ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

Ανάλυση: Γιατί ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ θα είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον πόλεμο στη Γάζα

Γιατί ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ θα είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον πόλεμο στη Γάζα Facebook Twitter
Γιαχία Σινουάρ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο στρατός του Ισραήλ ερευνά αν ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε σε επίθεση στη Γάζα.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα, δείχνουν έναν νεκρό άνδρα ανάμεσα στα συντρίμμια που μοιάζει με τον Γιαχία Σινουάρ. Το Ισραήλ έχει το DNA του Σινουάρ, οπότε είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει αν είναι ο ηγέτης της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο πλήγμα στο σχολείο της Τζαμπάλια σκοτώθηκαν μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έπειτα από πληροφόρηση που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες για συνάντηση στο σημείο. Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα ακόμη αεροπορικό πλήγμα στα νότια της Γάζας, στη Ράφα, με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να μην αποκαλύπτουν ποιο από τα δύο περιστατικά αφορά τον Σινουάρ.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ έχει σκοτωθεί, δεδομένου ότι πολλοί άλλοι ανώτεροι διοικητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες, ενδεχομένως και να αποτελέσει για το Ισραήλ αυτό που έχει θέσει ως στόχο του πολέμου στη Γάζα, την εξάλειψη της Χαμάς. 

Ο θάνατος του Σινουάρ θα αυξήσει τις ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Τόσο ο Σινουάρ όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση είχαν αρνηθεί να συμβιβαστούν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για εκεχειρία. Ο θάνατός του θα μπορούσε είτε να ωθήσει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε ορισμένα από τα αιτήματα του Ισραήλ - είτε να προσφέρει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μια συμβολική νίκη που θα του έδινε την πολιτική κάλυψη που χρειάζεται για να μαλακώσει τη δική του διαπραγματευτική στάση.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Γεννημένος στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Αργότερα φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για αποστασία ή συνεργασία με το Ισραήλ, περνώντας πάνω από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή. Απελευθερώθηκε το 2011, επί πρωθυπουργίας Μπενιαμίν Νετανιάχου, μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων με αντάλλαγμα έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς.

Το 2013, ο Γιαχία Σινουάρ εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προτού αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως ηγέτης του κινήματος στον παλαιστινιακό θύλακα το 2017. Η επιρροή και το κύρος του στη Χαμάς αυξήθηκαν σε σημείο που οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν να τον παρατηρούν. 

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο Σινουάρ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της ομάδας. Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 και είναι ο πλέον καταζητούμενος του Ισραήλ - ένας «νεκρός που περπατάει», σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κάποια στιγμή ισχυρίστηκε ότι τον έχει «περικυκλώσει και απομονώσει» σε ένα καταφύγιο.

Με την ιδιότητα του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, ο Σινουάρ επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των εξωτερικών σχέσεων της οργάνωσης. Αποκατέστησε τους δεσμούς με την Αίγυπτο και ανοικοδόμησε τις σχέσεις με το Ιράν, το οποίο είχε πάρει αντίθετη πλευρά από τη Χαμάς στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2011. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, από την αρχή της σύγκρουσης, ο Σινουάρ είχε ισχυρή επιρροή στη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

 
Διεθνή
0

ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τις αναφορές για την πιθανή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Ενδείξεις ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον Σινουάρ

Διεθνή / Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Ενδείξεις ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον Σινουάρ

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12, ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός
LIFO NEWSROOM