Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ: Daisy Cadet
0

Ένα νέο είδος σκόρου ανακαλύφθηκε σε σπίτι στη νότια Ουαλία, αφού ταξίδεψε χιλιάδες μίλια μέσα σε μια τσάντα που ανήκε στη φωτογράφο Ashleigh Cadet. 

Το απρόσμενο εύρημα συνέβη όταν δύο σκόροι του είδους clearwing έφτασαν ως προνύμφες από τη ζούγκλα της Γουιάνας στη Νότια Αμερική και κατέληξαν στο Port Talbot της Ουαλίας.

Τρεις μήνες μετά, οι σκόροι εντοπίστηκαν σε ένα περβάζι παραθύρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα από την οικολόγο  Daisy Cadet και τη μητέρα της, Ashleigh. Οι επιστήμονες περιέγραψαν το περιστατικό ως ένα «απίθανο γεγονός» που «ξεπερνά κάθε λογική εξήγηση». Μετά από ανάλυση DNA, επιβεβαιώθηκε ότι οι σκόροι δεν ήταν μόνο είδος ξένο στην Βρετανία, αλλά επίσης άγνωστο στην επιστήμη. Το νέο είδος ονομάστηκε Carmenta brachyclados.

Η Daisy, 22 ετών, ανέφερε: «Δεν πετούσε καθόλου - πιθανόν γιατί το σπίτι ήταν πολύ κρύο εκείνη την εποχή, και ο άλλος σκόρος δίπλα του είχε ήδη πεθάνει. Αρχικά, θεώρησα ότι ήταν κάποιο είδος που συναντάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο εξάμπανδος clearwing».

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Natural History Museum

Προσπαθώντας να μάθει περισσότερα, η Daisy δημοσίευσε φωτογραφίες των σκόρων στο Instagram, όπου ένας χρήστης την πληροφόρησε ότι δεν μοιάζουν με γνωστό είδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εικόνες κατέληξαν στα χέρια των ειδικών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Mark Sterling και David Lees, οι οποίοι και ξεκίνησαν την έρευνα για την ταυτότητα του είδους.

Η Daisy εν τέλει βρήκε μέσα στην τσάντα της μητέρας της δύο μικρά κουκούλια - τα προστατευτικά καλύμματα που δημιουργούν τα έντομα κατά την ανάπτυξή τους. Η τσάντα αυτή είχε μεταφερθεί στη Γουιάνα κατά τη διάρκεια ταξιδιού για φωτογραφία άγριας φύσης.

Το νέο είδος Carmenta brachyclados

Το νέο είδος, μήκους περίπου 18 χιλιοστών, έχει διαφανή φτερά με μαύρες φλέβες και άκρα, ενώ το άνω μέρος του σώματος φέρει μπλε ρίγες που πλαισιώνονται από κίτρινες. Το κάτω μέρος είναι έντονα κίτρινο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υγρασία και η θερμότερη θερμοκρασία μέσα στην τσάντα πιθανότατα βοήθησαν τις προνύμφες να επιβιώσουν και να εξελιχθούν σε σκόρους κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.

Ο Mark Sterling από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δήλωσε: «Οι clearwing σκόροι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, ακόμα και από επαγγελματίες εντομολόγους. Η πιθανότητα δύο σκόροι από τις τροπικές ζούγκλες της Νότιας Αμερικής να αναδυθούν επιτυχώς στη νότια Ουαλία, εν μέσω χειμώνα, είναι εξαιρετικά σπάνια».

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Ashleigh Cadet

Η Daisy, παρά τη χαρά της για την ανακάλυψη του νέου είδους, τόνισε και τη λύπη της για το πόσα άλλα είδη χάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Είναι προνόμιο να μπορούμε να κάνουμε τέτοιες ανακαλύψεις», δήλωσε. «Όμως η ευαισθητοποίηση δεν αρκεί πια - χρειαζόμαστε άμεση και ουσιαστική δράση για την προστασία όσων απομένουν».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hera: Η αποστολή που θα ελέγξει το σύστημα πλανητικής άμυνας από αστεροειδείς

Τech & Science / Hera: Η αποστολή στο διάστημα που θα δώσει κρίσιμες πληροφορίες για την αποτροπή ενός «Αρμαγεδδών»

Η αποστολή Hera της ESA θα μελετήσει έναν βράχο -που χτυπήθηκε σκόπιμα από σκάφος της NASA- προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους για την υπεράσπιση της Γης σε περίπτωση που ένας αστεροειδής απειλήσει τον πλανήτη στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Η Google θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας αν υποχρεωθεί να πληρώνει για το περιεχόμενο

Τech & Science / Η Google θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας αν υποχρεωθεί να πληρώνει για το περιεχόμενο

Η κίνηση της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας τον Ιούλιο να προχωρήσει με το νομοσχέδιο ήρθε μετά από την απώλεια πάνω από 200 θέσεων εργασίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης φέτος
LIFO NEWSROOM
Amazon: Θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3 δισ. δολάρια το χρόνο αν απέλυε 14.000 διευθυντές

Τech & Science / Η Amazon απολύει 13.834 διευθυντές για να αυξήσει κατά 15% τους υπαλλήλους

Η Amazon απασχολεί 1,5 εκατ. υπαλλήλους εκ των οποίων 105.770 στελέχη σε διευθυντικές θέσεις - Με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις στοχεύει να εξοικονομήσει 2,1-3,6 δισ. δολάρια και να προσλάβει 15% περισσότερους υπαλλήλους
LIFO NEWSROOM
Το τηλεσκόπιο Webb της NASA ανιχνεύει ίχνη διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια του φεγγαριού του Πλούτωνα

Τech & Science / Το τηλεσκόπιο Webb της NASA ανιχνεύει ίχνη διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια του φεγγαριού του Πλούτωνα

Προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της πτήσης του διαστημικού σκάφους New Horizons της NASA το 2015, είχαν αποκαλύψει ότι η επιφάνεια του Χάροντα καλύπτεται κυρίως από πάγο
LIFO NEWSROOM