Χιλιάδες κόσμου έμειναν με αναπνευστικά προβλήματα μετά το πέρας της αμμοθύελλας στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Ιράκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι δέχθηκαν ιατρική φροντίδα για αναπνευστικά προβλήματα.
Εικόνες από το Ιράκ δείχνουν το πορτοκαλί νέφος σκόνης που κάλυψε την ατμόσφαιρα, αναγκάζοντας όσους βρίσκονταν εκτεθειμένοι να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατευθούν.
«Λόγω της αμμοθύελλας, από χθες καταγράφηκαν 3.747 περιπτώσεις ασφυξίας –οι άνθρωποι αυτοί έγιναν δεκτοί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Βαγδάτη και σε άλλες επαρχίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σαΐφ αλ-Μπαντρ, ο οποίος πρόσθεσε στην πορεία, ότι «κανείς δεν εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Ο ίδιος επέμεινε, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρείχαν όλα τα απαραίτητα φάρμακα και το οξυγόνο στους ασθενείς.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα παρατηρείται στο νότιο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η επαρχία της Βασόρας κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό (πάνω από 1.000). Ομοίως, και οι επαρχίες της Μουθάνα (874) και της Μισάν (628).
Ο Μπαντς ενημέρωσε, ότι οι περισσότεροι από όσους παρουσίασαν προβλήματα, «συνήλθαν και έφυγαν από το νοσοκομείο αφότου έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια».
Εξαιτίας της αμμοθύελλας, ανεστάλησαν οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Νατζάφ και της Βασόρας.
Αν και δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, οι αμμοθύελλες στο Ιράκ δείχνουν να έχουν επιδεινωθεί στον αριθμό και την έντασή τους.
Στο παρελθόν, το φαινόμενο ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα επόμενα 25 χρόνια ο αριθμός των «ημερών με σκόνη» αναμένεται να αυξηθεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ