Σήμερα, την ημέρα που διανεμήθηκε στους μαθητές της 9ης τάξης των τουρκικών σχολείων το βιβλίο Γεωγραφίας, το οποίο περιλαμβάνει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επέλεξε το Καστελόριζο για να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα.
Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι σήμερα, με την ενσωμάτωση του χάρτη στα σχολικά βιβλία ως επίσημη πολιτική θέση της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Καστελόριζο με αφορμή την 81η επέτειο από την ενσωμάτωση του νησιού στην ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε τη δήλωσή του στο Καστελόριζο με το ίδιο φόντο που είχε χρησιμοποιήσει το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου για να ανακοινώσει την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, θέλοντας να κάνει προφανή αντιδιαστολή με τον πρώην πρωθυπουργό και τα μηνύματα που είχε εκπέμψει η ιστορική δήλωση.
Τι απάντησε ο Δένδιας στη «Γαλάζια Πατρίδα»
«Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία, η ανεξαρτησία βρίσκονται αντιμέτωπες ανάμεσα σε συμπληγάδες, βρίσκονται αντιμέτωπες και απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η ελευθερία συνεπώς δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να τη διατηρούμε με κόστος, προσπάθεια, ενότητα και ιστορική μνήμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας από το Καστελόριζο και χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία όλοι αντελήφθησαν τον προφανή συσχετισμό της απειλής του αναθεωρητισμού με την επίσημη εισαγωγή της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολικά βιβλία. Η υποτιθέμενη «Γαλάζια Πατρίδα» θα έλεγε κάποιος ότι ταυτίζεται με τον ορισμό του τουρκικού αναθεωρητισμού, αφού είναι η ιδεολογική βάση των τουρκικών ισχυρισμών πως οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν τη Μαύρη Θάλασσα, όλη την ανατολική Μεσόγειο από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, το Λιβυκό Πέλαγος αλλά και το μισό Αιγαίο πέραν της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά που η Άγκυρα αναγνωρίζει ως ελληνική χωρική θάλασσα.
Το Καστελλόριζο είναι ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της Πατρίδας μας.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 13, 2024
Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό.
Το άρθρο 121… pic.twitter.com/aGl5RdArGx
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγα 24ωρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι «το ελληνικό ΥΠΕΞ, όταν ήταν υπουργός ο Δένδιας, κάθε φορά που η Τουρκία σύναπτε σχέσεις με κάποιον, ο Δένδιας πήγαινε αμέσως εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν αυτό».
«Ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά είναι ενδιαφέρον αυτό που είχαμε πει και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», υποστήριξε ο κ. Τσελίκ.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία
Ο χάρτης της "Γαλάζιας Πατρίδας" που παρουσιάζεται στο βιβλίο γεωγραφίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες της 9ης τάξης στην Τουρκία απεικονίζει μια εκτεταμένη περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου, του Λιβυκού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο χάρτης παρουσιάζει τις θαλάσσιες ζώνες που οι Τούρκοι οραματίζονται να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Η φράση «Γαλάζια Πατρίδα» είναι γραμμένη πάνω από την Τουρκία, όμως ο χάρτης περιλαμβάνει την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Λιβυκό Πέλαγος, με τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιες είναι οι θαλάσσιες ζώνες που υποτίθεται ότι ανήκουν στην τουρκική επικράτεια και άρα η σημερινή κυριαρχία τους αμφισβητείται από την Άγκυρα. Οπως παρουσιάζεται ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την άμεση πρόκληση και δεν κάνει σαφή αναφορά στις αμφισβητούμενες περιοχές.
Αυτός ο χάρτης αντικατοπτρίζει την επίσημη πολιτική θέση της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματά της στις παραπάνω θαλάσσιες ζώνες, όπως παρουσιάζονται και σε διεθνή φόρα.
Η παραφωνία Γεραπετρίτη
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι στα τουρκικά σχολεία δεν υπάρχει χάρτης που να περιλαμβάνει το Αιγαίο στην "Γαλάζια Πατρίδα".
Ερωτηθείς για τη θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας" που θα περιλαμβάνεται στα νέα σχολικά βιβλία της Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως η θεωρία αυτή, όπως και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, έχουν εισαχθεί από την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, τόνισε ότι σήμερα στα σχολικά εγχειρίδια δεν υπάρχει χάρτης που να καταλαμβάνει το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.
«Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν μπορούμε να γαλουχούμε τα παιδιά σε τέτοιες θεωρίες και ιδεολογήματα, καθώς δημιουργούν μισαλλοδοξία», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η "Γαλάζια Πατρίδα" δεν αποτυπώνεται στα σχολικά εγχειρίδια με χάρτη που φέρει αξιώσεις. Η χαρτογράφηση περιορίζεται στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας, χωρίς να καταλαμβάνει το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.