Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδελφός του Γιαχία Σινουάρ που «επέστρεψε από τον άλλο κόσμο»

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδερφός του Γιαχία Σινουάρ που «επέστρεψε από τον άλλο κόσμο» Facebook Twitter
0

Τον Δεκέμβριο, ένα σύντομο βίντεο από μια μεγάλη σήραγγα μήκους 4 χιλιομέτρων αποκάλυψε, για πρώτη φορά, μια εικόνα μιας από τις πιο καταζητούμενες προσωπικότητες της Γάζας: τον Μοχάμεντ Σινουάρ, τον μικρότερο αδελφό του νεκρού ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Μετά τον θάνατο των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ίσα, ο Μοχάμεντ Σινουάρ έχει αναδειχθεί ως ο ντε φάκτο δεύτερος στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, ωθούμενος από την αταλάντευτη υποστήριξη του αδελφού του.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, 49 ετών, γεννήθηκε στη Χαν Γιουνίς και ήταν από τους πρώτους νεοσύλλεκτους στη Χαμάς, συμμετέχοντας σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα. Φυλακίστηκε στο Ισραήλ για εννέα μήνες και αργότερα πέρασε τρία χρόνια σε φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής, δραπετεύοντας το 2000. Πηγή από τη Γάζα σημείωσε ότι ο Σινουάρ μεγάλωσε κάτω από την ιδεολογική επιρροή του συνιδρυτή της Χαμάς Αμπντ αλ-Αζίζ αλ-Ραντίσι.

Οι αδελφοί Σινουάρ μοιράζονται πολλά κοινά, όπως το παρατσούκλι «Αμπού Ιμπραήμ», που δόθηκε και στους δύο από τους πρώτους τους γιους, που ονομάστηκαν από τον πατέρα τους, Ιμπραήμ. Ο Μοχάμεντ Σινουάρ έγινε έμπιστος του Γιαχία, ένας από τους λίγους που γνώριζαν πού βρισκόταν κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους πολέμου. Οι οικογενειακοί του δεσμοί του παρείχαν μια ομαλή πορεία προς την κορυφή της Χαμάς, χωρίς υποψίες από το εσωτερικό της οργάνωσης για απιστία.

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδερφός του Γιάχια Σινουάρ που «επέστρεψε από τον άλλο κόσμο» Facebook Twitter
Ο Μοχάμεντ Σινουάρ σε τούνελ το 2023

Ο ρόλος του Μοχάμεντ Σινουάρ αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τη Χαμάς το 2005, όταν η ομάδα ξέφυγε από την παράδοση μυστικότητας και αποκάλυψε τις ταυτότητες επτά διοικητών που ηγούνταν των επιθέσεων κατά των Ισραηλινών και των δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού. Ο Σινουάρ ονομάστηκε μεταξύ αυτών ως διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις.

Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ φέρεται να έκανε τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του - με πυρά ελεύθερου σκοπευτή, διπλή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του και εκρηκτικό μηχανισμό στον τοίχο του σπιτιού του, τον οποίο αποκάλυψε.

Η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη και ο Μοχάμεντ Σινουάρ

Μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του Σινουάρ ήταν η ενορχήστρωση της απαγωγής του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006, ένα γεγονός που τελικά οδήγησε στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων στην οποία αφέθηκε ελεύθερος ο αδελφός του Γιαχία. Την εποχή της απαγωγής, ο Μοχάμεντ Σινουάρ υπηρέτησε ως διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις, εξαρτώντας την απελευθέρωση του Σαλίτ με την ελευθερία του αδελφού του Γιαχία, ο οποίος αργότερα θα ηγούνταν της Χαμάς πριν από το θάνατό του.

«Ο Μοχάμεντ έγινε σημαντικός παίκτης στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Όταν ο Γιαχία Σινουάρ βρισκόταν στην ισραηλινή φυλακή, πίστευε ότι ο Μοχάμεντ είχε τον έλεγχο του Σαλίτ. Σήμερα, είναι σαφές ότι η θέση του Μωάμεθ στη στρατιωτική πτέρυγα αυξήθηκε λόγω της γειτνίασής του με τον Γιαχία - ο οποίος πιστεύει σε συγκεκριμένα άτομα», είπε ο Δρ Γιουβάλ Μπίτον, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών στη σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ, ο οποίος γνώριζε καλά τον Γιαχία. «Ο Γιαχία δεν κοιτάζει τις ικανότητες, κοιτάζει την πίστη και αυτό είναι που οδήγησε την άνοδο του Μωάμεθ στη Χαμάς». Ο Μπιτόν εξήγησε ότι ο Γιαχία Σινουάρ πιθανότατα επιδίωξε να εδραιώσει την εξουσία περιβάλλοντας τον εαυτό του με αξιόπιστα πρόσωπα στην ηγεσία, επιτρέποντάς του να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αντίθεση. «Καθώς πλησιάζαμε τη συμφωνία για Σαλίτ, οι αδελφοί Σινουάρ αντιτάχθηκαν - παρόλο που το όνομα του Γιαχία ήταν στην κορυφή της λίστας. Ο Γιαχία πίεσε τον Μοχάμεντ να πείσει την ηγεσία να απορρίψει τη συμφωνία, αλλά ο Σαλέχ αλ-Αρούρι και ο Χαλίντ Μεσάλ το υποστήριξαν και τελικά πέρασε το δικό τους», είπε ο Μπιτόν, αναφερόμενος σε μια ιστορική στιγμή που οδήγησε στην τελική ηγεσία του Γιαχία στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο άνθρωπος που γύρισε από τον άλλο κόσμο»

Το Ισραήλ έχει κάνει επανειλημμένες απόπειρες κατά της ζωής του Μοχάμεντ Σινουάρ όλα αυτά τα χρόνια. Το σπίτι του βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Pillar of Defense το 2012 και ξανά στην Επιχείρηση Protective Edge το 2014, αν και δεν ήταν εκεί. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Σινουάρ είχε σκοτωθεί, με εικόνες να ισχυρίζονται ότι δείχνουν το νεκρό σώμα του.

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδερφός του Γιάχια Σινουάρ που «επέστρεψε από τον άλλο κόσμο» Facebook Twitter
Η Χαμάς δημοσίευσε εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει τον Μοχάμεντ Σινουάρ νεκρό το 2014

Ωστόσο, ο Σινουάρ παρέμεινε άπιαστος και το όνομά του έσβησε από τη δημόσια θέα μέχρι τον Μάιο του 2022. Το Al Jazeera ανέφερε ότι δεν είχε παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του τον Ιανουάριο του 2022, με αποτέλεσμα ορισμένα μέσα ενημέρωσης να τον αναφέρουν ως «αυτόν που επέστρεψε από τους νεκρούς».

Τον Μάιο του 2022, ο Σινουάρ επανεμφανίστηκε σε μια σύντομη συνέντευξη 30 δευτερολέπτων στο Al Jazeera ως σιλουέτα - μια τεχνική που χρησιμοποιούσε για χρόνια ο Μοχάμεντ Ντεΐφ. «Όταν εκπέμπουμε προειδοποιήσεις στον κατοχικό στρατό ή στέλνουμε ένα μήνυμα, εννοούμε κάθε λέξη και κάθε γράμμα έχει βάρος και αντίκτυπο στο έδαφος», είπε ο Σινουάρ. «Έχουν γίνει ακριβείς και εστιασμένες προσπάθειες για να εδραιωθεί αυτό, και έχουν τεθεί σημαντικές εξισώσεις. Όταν το λέμε αυτό, ξέρουμε πώς να εντοπίσουμε τα μαλακά σημεία της κατοχής και πώς να τα πιέσουμε. Καταφέραμε να θέσουμε σημαντικές εξισώσεις και τον εχθρό υπολογίζει ανάλογα τις ενέργειές του».

«Οι άνθρωποι έριχναν τα μάτια στο έδαφος όταν περνούσε από εκεί» ο Μοχάμεντ Σινουάρ

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, που συχνά αναφέρεται ως «ο άνθρωπος που επέστρεψε από τον άλλο κόσμο», έχει ενσταλάξει τον φόβο στον πληθυσμό της Γάζας σε πολλές περιπτώσεις. Γνωστός για τη χαρισματική αλλά σκληρή και εκφοβιστική προσωπικότητά του, ο Σινουάρ προκαλεί σεβασμό αλλά και τρόμο.

«Τον φοβούνται ως άνθρωπο ικανό να σκοτώσει χωρίς δισταγμό. Αυτή η οικογένεια είναι γνωστή για την ιδιοσυγκρασία της και ο Μοχάμεντ, συγκεκριμένα, είναι μια τρομακτική φιγούρα», λένε από τη Γάζα. Μετά την απελευθέρωση του αδελφού του Γιαχία από την ισραηλινή φυλακή στη συμφωνία Σαλίτ το 2011, η επιρροή του Μοχάμεντ αυξήθηκε. «Ο Γιαχία καταλαβαίνει μόνο τη δύναμη, και αυτή είναι και η κληρονομιά του Μοχάμεντ. Έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες εκτελέσεις συνεργατών του, καθώς και σε βίαιες ανακρίσεις και βασανιστήρια στις φυλακές της Χαμάς», πρόσθεσε η πηγή, περιγράφοντας τον ρόλο των αδελφών Σινουάρ στις εσωτερικές εκκαθαρίσεις πριν από τον τρέχοντα πόλεμο. «Όταν ο Μοχάμεντ επιπλήττει κάποιον, παραλύει από φόβο. Κανείς στη Γάζα δεν τολμά να τον αψηφήσει». Οι άνθρωποι ήταν τόσο τρομοκρατημένοι με τον Μοχάμεντ Σινουάρ που απέφευγαν την οπτική επαφή μαζί του. «Οι άνθρωποι κοιτούσαν το έδαφος όταν περνούσε, φοβούμενοι πώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει έστω και μια ματιά». 

Μοχάμεντ Σινουάρ: Η εκτέλεση του Σετάουι

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ κατηγορείται επίσης για επίβλεψη σκληρών βασανιστηρίων στις φυλακές της Χαμάς, μαζί με τον αδελφό του Γιαχία. Μια υπόθεση αφορούσε τον πρώην διοικητή της Χαμάς της Ταξιαρχίας Ζεϊτούν, Μοχάμεντ Σετάουι, ο οποίος εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 για ηθικά αδικήματα. Ο Σετάουι φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ, παρέχοντας πιθανώς πληροφορίες που οδήγησαν σε απόπειρα δολοφονίας του Μοχάμεντ Ντέιφ. Μια άλλη εκδοχή των γεγονότων, που παρουσιάστηκε από διαφορετικό στέλεχος της Χαμάς, υποδηλώνει ότι ο Σετάουι εκτελέστηκε αφού επέκρινε τον Γιαχία Σινουάρ σε μια έκθεση ασφαλείας για επιχειρησιακά λάθη που οδήγησαν στο θάνατο των ηγετών της Χαμάς. Ο Σετάουι αργότερα κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με τις χήρες των σκοτωμένων. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Σετάουι εκτελέστηκε υπό τις εντολές των αδελφών Σινουάρ μετά από βάναυσα βασανιστήρια.

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδερφός του Γιάχια Σινουάρ που «επέστρεψε από τον άλλο κόσμο» Facebook Twitter
Ο Μοχάμεντ Σετάουι

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ μέσα στο μέγα-τούνελ της Χαμάς

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ έπαιξε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθιστώντας τον μια από τις πιο καταζητούμενες προσωπικότητες στη Γάζα. Θεωρούμενος ένας από τους αρχιτέκτονες της σφαγής, ο Σινουάρ πιθανότατα διαδέχθηκε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, μεγαλώνοντας τον στόχο που είχε το Ισραήλ πάνω του.

Τον Δεκέμβριο, δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου οι IDF κυκλοφόρησαν σπάνια πλάνα που δείχνουν τον Σινουάρ να ταξιδεύει με ένα τζιπ με σωματοφύλακες μέσω ενός τεράστιου δικτύου τούνελ, ανακαλύπτοντας μόλις εκατοντάδες μέτρα από την ισραηλινή κοινότητα Netiv HaAsara και τη διάβαση Erez. Σύμφωνα με πληροφορίες, λάμβανε μια ενημέρωση από μια ομάδα μηχανικών και εκσκαφέων τούνελ, που τον έφεραν από τη Χαν Γιούνις για το φιλόδοξο έργο της σήραγγας.

Σε απάντηση, οι IDF μοίρασαν φυλλάδια στη Γάζα, προσφέροντας ανταμοιβή 300.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Σινουάρ - 100.000 δολάρια λιγότερο από την επιβράβευση στον αδελφό του Γιαχία. Το φυλλάδιο περιείχε επίσης τον Ράφα Σαλάμα, τον διοικητή της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις και τον Μοχάμεντ Ντεΐφ, που σκοτώθηκαν και οι δύο σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον Ιούλιο. Ο Σαλάμα είχε επικήρυξη για 200.000 δολάρια, ενώ του Ντεΐφ για 100.000 δολάρια. Τον Φεβρουάριο, οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού εισέβαλαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το γραφείο του Μοχάμεντ Σινουάρ στη θέση Αλ-Καντισίγια στη Χαν Γιουνίς.

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδερφός του Γιάχια Σινουάρ που «επέστρεψε από τον άλλο κόσμο» Facebook Twitter
Τα ποσά επικήρυξης για τους ηγέτες της Χαμάς

Η τρέχουσα κατάσταση του Μοχάμεντ Σινουάρ παραμένει ασαφής. Ενώ ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρτσι Χαλέβι δεν τον κατονόμασε μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τον ξεχώρισε δημοσίως, μαζί με τον αδερφό του Γιαχία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον διάδρομο Netzarim στην κεντρική Γάζα τον περασμένο μήνα.

«Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φτάσουμε στον Μοχάμεντ Σινουάρ, καθώς και στον Γιαχία Σινουάρ. Θα φτάσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους καταραμένους τρομοκράτες», δήλωσε ο Γκάλαντ. "Για όποιον πιστεύει το αντίθετο, κοιτάξτε τον Μαρουάν Ίσα και τον Μοχάμεντ Ντέιφ. Νόμιζαν ότι ήταν ανίκητοι και δεν είναι πια μαζί μας. Έκαναν το λάθος τους, και θα κάνει κι αυτός το δικό του. Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Η συμμορία των 47 ατόμων έστελνε βρέφη σε «δικά της» νοσοκομεία για να εξασφαλίσει χρήματα από σύστημα Υγείας της Τουρκίας - Νοσοκόμες παρίσταναν τις γιατρούς - Χορηγούνταν ακατάλληλα φάρμακα στα μωρά - Παραποιούνταν η αιτία θανάτου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM