Παναγιωτόπουλος για μεταναστευτικό: Περιμένουμε πρόσθετη πίεση λόγω Λιβάνου

Παναγιωτόπουλος: Αλλάζει το πλαίσιο στο μεταναστευτικό, αυστηρότερες διατάξεις για το άσυλο Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Για τη δημιουργία αυστηρότερων διατάξεων για το άσυλο, όπως και για το ζήτημα επιστροφών από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες ή προς τη χώρα προέλευσης μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με αφορμή την τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «δίνει τον τόνο ότι αλλάζει το πλαίσιο, και το επόμενο διάστημα θα συζητείται περισσότερο το ζήτημα προστασίας των συνόρων. Μπαίνουν στο τραπέζι οι επιστροφές, να φύγει κόσμος δηλαδή από την Ευρώπη και να επιστρέψει, αν δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις νόμιμης διαμονή».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία για να εφαρμόσει τη συμφωνία από το 2016 με την ΕΕ, η οποία προβλέπει και επιστροφές, προσθέτοντας πως η γεωπολιτική αναταραχή δημιουργεί πιέσεις στο μεταναστευτικό, το οποίο είναι πρόκληση ασφάλειας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων διέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Ελλάδα για να προωθηθούν προς την Ευρώπη, έρχεται βέβαια από την Τουρκία. Είναι δεδομένη η πίεση που δεχόμαστε εμείς στα νησιά κυρίως του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, περί τα Δωδεκάνησα, από την Τουρκία. Κι εκεί λειτουργούν και οργανωμένα κυκλώματα διακινητών, τα οποία για μένα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα. Αυτό προϋποθέτει αφενός συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας. και κάνουμε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με απτά αποτελέσματα.

Ήδη υπάρχει μια κάποια συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών. Από κει και πέρα, όμως, προϋποθέτει και κάποια συμμόρφωση της Τουρκίας σε αυτά που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας και οικονομική βοήθεια για να διαχειριστεί το πρόβλημα κι από ό,τι καταλαβαίνω εκτιμάται ότι θα δοθεί και πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία ανάλογα με τις εξελίξεις στον Λίβανο, όπως και σε όλες τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόσθετη πίεση. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Μητσοτάκης για τον υπερτουρισμό: Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον υπερτουρισμό: Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει

Τόνισε ότι οι υποδομές σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο αριθμό τουριστών και ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερους εάν βελτιώνονταν
LIFO NEWSROOM
Τατάρ για Κυπριακό: Όταν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για κυριαρχία, τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Πολιτική / Τατάρ για Κυπριακό: Όταν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για κυριαρχία, τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ενόψει της συνάντησης του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι μια πραγματικότητα που υλοποιείται καθημερινά»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών πραγματικότητα που υλοποιείται καθημερινά»

Σήμερα ενσωματώθηκαν 35 νέα λεωφορεία στις αστικές γραμμές Αττικής - «Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 950 νέα λεωφορεία στην Αττική μέχρι το καλοκαίρι του 2025»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: «Σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα» λένε συνεργάτες του Κασσελάκη

Πολιτική / Κασσελάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα»

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφαση να απορριφθεί η υποψηφιότητα του τέως προέδρου - «Θα αποφασίσει το Συνέδριο» λέει η πλευρά Κασσελάκη - «Αμετάκλητη» η απόφαση για αποκλεισμό Κασσελάκη από τις εκλογές, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Ανδρουλάκης: «Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά»

Πολιτική / Νίκος Ανδρουλάκης: «Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά»

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ευχαρίστησε τους συνυποψηφίους για τη μάχη, καθώς «με τη στάση τους, έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ποιότητα στελεχών και πολιτική ωριμότητα»
LIFO NEWSROOM