«Παραιτήθηκα εξαιτίας του ChatGPT» αναφέρει εκπαιδευτικός - Πώς ανιχνεύονται οι εργασίες που εκπονούνται με AI

Μπορεί να ανιχνευτεί μια εργασία που διεξήχθη μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η χρήση του ChatGPT, του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης που βρίσκει πληροφορίες σε δευτερόλεπτα, έχει «εισβάλει» σε μεγάλο βαθμό, στα σχολεία.

Μαθητές από όλο τον κόσμο, καταφεύγουν στο σύστημα της OpenAI, για να γράφουν τις εργασίες τους, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν ανησυχίες.

«Το φετινό φθινόπωρο είναι το πρώτο μετά από σχεδόν 20 χρόνια που δεν επιστρέφω στην τάξη» αναφέρει η εκπαιδευτικός, Βικτόρια Λίβινστον, στο περιοδικό TIME, εξηγώντας ότι παραιτήθηκε από τη δουλειά της ως καθηγήτρια Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κυρίως «εξαιτίας των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) όπως το ChatGPT».

«Η γραφή είναι μια διαδικασία στενά συνδεδεμένη με τη σκέψη». Αυτό υποστηρίζουν πολλοί από τους ακαδημαϊκούς που λένε, ότι μια εργασία, γραμμένη μέσω ChatGPT, είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, για τους μαθητές ή φοιτητές.

«Στο μεταπτυχιακό, πέρασα μήνες προσπαθώντας να συναρμολογήσω κομμάτια της διατριβής μου, στο μυαλό μου και τελικά διαπίστωσα ότι μπορούσα να λύσω το παζλ μόνο μέσω της γραφής. Το γράψιμο είναι σκληρή δουλειά. Μερικές φορές είναι τρομακτική. Με τον εύκολο πειρασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης, πολλοί -ίσως οι περισσότεροι- από τους μαθητές μου δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να περάσουν την ταλαιπωρία» συνέχισε η εκπαιδευτικός στο TIME.

Από τη μεριά του, ο Ίαν Μπόγκοστ, καθηγητής Κινηματογράφου και Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, αναφέρει: «Η κατάσταση έχει πλέον εξελιχθεί σε παραλογισμό. Οι καθηγητές πασχίζουν να συνεχίσουν να διδάσκουν και αναρωτιούνται αν βαθμολογούν μαθητές ή υπολογιστές. Εν τω μεταξύ, ένας ατελείωτος αγώνας εξοπλισμών για την εξαπάτηση και την ανίχνευση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε εξέλιξη».

«Παραιτήθηκα εξαιτίας του Chat GPT» αναφέρει εκπαιδευτικός - Τι συμβαίνει στα σχολεία με τη χρήση AI Facebook Twitter

Πρόσφατα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η OpenAI έχει μια μέθοδο για να ανιχνεύει κατά μία αξιόπιστη προσέγγιση, πότε κάποιος χρησιμοποιεί το ChatGPT για να γράψει ένα δοκίμιο ή μια ερευνητική εργασία. «Η εταιρεία δεν την έχει δημοσιεύσει παρά τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με τους φοιτητές που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντιγράψουν» επισημαίνεται.

Τέλος, γίνεται αναφορά στον πλέον διαδεδομένο τρόπο που μπορεί να ελεγχθεί μια εργασία, το Association for Computing Machinery σχετικά με τις αρχές για την ανάπτυξη συστημάτων για την ανίχνευση δημιουργικού περιεχομένου Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πώς ανιχνεύονται οι εργασίες που εκπονούνται με AI

Oi εργασίες που εκπονούνται με τη χρήση εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να γίνουν αντιληπτές με διάφορους τρόπους. Εκτός από το να συγκρίνουν τον τρόπο γραφής ενός μαθητή ή φοιτητή, με προηγούμενες εργασίες του, οι καθηγητές, έχουν και εκείνοι με την πλευρά τους, την τεχνολογία, με μερικούς από τους παρακάτω τρόπους.

Αρχικά, με τη χρήση λογισμικού ανίχνευσης AI, όπως το GPTZero, που εξετάζουν, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα μοτίβα γραφής και στατιστικές ιδιότητες που διαφέρουν από τα ανθρώπινα κείμενα.

Δεύτερον, εξετάζονται τα στιλ γραφής.Τα κείμενα που δημιουργούνται από AI τείνουν να είναι συνεπή στο ύφος τους, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές. 

Σε άλλη περίπτωση, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να  εξετάσει τα μεταδεδομένα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα κείμενο και να αποκαλύπτουν την πηγή δημιουργίας του, όπως για παράδειγμα, κώδικες που συνδέονται με AI.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταγλωττισμένες ομιλίες του Χίτλερ κάνουν θραύση στα social media

Διεθνή / Με χρήση AI, ακροδεξιοί δημιουργούν αγγλόφωνες ομιλίες του Χίτλερ και τις ανεβάζουν στα social media

Επιχειρώντας να προσελκύσουν νέους στη ναζιστική ιδεολογία, ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν υποτιθέμενες ομιλίες του ηγέτη του Γ' Ράιχ
LIFO NEWSROOM
Οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ προκαλούν στρες και οδηγούν σε κατάθλιψη

Τech & Science / Οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ προκαλούν στρες και οδηγούν σε κατάθλιψη

Μελέτη με 393.000 συμμετέχοντες στο περιοδικό Neurology - Αυξημένο ρίσκο για τα ενήλικα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα για άγχος και κατάθλιψη που επιδεινώνουν την υγεία του εγκεφάλου
LIFO NEWSROOM
Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Τech & Science / Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

«Καθώς οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες γίνονται πιο συχνές λόγω της αλλαγής του κλίματος, βλέπουμε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας
LIFO NEWSROOM
Ozempic: Θα μπορούσε να μειώσει τον εθισμό σε ουσίες, δείχνει νέα μελέτη

Τech & Science / Το Ozempic θα μπορούσε να μειώσει και τον εθισμό στα οπιοειδή, δείχνει νέα μελέτη

Εκτός από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, το Ozempic είναι πιθανό να συνδράμει στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο εθισμός - Το περιοδικό JAMA Network Open παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας έρευνας
LIFO NEWSROOM