Σε όλη την Τουρκία η προπαγανδιστική ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ - Ειδικές προβολές για μαθητές

Σε όλη την Τουρκία η προπαγανδιστική ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ - Ειδικές προβολές για μαθητές Facebook Twitter
0

Σε όλη την Τουρκία προβάλλεται η προπαγανδιστική ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ, ενώ διοργανώνονται και ειδικές προβολές για μαθητές σε σχολεία. 

Η ταινία περιγράφει τη ζωή του γιατρού και βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στη Θράκη, παρουσιάζοντάς τον σαν ήρωα και δαιμονοποιώντας την ελληνική πλευρά. Η απόφαση η ταινία να προβάλλεται ακόμα και στα σχολεία, έρχεται σε μία περίοδο -θεωρητικής, τουλάχιστον- ύφεσης των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ταινία έχει προβληθεί από την κρατική τηλεόραση στην Τουρκία, ενώ η επιμονή των αρχών να προβάλλουν με κάθε αφορμή σε ευρύ κοινό το περιεχόμενό της παραπέμπει σε εκστρατεία φανατισμού της νέας γενιάς εναντίον της Ελλάδας. 

Παρότι όσα παρουσιάζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε ιστορικά γεγονότα, η ταινία στην Τουρκία προβάλλεται ως πιστή βιογραφία ενός ανθρώπου που κατά τη δεκαετία του 1980 είχε προκαλέσει με τη δράση του, μιλώντας για «τουρκική μειονότητα» - γεγονός που είχε οδηγήσει στην καταδίκη και τη φυλάκισή του. Η προβολή της στα σχολεία, ειδικά για μαθητές έρχεται σε συνάφεια και με την επιλογή της Άγκυρας να μιλά στα σχολικά βιβλία για «Γαλάζια πατρίδα» - μια αλλαγή που εντάχθηκε μόλις φέτος στο σχολικό πρόγραμμα. Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζεται στο βιβλίο Γεωγραφίας και παρουσιάζει τις θαλάσσιες ζώνες που οι Τούρκοι οραματίζονται να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

Ποιος ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ

Ο Αχμέτ Σαδίκ ήταν μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Τη δεκαετία του 1980 είχε ενεργή παρουσία στην πολιτική σκηνή της περιοχής, ενώ θεωρείτο ότι ήταν πολιτικός προστατευόμενος του τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. 

Το 1989 ο Σαδίκ Αχμέτ ίδρυσε τον πολιτικό συνδυασμό Εμπιστοσύνη (Güven) ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης και μετείχε στις εκλογές του 1989, όπου σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ίσχυε τότε, δεν απαιτούνταν η βάση του 3%, προκειμένου ένα κόμμα να εκλέξει βουλευτές. Ο συνδυασμός του αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό Ροδόπης και ο Σαδίκ εξελέγη βουλευτής. Το τέλος των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων της εποχής τον βρήκε στη θέση του βουλευτή, όπου παρέμεινε ως το 1993. Στην εκλογική αναμέτρηση εκείνης της εποχής ο συνδυασμός του ήρθε πρώτος στη Ροδόπη, ωστόσο λόγω της καθιέρωσης της βάσης του 3%, δεν εξελέγη.

Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 έξω από το χωριό Σώστης, στην Κομοτηνή.

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που ήταν πρώτο σε ψήφους στις ευρωεκλογές 2024, θεωρείται το κόμμα-συνέχεια της πολιτικής του Σαδίκ.

Η φυλάκιση του Σαδίκ το 1989

Ως υποψήφιος βουλευτής, το 1989 ο Αχμέτ Σαδίκ καταδικάστηκε για «διατάραξη κοινής ειρήνης» από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε διακηρύξεις ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική. Πρωτόδικα, η ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου παρέμεινε περί τους δύο μήνες. 

Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως, όμως, ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα. 


Με πληροφορίες από e-evros.gr / wikipedia

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία και η απάντηση Δένδια από το Καστελλόριζο

Πολιτική / Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία και η απάντηση Δένδια από Καστελόριζο

«Η ελευθερία απειλείται από τον αναθεωρητισμό και δεν είναι δεδομένη» είπε ο υπουργός Άμυνας την ίδια ημέρα που στα τουρκικά σχολεία εμφανίστηκε η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα βιβλία
LIFO NEWSROOM
ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προωθεί «τουρκική μειονότητα» και κέρδισε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές

Ελλάδα / ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προωθεί «τουρκική μειονότητα» και κέρδισε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου πρόεδρος στο κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ -Η συμμαχία με την «μακεδονική εθνική μειονότητα» και η προσπάθεια να περάσουν το πλαφόν του 3% για να εκπροσωπηθούν σε Βουλή και Ευρωβουλή
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Mouftis komotinis

Πολιτική / Ιλχάν Αχμέτ για την επίθεση κατά του Μουφτή Κομοτηνής: «Η πράξη αυτή είναι ντροπιαστική»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τον προπηλακισμό του νόμιμου μουφτή της Κομοτηνής - Πρωταγωνιστής του επεισοδίου ήταν ο Χουσεϊν Μπαλτατζή, γνωστός πολιτικός της μειονότητας 
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενής καταγγέλλει στο ότι «φόρτωσαν» τον ΑΜΚΑ της με 13.000 ευρώ

Ελλάδα / Ασθενής καταγγέλλει ότι «φόρτωσαν» τον ΑΜΚΑ της με 13.000 ευρώ για είδη που δεν χρειάζεται

Η γυναίκα που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας καταγγέλλει πως φαίνεται στο ΑΜΚΑ της να έχει παραλάβει 2.132 ευρώ για ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία και 3.500 για αναπηρικό αμαξίδιο
LIFO NEWSROOM