ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ: Daisy Cadet
0

Ένα νέο είδος σκόρου ανακαλύφθηκε σε σπίτι στη νότια Ουαλία, αφού ταξίδεψε χιλιάδες μίλια μέσα σε μια τσάντα που ανήκε στη φωτογράφο Ashleigh Cadet. 

Το απρόσμενο εύρημα συνέβη όταν δύο σκόροι του είδους clearwing έφτασαν ως προνύμφες από τη ζούγκλα της Γουιάνας στη Νότια Αμερική και κατέληξαν στο Port Talbot της Ουαλίας.

Τρεις μήνες μετά, οι σκόροι εντοπίστηκαν σε ένα περβάζι παραθύρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα από την οικολόγο  Daisy Cadet και τη μητέρα της, Ashleigh. Οι επιστήμονες περιέγραψαν το περιστατικό ως ένα «απίθανο γεγονός» που «ξεπερνά κάθε λογική εξήγηση». Μετά από ανάλυση DNA, επιβεβαιώθηκε ότι οι σκόροι δεν ήταν μόνο είδος ξένο στην Βρετανία, αλλά επίσης άγνωστο στην επιστήμη. Το νέο είδος ονομάστηκε Carmenta brachyclados.

Η Daisy, 22 ετών, ανέφερε: «Δεν πετούσε καθόλου - πιθανόν γιατί το σπίτι ήταν πολύ κρύο εκείνη την εποχή, και ο άλλος σκόρος δίπλα του είχε ήδη πεθάνει. Αρχικά, θεώρησα ότι ήταν κάποιο είδος που συναντάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο εξάμπανδος clearwing».

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Natural History Museum

Προσπαθώντας να μάθει περισσότερα, η Daisy δημοσίευσε φωτογραφίες των σκόρων στο Instagram, όπου ένας χρήστης την πληροφόρησε ότι δεν μοιάζουν με γνωστό είδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εικόνες κατέληξαν στα χέρια των ειδικών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Mark Sterling και David Lees, οι οποίοι και ξεκίνησαν την έρευνα για την ταυτότητα του είδους.

Η Daisy εν τέλει βρήκε μέσα στην τσάντα της μητέρας της δύο μικρά κουκούλια - τα προστατευτικά καλύμματα που δημιουργούν τα έντομα κατά την ανάπτυξή τους. Η τσάντα αυτή είχε μεταφερθεί στη Γουιάνα κατά τη διάρκεια ταξιδιού για φωτογραφία άγριας φύσης.

Το νέο είδος Carmenta brachyclados

Το νέο είδος, μήκους περίπου 18 χιλιοστών, έχει διαφανή φτερά με μαύρες φλέβες και άκρα, ενώ το άνω μέρος του σώματος φέρει μπλε ρίγες που πλαισιώνονται από κίτρινες. Το κάτω μέρος είναι έντονα κίτρινο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υγρασία και η θερμότερη θερμοκρασία μέσα στην τσάντα πιθανότατα βοήθησαν τις προνύμφες να επιβιώσουν και να εξελιχθούν σε σκόρους κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.

Ο Mark Sterling από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δήλωσε: «Οι clearwing σκόροι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, ακόμα και από επαγγελματίες εντομολόγους. Η πιθανότητα δύο σκόροι από τις τροπικές ζούγκλες της Νότιας Αμερικής να αναδυθούν επιτυχώς στη νότια Ουαλία, εν μέσω χειμώνα, είναι εξαιρετικά σπάνια».

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Ashleigh Cadet

Η Daisy, παρά τη χαρά της για την ανακάλυψη του νέου είδους, τόνισε και τη λύπη της για το πόσα άλλα είδη χάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Είναι προνόμιο να μπορούμε να κάνουμε τέτοιες ανακαλύψεις», δήλωσε. «Όμως η ευαισθητοποίηση δεν αρκεί πια - χρειαζόμαστε άμεση και ουσιαστική δράση για την προστασία όσων απομένουν».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM