον δρόμο προς τη δόξα

Βιβλίο / Ένα μυθιστόρημα για τα «άπλυτα» και τα μυστικά της εκδοτικής βιομηχανίας

Το «Yellowface» της Ρεμπέκα Κουάνγκ είναι μια καυστική σάτιρα της εποχής μας που, πέρα από τα κακώς κείμενα στην εκδοτική βιομηχανία, σχολιάζει και ασκεί κριτική και σε άλλες όψεις της σύγχρονης ζωής, όπως η cancel culture, οι υπερβολές της πολιτικής ορθότητας, το hate speech στο ίντερνετ, η δολοφονία χαρακτήρων, το πώς κατασκευάζονται και προωθούνται συγκεκριμένα αφηγήματα και φαλκιδεύεται η αλήθεια.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT