Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν πώς άκρως απόρρητα έγγραφά τους, που αφορούσαν πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα έγγραφα, που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, φαίνεται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα σχέδια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας (IAF) για επερχόμενα πυραυλικά πλήγματα στο Ιράν.
Σχολιάζοντας το συμβάν, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ανησυχεί βαθύτατα» για τη διαρροή. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν επρόκειτο για ενέργεια κάποιου χάκερ ή για εσωτερική διαρροή.
Εδώ και τρεις εβδομάδες, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να πλήξει το Ιράν, σε αντίποινα για τη μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, την 1η Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, βέβαια, το Ιράν υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επίθεσή του ήταν απάντηση στην δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου.
Είναι, λοιπόν, τα έγγραφα γνήσια;
Το BBC λέει πως σχεδόν σίγουρα είναι. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η διατύπωση που χρησιμοποιείται στις επικεφαλίδες φαίνεται αξιόπιστη και συνάδει με παρόμοια απόρρητα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν. Με τίτλο «άκρως απόρρητο», περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence».
Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, των πέντε δυτικών κρατών που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες, δηλαδή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Τι μας λένε τα έγγραφα;
Στο σύνολό τους, τα δύο έγγραφα δείχνουν μία απόρρητη αξιολόγηση των ΗΠΑ σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ να πλήξει στόχους στο Ιράν, με βάση πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου. Μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος, που ονομάζονται Golden Horizon και Rocks.
Το Rocks είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και έχει σχεδιαστεί για να πλήττει μια ποικιλία στόχων, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon πιστεύεται ότι αναφέρεται στο πυραυλικό σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.
Σημασία έχει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ισραηλινή αεροπορία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση απέναντι στο Ιράν, παρόμοια αλλά πολύ πιο διευρυμένη με αυτή που το Ισραήλ είχε εξαπολύσει τον φετινό Απρίλιο, σε ιρανική τοποθεσία ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν.
Μία τέτοια επίθεση, από μεγάλη απόσταση και μακριά από τα σύνορα του Ιράν, συμφέρει το Ισραήλ, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη του δεν θα χρειαστεί να πετάξουν πάνω από ορισμένες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία.
Τα έγγραφα δεν αναφέρουν επίσης κανένα σημάδι προετοιμασίας του Ισραήλ για την ενεργοποίηση της πυρηνικής αποτροπής του, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Τι δεν μας λένε τα έγγραφα
Πρωτίστως όλων, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ποιους στόχους σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ στο Ιράν και πότε. Από την στιγμή που οι ΗΠΑ δεν είναι θετικοί στην στόχευση των πυρηνικών ή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, τότε μένουν οι στρατιωτικές βάσεις.
Πιθανότατα, θα στοχευτούν οι βάσεις που ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και την φίλα προσκείμενη παραστρατιωτική οργάνωση Basij. Οι δύο αυτοί θεσμοί θεωρούνται ως η ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προβάλλοντας τη στρατιωτική της εμβέλεια στο εξωτερικό και καταστέλλοντας τις διαμαρτυρίες στο εσωτερικό.
Όσον για το χρονοδιάγραμμα, πολλοί περίμεναν ότι το Ισραήλ θα είχε ήδη πραγματοποιήσει τα αντίποινα που είχε υποσχεθεί. Μέρος της σημερινής καθυστέρησης στην απάντηση του Ισραήλ πιθανόν να οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για κλιμάκωση, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Διέρρευσαν επίτηδες;
Πιθανώς ναι, από κάποιον που ήθελε να εκτροχιάσει τα σχέδια του Ισραήλ, γράφει το BBC. Άλλωστε, το Ιραν είναι ιδιαίτερα ικανό στον κυβερνοπόλεμο, οπότε δεν είναι απίθανο τα έγγραφα να διέρρευσαν μετά από κάποιο hack.
Τα έγγραφα αυτά, αν είναι γνήσια, όπως θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, δείχνουν ότι παρά τη στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της, για να σιγουρευτεί ότι έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Ακόμη, φαίνεται ότι τα σχέδια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για τη διεξαγωγή κάποιου είδους αντιποίνων κατά του Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα, ενώ υπογραμμίζουν ότι γίνεται προετοιμασία για την αναμενόμενη ιρανική απάντηση.
Εν ολίγοις, τα άκρως απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι αν και όποτε το Ισραήλ πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια, τότε η Μέση Ανατολή θα βιώσει και πάλι μια περίοδο μεγάλης έντασης.
Με πληροφορίες από BBC