Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου»

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Αλέξης Τσίπρας/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Πολιτική παρέμβαση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την εκδήλωση του φερώνυμου Ινστιτούτου για την ακρίβεια και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν η ακρίβεια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με πολλούς από τους κορυφαίους εκπροσώπους του κόμματος να παρευρίσκονται. Μεταξύ αυτών ήταν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος, καθώς και στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα/ Φωτ.: Eurokinissi

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης απουσίαζε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι το Ινστιτούτο αποτελεί χώρο διαλόγου και ότι, παρότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, η πολιτική πρέπει να συζητείται με επιχειρήματα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για άνοιγμα της συζήτησης στον προοδευτικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η οικονομία και η χώρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στο ταμειακό απόθεμα του 2018, το οποίο, όπως είπε, ήταν απαραίτητο για την ανάκαμψη.

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Περιστέρα Μπαζιάνα/ Φωτ.: Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι παρά τις θυσίες της περασμένης δεκαετίας, η χώρα εξακολουθεί να μοιάζει με βαλκανικό κράτος, ενώ τόνισε τον κίνδυνο της παραίτησης και της χαμηλής αυτοπεποίθησης. Υπογράμμισε πως η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει στο περιθώριο της Ευρώπης αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή πορείας, σημειώνοντας ότι ενώ οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες υποφέρουν.

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Νίκος Παππάς/ Φωτ.: Eurokinissi

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τέσσερις βασικούς άξονες για αναγκαίες παρεμβάσεις:

  1. Αξιοποίηση ευκαιριών, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  2. Βαθιές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και το Κράτος, καταγγέλλοντας την «παρεοκρατία».
  3. Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, θεσμική θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών και αναμόρφωση της Εκπαίδευσης.
  4. Εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη ανάπτυξη.
Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Κώστας Ζαχαριάδης/ Φωτ.: Eurokinissi

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ», αντίστοιχο με τις περιόδους Τρικούπη και Βενιζέλου.

Τέλος έθεσε ένα περίγραμμα με «4 Α» :

-Ανάπτυξη

-Αναδιανομή

-Ανθεκτικότητα

-Ασφάλεια

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ/ Φωτ.: Eurokinissi

«Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση. Απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», είπε και ζήτησε μια κοινωνική αντιπολίτευση και έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter
Λούκα Κατσέλη/ Φωτ.: Eurokinissi

Σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

«Το μεγάλο εθνικό θέμα είναι η αναστροφή στην πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης με μια οικονομία που βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate. Ο νέος εθνικός στόχος - αντίστοιχος της ένταξης στην ΕΟΚ το '70 και '80, της ένταξης στην ευρωζώνη το '90 και της εξόδου από την κρίση το '10 πρέπει να είναι η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαικών στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα για να εξασφαλισθεί τόσο ο υγιής ανταγωνισμός, όσο και η μείωση των ανισοτήτων» και εξήγησε:

- με δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων, αντιστροφή του μίγματος έμμεσων/άμεσων φόρων και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής,

-με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια

- με τη δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν να ανεβάζουν τις τιμές. Επιπλέον ανάπτυξη  ενεργειακών κοινοτήτων που θα μειώσουν αισθητά τις τιμές.

Υποστήριξε ότι «ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο είναι η αναγκαία και βασική προϋπόθεση, χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και εμμέσως στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά λέγοντας: «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.  Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο "κανένας" συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης».

Πρόσθεσε ότι  «χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής. Αυτό μας δείχνει και το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, και μας θύμισε με τη παρέμβασή της σήμερα η Λουκία Κατσέλη. Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει».

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου» Facebook Twitter

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «Κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας. Της υγιούς επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στο πλαίσιο της διαφθοράς. Των νέων επιστημόνων μας, που συνεχίζουν να μεταναστεύουν από τη χώρα. Των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δε τα βγάζει πέρα. Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει τη πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός ρόλος ενός «στρατηγικού, αναπτυξιακού κράτους απέναντι στο επιτελικό κράτος που αποτελεί μηχανισμό για την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων, την προστασία ολιγοπωλίων και τη διαχείριση συμφερόντων που φτάνει στο όριο της παρεοκρατίας».

Αναφέρθηκε ακόμη «στην ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους να επιτελέσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο, απέναντι στις πρακτικές του επιτελικού κράτους που ανέθεσε σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων όλο και περισσότερες κρίσιμες λειτουργίες της διοίκησης».

Παράλληλα είπε πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και ιδιαίτερα στην Δικαιοσύνη. Θωράκιση και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και ιδιαίτερα της Αρχής Ανταγωνισμού.  

Συμπυκνώνοντας υπογράμμισε: «Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης. Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030. Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους. Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής. Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών.  Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπαχτσελί καλεί τον Οτσαλάν στην τουρκική βουλή αν διαλύσει το ΡΚΚ

Διεθνή / Ο Μπαχτσελί καλεί τον Οτσαλάν στην τουρκική βουλή αν διαλύσει το ΡΚΚ

«Αν αρθεί η απομόνωση του αρχηγού της τρομοκρατίας, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», είπε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή αύριο η δικογραφία για τα P-3B- Οι πιθανές ευθύνες των Τσίπρα, Καμμένου και Βίτσα

Πολιτική / Στη Βουλή αύριο η δικογραφία για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B

Κατά πληροφορίες, η δικογραφία περιλαμβάνει τα ονόματα του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Βίτσα
LIFO NEWSROOM
«Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ» κατά Κασσελάκη: Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εξαϋλώσει το κόμμα

Πολιτική / «Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ» κατά Κασσελάκη: Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία - Το timing για νέο κόμμα ήταν ο αποκλεισμός μου, απαντά

Διαρροή που υπογράφουν «στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ» κατηγορεί τον Κασσελάκη πως θέλει να ιδρύσει δικό του κόμμα - Συνεχίζει τις περιοδείες με στόχο το συνέδριο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Mouftis komotinis

Πολιτική / Ιλχάν Αχμέτ για την επίθεση κατά του Μουφτή Κομοτηνής: «Η πράξη αυτή είναι ντροπιαστική»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τον προπηλακισμό του νόμιμου μουφτή της Κομοτηνής - Πρωταγωνιστής του επεισοδίου ήταν ο Χουσεϊν Μπαλτατζή, γνωστός πολιτικός της μειονότητας 
LIFO NEWSROOM