ΔΕΔΔΗΕ: Προτείνει διπλή χρέωση για τις ρευματοκλοπές

ΔΕΔΔΗΕ: Ζητά διπλή χρέωση για τις ρευματοκλοπές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προτείνει προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί, να χρεώνεται στη διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς. 

Παράλληλα, προτείνει όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπές, να πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή, ενώ θα καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής (εργατικά, ανταλλακτικά κλπ.)

Αυτή η πρόταση έρχεται μετά τη διαπίστωση αφενός ότι το φαινόμενο της κλοπής έχει επεκταθεί και αφετέρου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως «πέναλτι» για τις ρευματοκλοπές σήμερα, με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε, είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς.

«Το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή, όταν αυτή εντοπιστεί, είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που καλείται να πληρώσει ο συνεπής καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το οικείο κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στην πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση από την ΡΑΑΕΥ.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής

Στην πρόταση προβλέπεται μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια ,με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το «πέναλτι» να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100 %) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50 %. Ενδεικτικά με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς (επαγγελματίες) καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 - 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται να ρυθμίζονται σε δόσεις ως εξής:

  • Μέχρι 600 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται εφ' άπαξ.
  • Από 601 Ευρώ έως 1.200 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε δυο κατ' ανώτατο δόσεις.
  • Από 1.201 Ευρώ μέχρι 2.400 Ευρώ, έως 4 δόσεις,
  • Από 2.401 Ευρώ έως 4.800 Ευρώ, ‘έως 8 δόσεις.
  • Από 4.800 ευρώ και πάνω έως 12 δόσεις.

Στα ποσά που προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη, 294-365 ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με το είδος της παροχής συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή όπου απαιτείται, από 66-250 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αξία «έξυπνων» μετρητών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από οικιακούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 54,7% του συνόλου των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών για την περίοδο 2018-2023, και περίπου το 40% του συνόλου της μη καταγραφείσας ενέργειας ρευματοκλοπής της αντίστοιχης περιόδου. Επίσης οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από εμπορικούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 86,7% των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών των μη Οικιακών Καταναλωτών κατά την περίοδο 2018-2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοροδιαφυγή: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάσουν τα φορολογικά έσοδα

Οικονομία / Επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάσσουν τα φορολογικά έσοδα

Από το 2025 θα τεθούν σε υποχρεωτική εφαρμογή τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ενώ θα επεκταθεί η χρήση POS στις λιανικές πωλήσεις περισσότερων κλάδων της οικονομίας
LIFO NEWSROOM