Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς

Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, μετά από τακτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. 

Με τον Γιαχία Σινουάρ νεκρό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Χαμάς θα αναζητήσει εκδίκηση, ενώ η μοίρα των 101 ομήρων που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα γίνεται ξαφνικά εξαιρετικά εύθραυστη. 

Η ίδια η Χαμάς ίσως απέχει περισσότερο από το να καταστραφεί ή να διαλυθεί απ' όσο καταδεικνύει η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ. Έχει εξαντληθεί και υποβαθμιστεί σημαντικά, πολεμά με ισχνή αλυσίδα διοίκησης και κατά πάσα πιθανότητα θα ανασυγκροτηθεί γρήγορα, καθώς υπάρχουν ακόμη λιγότερα προβεβλημένα στελέχη για να αναλάβουν και να καλύψουν το κενό.

Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ

Ο μικρότερος αδελφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ, θεωρείται επίσης εκ των βασικών σχεδιαστών της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στην περίπτωση που ο Μοχάμεντ Σινουάρ αναλάβει την ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων θα βρεθούν σε ένα νέο αδιέξοδο. 

Εξίσου σκληροπηρυνικός με τον αδερφό του Γιαχία, το 2005 ο Μοχάμεντ Σινουάρ έγινε διοικητής της ταξιαρχίας της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, ενώ το 2006 συμμετείχε στην απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ - που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση του αδερφού του Γιαχία 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων. 

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ενώ θεωρείται μια άκρως μυστικοπαθής προσωπικότητα. Είχε αποτελέσει στόχος του Ισραήλ σε έξι απόπειρες δολοφονίας του, με πιο πρόσφατη τον Μάιο του 2021. Το Ισραήλ τον έχει καταστήσει έναν από τους πλέον καταζητούμενους στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα, επικηρύσσοντας με 300.000 δολάρια την πληροφορία για τον εντοπισμό του Μοχάμεντ Σινουάρ.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Καλίλ Αλ-Χαϊγια (Khalil Al Hayya), ο οποίος υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα. Εξαιτίας αυτού, είναι «πιθανότατα αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος. Ο Al Hayya ανέλαβε ως κύριος διαπραγματευτής μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο στην Τεχεράνη.  

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ - προφανής επιλογή για τη Χαμάς, αλλά απίθανη λόγω της παλαιότερης υποστήριξής του σε μια σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το επεισόδιο προκάλεσε ρήγμα μεταξύ της Χαμάς και του προστάτη της, του σιιτικού Ιράν. Έβλαψε επίσης τις ηγετικές φιλοδοξίες του Μεσάαλ. 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τις αναφορές για την πιθανή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM