Τυφώνας Μίλτον: Πέταξαν μέσα από τον κυκλώνα και κατέγραψαν τι έγινε - «Θεέ μου» φώναζαν

Τυφώνας Μίλτον: Πέταξαν μέσα από τον κυκλώνα και κατέγραψαν τι έγινε - «Θεέ μου» φώναζαν Facebook Twitter
0

Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών και, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC), θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως επικίνδυνος κυκλώνας.

Ο τυφώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι. Υπενθυμίζεται πως ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5, το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, την ώρα που το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Και ενώ χιλιάδες Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εν μέσω ισχυρών εκκλήσεων των τοπικών αρχών για εκκενώσεις, οι κυνηγοί τυφώνων της NOAA πέταξαν με το αεροπλάνο τους μέσα στον τυφώνα Μίλτον πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τον κυκλώνα, καταγράφοντας όσα έζησαν και δημοσιεύοντας το βίντεο.

Πρόκειται για τέσσερις επιστήμονες στο «Miss Piggy», αεροσκάφος του National Oceanic and Atmospheric Administration Aircraft Operations Center. Σύμφωνα με το ΝΟΑΑ, η πτήση ήταν γεμάτη αναταράξεις. Στο βίντεο φαίνεται ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Τομ Μπράνιγκαν να κάθεται μπροστά σε ειδικά μηχανήματα ενώ το αεροσκάφος κουνιέται πολύ, με τις αναταράξεις να γίνονται ακόμα πιο έντονες όσο περνούσαν τα λεπτά. Επίσης, αντικείμενα έπεσαν στο πάτωμα του αεροσκάφους.

«Ω γαμώτο, μπορείς να μου πιάσεις γρήγορα το τηλέφωνο και το πορτοφόλι μου;» ακούγεται να λέει ο Μπράνιγκαν ο οποίος κλείνει το βίντεο λέγοντας: «Θεέ μου» ενώ στρέφει την κάμερα στο παράθυρο για να δείξει ότι το αεροπλάνο μετακινήθηκε σε ασφαλέστερο σημείο. 

Οι κυνηγοί πάντως, κατάφεραν να περάσουν μέσα από μεγάλες αναταράξεις και να συλλέξουν σημαντικά δεδομένα για την καταιγίδα ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΝΟΑΑ, τέτοιες αποστολές είναι απαραίτητες γιατί διαφορετικά οι επιστήμονες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους μετεωρολόγους. «Στην πραγματικότητα πήγαμε έναν μετεωρολογικό σταθμό στον καιρό. Αυτές οι πτήσεις συλλέγουν κρίσιμα δεδομένα που βοηθούν στη βελτίωση των προβλέψεων και υποστηρίζουν την έρευνα για τους τυφώνες» εξήγησε.

Σύμφωνα με το USA TODAY, το αεροπλάνο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και πέταξε μέσα στον τυφώνα Μίλτον για να μετρήσει τις βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την καταιγίδα, όπως είπε η Σούζαν Μπιούκαναν, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Ο σκοπός αυτών των αποστολών είναι πρωτίστως ο εντοπισμός του κέντρου της καταιγίδας και η μέτρηση της κεντρικής πίεσης και των επιφανειακών ανέμων γύρω από το ''μάτι''», πρόσθεσε.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων χρησιμοποιεί στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα για να παρακολουθεί την τοποθεσία, τη δύναμη και την ταχύτητα μιας καταιγίδας. Επίσης, οι μετεωρολόγοι δημιουργούν προβλέψεις για την πορεία και την ένταση των καταιγίδων με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μίλτον: Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις στη Φλόριντα - Έδεσε το σπίτι του με ιμάντες, γεμίζουν σάκους με άμμο

Διεθνή / Τυφώνας Μίλτον: Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις στη Φλόριντα - Έδεσε το σπίτι του με ιμάντες, άδεια βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ

Γεμίζουν σάκους με άμμο - Ο τυφώνας Μίλτον έχει ενισχυθεί σε κυκλώνα κατηγορίας 5, το ανώτατο επίπεδο στην κλίμακα - Το νερό μπορεί να «καταπιεί» ένα ολόκληρο σπίτι
LIFO NEWSROOM
Ντομινίκ Πελικό: «Ποτέ δεν άγγιξα την κόρη μου και τα εγγόνια μου» είπε στο δικαστήριο

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Γιατί νάρκωσε την κόρη του ο δράστης - Ποτέ δεν την άγγιξα, λέει ο Ντομινίκ

Φωτογραφίες της κόρης του Ντομινίκ Πελικό να κοιμάται φορώντας μόνο εσώρουχα, βρήκε η αστυνομία - Δεν αναγνωρίζω αυτά τα εσώρουχα, ήταν σίγουρα ναρκωμένη, κατέθεσε ο σύζυγός της στο δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ