Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν την Τεχεράνη με δεκάδες απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση από το 2020 και μετά. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και μία με ελληνικό ενδιαφέρον, στο κέντρο της Αθήνας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν καταγράψει απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με το Ιράν. Από το 2020, έχουν γίνει τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters, φερόμενος στόχος του Ιράν ήταν -μεταξύ άλλων- ένα εβραϊκό κέντρο με εστιατόριο «κοσέρ» στου Ψυρρή, που σερβίρει πιάτα που πληρούν τους όρους της εβραϊκής δίαιτας.
Για την ελληνική περίπτωση, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters, ένας Πακιστανός εγκατεστημένος στο Ιράν, ο Σαγιέντ Φακάρ Αμπάς, στρατολόγησε έναν παλιό του ομοεθνή γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα, τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ, και τον έπεισε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους, λέγοντάς του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ για κάθε φόνο.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στην εφαρμογή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών και αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων στο WhatsApp.
Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν στη συνέχεια τον Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό, ανακοινώνοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες, οι οποίοι αρνούνται την ενοχή τους, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία.
Φέτος την άνοιξη, ο Χάιντερ αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από την προσωρινή του κράτηση και σε συνέντευξή του στο Reuters είπε ότι όντως έστειλε στον Αμπάς φωτογραφίες του κτιρίου, όμως εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιηθεί κάποια επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.
«Όλα ήταν συζητήσεις, χωρίς καμία πράξη», ανέφερε ο δικηγόρος του, Ζαχαρίας Κεσσές, που ισχυρίζεται ότι ο Χάιντερ «ποτέ δεν συμμετείχε ουσιαστικά» σε κάποια παράνομη δραστηριότητα και γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή οι δικαστικές αρχές εξετάζουν αν θα προχωρήσει η δίκη.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, ο Σαγιέντ Φακάρ Αμπάς, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές καταζητείται στην πατρίδα του για φόνο. Ο Αμπάς παραμένει ασύλληπτος και το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του.
Η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, είπε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργεί από την Ισλαμική Δημοκρατία.
«Από το 2020, το Ιράν έχει εντείνει δραματικά τις θανατηφόρες απόπειρες κατά πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, Ιρανών αντιφρονούντων και εβραϊκών συμφερόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μπρετ Χόλμγκρεν, αναπληρωτής διευθυντής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, μιας υπηρεσίας συντονισμού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της κατηγορεί τους αντιπάλους της για τρομοκρατικές ενέργειες, επισημαίνοντας τις δολοφονίες ανώτερων στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας της από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ενώ η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη τονίζει στο Reuters ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν έχει ούτε πρόθεση, ούτε σχέδιο να εμπλακεί σε επιχειρήσεις δολοφονίας ή απαγωγής, είτε στη Δύση είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Χαρακτήρισε «κατασκευασμένους» αυτούς τους ισχυρισμούς, που σκοπό έχουν «να αποσπάσουν την προσοχή από τις φρικαλεότητες που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς στη Γάζα».
Στους στόχους άλλων πρόσφατων εικαζόμενων συνωμοσιών περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, καθώς και Ιρανοί δημοσιογράφοι ή Ιρανοί της διασποράς.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για "πραγματικές και συγκεκριμένες απειλές δολοφονίας του από το Ιράν", ανέφερε πρόσφατα οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του. Η Τεχεράνη έχει δημοσίως αρνηθεί την ανάμειξή της στις φερόμενες συνωμοσίες για απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγές στις ΗΠΑ.
*Με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ