Η Νάνα Μούσχουρη λέει «αντίο» στη μουσική λίγο πριν τα 90: Δεν έχω το δικαίωμα να ανέβω στη σκηνή και να μην τραγουδήσω καλά

Η Νάνα Μούσχουρη ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη μουσική σκηνή: «Δεν μπορώ να παριστάνω πως είμαι νέα» Facebook Twitter
Φωτ.: NDPPHOTO
0

Την απόφασή της να αποχαιρετήσει τη σκηνή ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν από τα 90ά γενέθλιά της η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα, Νάνα Μούσχουρη.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα να σταματήσει το τραγούδι για να μην ρισκάρει «να τραγουδήσει άσχημα». «Θα δώσω μερικές ακόμα παραστάσεις και μετά αυτό θα είναι όλο. Νομίζω πως έχω κάνει αρκετά. Δεν μπορώ να προσποιούμαι τη νέα γυναίκα. Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους ανθρώπους. Δεν έχω το δικαίωμα να ανέβω στη σκηνή και να μην τραγουδήσω καλά, ακόμη κι αν το κοινό με χειροκροτήσει γι΄αυτό», δήλωσε η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα.

Το 2008 η Νάνα Μούσχουρη, που έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 1.500 τραγούδια, είχε αποχαιρετήσει τη σκηνή με μια συναυλία στην Αθήνα. Όμως, την επόμενη χρονιά επέστρεψε στη μουσική επειδή όπως είχε πει δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από το κοινό της. Σε συνέντευξή της το 2014 η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε δηλώσει για την επιστροφή της στη σκηνή: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Πριν από έξι χρόνια, στο Ηρώδειο, είπα αντίο. Ήταν μια εποχή που ένιωθα ότι μεγάλωνα, ότι δεν ήμουν πλέον σ’ ένα κόσμο όπου ανήκα. Σταμάτησα, γιατί είπα δεν είναι πια της ηλικίας μου, οι νέοι έπρεπε να προχωρήσουν. Η απόφαση ήταν σωστή, αλλά μου κόστισε πολύ. Ήμουν κάθε μέρα στο γιατρό, ένιωθα ότι δεν αξίζω τίποτα, ότι κανείς δεν με αγαπάει... Ένιωθα απελπισία. Όσο πλησίαζε, όμως, το 2014, έλεγα, να η ευκαιρία να τραγουδήσω πάλι: τον Οκτώβριο γίνομαι 80 χρονών!».
 

Στις 13 Οκτωβρίου η Νάνα Μούσχουρη θα γιορτάσει τα 90 της χρόνια. Με την ευκαιρία αυτή θα βγει ένα άλμπουμ με μερικές από τις επιτυχίες της που ηχογραφήθηκαν ξανά από ορχήστρα. «Όταν ακούω αυτές τις ηχογραφήσεις, δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου», δήλωσε η παγκοσμίου φήμης ερμηνεύτρια στο γερμανικό περιοδικό.

Η Νάνα Μούσχουρη γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1934 στα Χανιά. Όταν η Νάνα ήταν τριών χρονών, η οικογένεια μετακόμισε από τα Χανιά στην Αθήνα. Το 1950 έγινε δεκτή στο Ωδείο Αθηνών, όπου σπούδασε κλασική μουσική και λυρικό τραγούδι. Όμως, το 1957 αποβλήθηκε από το Ωδείο, όταν οι καθηγητές της ανακάλυψαν ότι τραγουδούσε τα πρωινά στο μαγαζί τού Γιώργου Οικονομίδη.

Το 1958 ήταν χρονιά - ορόσημο για την μεγάλη ερμηνεύτρια. Ο Γιώργος Οικονομίδης την γνώρισε στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος έγινε ο μέντοράς της στη μουσική και τής άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη  διεθνή καριέρα που ακολούθησε.

Η Νάνα Μούσχουρη θα αφήσει πίσω της μια καριέρα που χαίρει επιτυχίας και αναγνώρισης διεθνώς και μετρά πάνω από έξι δεκαετίες. Γεννημένη στην Ελλάδα, η Νάνα Μούσχουρη έχει ηχογραφήσει πάνω από 1.500 τραγούδια στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και ισπανικά.

Η χαρακτηριστική χροιά της έγινε η προσωπική της σφραγίδα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Ξεχώρισε ανάμεσα από πολλές άλλες φωνές της γενιάς της, με επιτυχίες όπως το «White Rose of Athens» και το «Only Love». Εκτός από τη μουσική, η Νάνα Μούσχουρη ταυτίστηκε με μια μακρά παρουσία στον χώρο της ανθρωπιστικής δράσης, ως πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρση Σωτηροπούλου στη LiFO: «Παραμένω ψύχραιμη»

Βιβλίο / «Παραμένω ψύχραιμη»: Η Έρση Σωτηροπούλου σχολιάζει στη LiFO τα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να «παίζει» ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Brokeback Mountain στο Θέατρο Κνωσός

Πολιτισμός / «Brokeback Mountain»: Πρώτες εικόνες από τη θεατρική διασκευή που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος

Τους ρόλους των δύο καουμπόηδων που ερμήνευσαν αξέχαστα στην οθόνη ο Χιθ Λέτζερ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ, αναλαμβάνουν να υποδυθούν οι ανερχόμενοι Μιχαήλ Ταμπακάκης και Δημήτρης Καπουράνης.
LIFO NEWSROOM
We Will Always Have London: Η νέα καμπάνια του οίκου Gucci πρωταγωνιστεί η Debbie Harry

Μόδα & Στυλ / Η Nan Goldin φωτογραφίζει την Debbie Harry για τη νέα καμπάνια του οίκου Gucci

Η Debbie Harry και η Kelsey Lu, φωτογραφημένες από την οραματίστρια Nan Goldin, είναι οι πρωταγωνίστριες μιας ιστορίας ανθρώπων, τόπων και στιγμών: μια ωδή στη διαχρονική γοητεία του Λονδίνου και τη βαθιά σύνδεση του Οίκου με την πόλη.
THE LIFO TEAM