Tα 12 συμπτώματα που οι ενδοκρινολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ

Tα 12 συμπτώματα που οι ενδοκρινολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ Facebook Twitter
0

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο ενός ενδοκρινολόγου, όμως πρόκειται για μία ιατρική ειδικότητα που μπορεί να μας ενημερώσει για 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ.

Διότι, πέρα από τις «ορμόνες της αγάπης», όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μια ποικιλία ορμονών και αδένων που παράγουν εργασίες—συμπεριλαμβανομένης της υπόφυσης, η οποία επιβλέπει τα πάντα, από την ανάπτυξη έως τον μεταβολισμό, και των επινεφριδίων, που παράγουν την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.

Επιπλέον, οι ενδοκρινολόγοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η νόσος του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακόμη και η οστεοπόρωση. 

Αναλυτικά, τα 12 συμπτώματα που οι  ενδοκρινολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ

#1 Μια καρδιά που χτυπά γρήγορα

Όταν οι άνθρωποι παρατηρούν ότι η καρδιά τους χτυπάει γρήγορα, συχνά κλείνουν ραντεβού με έναν καρδιολόγο. Αλλά μερικές φορές, χρειάζονται έναν ενδοκρινολόγο για να βρουν τη βασική αιτία - επειδή είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, λέει η Δρ Rachel Pessah-Pollack, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ενδοκρινολογίας, διαβήτη και μεταβολισμού στο NYU School της Ιατρικής που μίλησε στο περιοδικό Time. 

#2 Κνησμός και ερυθρότητα στη βουβωνική χώρα, μαζί με αυξημένη δίψα

Οι νέοι, ειδικότερα, συχνά εμφανίζονται στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας παραπονούμενοι για εξάνθημα στη βουβωνική χώρα τους. Υποθέτουν ότι έχουν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά όπως αποδεικνύεται, το εξάνθημα προηγήθηκε ή συνοδευόταν από αυξημένη δίψα και πείνα και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μόλυνση που προκαλείται από πρόσφατα αναπτυγμένο διαβήτη. 

#3 Νέας μορφής άγχος

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει «σημαντικές αλλαγές στη διάθεση» και έντονο άγχος. «Εάν είστε κάποιος που ήταν πάντα κάπως ήρεμος και ξαφνικά είστε συνεχώς ανήσυχος, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την αξιολόγηση του υπερθυρεοειδισμού», λέει ενδοκρινολόγος. Ειδικά εάν το στρες αυτό συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα αδρανούς θυρεοειδούς, όπως ανεξήγητες αλλαγές βάρους, προβλήματα ύπνου ή συχνή διάρροια, πιθανόν είναι ένδειξη ζητημάτων με τον θυροειδή.

#4 Πάχος στο πίσω μέρος του λαιμού

Η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Cushing, το οποίο είναι πιο κοινό στις γυναίκες και επηρεάζει περίπου 10 έως 15 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Η πάθηση οδηγεί σε γρήγορη αύξηση βάρους — αλλά τα περιττά κιλά δεν εμφανίζονται πάντα στο στομάχι. Αντ 'αυτού, μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος στο πρόσωπό τους ή αναπτύσσουν μια «καμπούρα βουβαλιού» στο λαιμό τους, ανάμεσα στους ώμους τους. 

«Συμβαίνει όταν το σώμα βγάζει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει η ενδοκρινολόγος στο Time. Eκτός από το εξόγκωμα μεταξύ των ώμων, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε σκούρες ροζ ή μοβ ραγάδες στο στομάχι, τους μηρούς ή το στήθος σας και ότι ενώ το πάνω μέρος του σώματός σας είναι μεγαλύτερο, τα χέρια και τα πόδια σας είναι αρκετά λεπτά.

#5 Ξαφνικά κατάγματα

Μπορεί να μην σκέφτεστε πως τα εύθραυστα οστά μπορεί να απασχολούν τους ενδοκρινολόγους, αλλά αυτοί οι γιατροί, εκτός από τους ρευματολόγους, διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν την οστεοπόρωση. Τα λεγόμενα «κατάγματα ευθραυστότητας», τα οποία είναι κατάγματα που προκαλούνται μόνο από μικρό τραύμα ή χωρίς καμία απολύτως αιτία μπορεί να υποδηλώνουν οστεοπόρωση.

#6 Αίσθημα υπερβολικής ζέστης ή κρύου

Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία ενός ατόμου μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι κάτι συμβαίνει με τον θυρεοειδή του. Ασθενείς που παραπονιούνται ότι ιδρώνουν πολύ και αισθάνονται ζέστη όλη την ώρα, θα μπορούσε να υποδηλώνει υπερθυρεοειδισμό, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα.

Εν τω μεταξύ, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν το κρύο - το οποίο είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού ή υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Η πάθηση επιβραδύνει τον μεταβολισμό και προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, γι' αυτό όσοι την έχουν συχνά αναφέρουν ότι παγώνουν, ακόμη και σε ζεστά δωμάτια.

#7 Λεπτά φρύδια

Ένα άλλο κλασικό σημάδι του υποθυρεοειδισμού είναι η απώλεια του εξωτερικού τόξου των φρυδιών σας. Η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή είναι συνήθως προσωρινή και με τη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα μαλλιά τους να επιστρέφουν στην αρχική τους γραμμή - το ίδιο συμβαίνει και με τα φρύδια.

#8 Στενότερο οπτικό πεδίο

Εάν ξαφνικά δυσκολεύεστε με την περιφερειακή σας όραση - πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε ότι κοιτάζετε σε ένα τούνελ, μπορείτε να δείτε μόνο αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας - ενημερώστε τον γιατρό σας. Θα μπορούσατε να έχετε έναν όγκο της υπόφυσης, ο οποίος είναι ένας τυπικά καλοήθης όγκος στον εγκέφαλο. Οι όγκοι αυτοί είναι συνήθως αρκετά μεγάλοι για να συμπιέσουν το οπτικό νεύρο, το οποίο προκαλεί απώλεια όρασης. 

#9 Επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση

Εάν έχετε υπέρταση, μπορεί να κατηγορήσετε τη γενετική ή τις διατροφικές σας συνήθειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα ενδοκρινικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν ενδοκρινικές αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα φάρμακα για την υπέρταση και τα επίπεδά σας δεν έχουν ακόμη βελτιωθεί, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο. 

#10 Κακή απόδοση στην άσκηση

Εκατομμύρια άνδρες έχουν χαμηλή τεστοστερόνη - και πολλοί περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν: Για όσους στην πραγματικότητα έχουν πολύ λίγη ανδρική ορμόνη φύλου, τα σημάδια μπορεί να είναι διακριτικά και μη ειδικά. Μεταξύ αυτών: Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη απόδοση φυσικής κατάστασης. Οι άντρες μπορεί να είναι κουρασμένοι ή να παρατηρήσουν ότι ασκούνται στο γυμναστήριο όπως παλιά, αλλά οι μύες τους είναι πολύ περισσότερο κουρασμένοι ή πονούν πολύ. 

#11 Έκκριση στήθους χωρίς μωρό

Μερικές φορές, γυναίκες που δεν είναι έγκυες ή μετά τον τοκετό αρχίζουν να εκκρίνουν μητρικό γάλα - και ενώ είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες, μπορεί να συμβεί και στους άνδρες. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να υποδηλώνει καλοήθη όγκο που εκκρίνει προλακτίνη και ζει στην υπόφυση, μεταξύ άλλων.

#12 Διευρυμένα χέρια και πόδια και διευρυνόμενα κενά μεταξύ των δοντιών

Μία από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ενδοκρινολόγοι είναι η ακρομεγαλία, μια σπάνια ορμονική διαταραχή που εμφανίζεται όταν η υπόφυση παράγει υπερβολική αυξητική ορμόνη. Αναγκάζει τα οστά και τους ιστούς να μεγαλώνουν σταδιακά με ασυνήθιστους τρόπους. Τα άτομα με την πάθηση αυτή μπορεί να παρατηρήσουν ότι ξαφνικά αλλάζουν νούμερο στο παπούτσι ή ότι τα δαχτυλίδια τους δεν κάνουν πια στα δάχτυλά τους.

Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να εμφανίζουν αλλαγές στο δάγκωμα, διαχωρισμό των δοντιών, μεγέθυνση της γλώσσας ή μια γνάθο που μεγαλώνει δυσανάλογα. Μάλιστα, μερικές φορές οι οδοντίατροι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακρομεγαλία και παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε ενδοκρινολόγους. 


Με πληροφορίες από Time

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο επαγγελματικό εγχείρημα του πρώην CEO του Twitter σχετίζεται (φυσικά) με την τεχνητή νοσημοσύνη

Τech & Science / Το νέο επαγγελματικό εγχείρημα του πρώην CEO του Twitter σχετίζεται (φυσικά) με την τεχνητή νοσημοσύνη

Αν και δεν είναι σαφές πότε ο Αγκαράουαλ ενημέρωσε το προφίλ του στο LinkedIn με την ονομασία της startup, είναι γνωστό ότι εργάζεται σε αυτή την προσπάθεια από τις αρχές του 2024
LIFO NEWSROOM
paidia-fysi

Τech & Science / «Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

Ακόμη και από δύο ετών, καταγράφονται διακρίσεις στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών - Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η διαφορά των φύλων στη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή
LIFO NEWSROOM
AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM