Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Είχαμε στείλει κατεπείγουσα αναφορά» λέει το Χαμόγελο του Παιδιού

Αμαλιάδα: Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Την υπόθεση με τα τέσσερα νεκρά βρέφη ερευνούν στην Αμαλιάδα. Μάλιστα, το Χαμόγελο του Παιδιού έβγαλε ανακοίνωση για το περιστατικό θανάτου ενός νέου μωρού στην περιοχή.

Όπως υπενθυμίζει, με αφορμή το νέο περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο και «την σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανή συσχέτιση της 24χρονης μητέρας» που και εκείνη είχε χάσει τα παιδιά της, με διάστημα ενός χρόνου μεταξύ τους στην περιοχή της Αχαΐας:

  • «Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
  • Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
  • Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
  • Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που  επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
  • Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του, το Χαμόγελο του Παιδιού:

«Για ακόμη μια φορά, το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα. 

Το Χαμόγελο του Παιδιού τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται. Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

  • Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
  • Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
  • Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
  • Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.
  • Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.
  • Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.

Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος ή ακόμα και κάνοντας αναφορά στο CyberTip Line Hellas εδώ

Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα».

Αμαλιάδα: Οι συμπτώσεις στην υπόθεση των βρεφών που πέθαναν παρουσία της 24χρονης

Μετά την παρέμβαση εισαγγελέα για την 24χρονη από την Αμαλιάδα, που ήταν παρούσα στους θανάτους τριών μωρών, ένα ακόμη περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα με μαρτυρία μιας μητέρας, η οποία έχασε το μωρό της, αφού το είχε αφήσει στην 24χρονη, για να το προσέχει.

Η μητέρα του 6 μηνών μωρού που πέθανε παρουσία της ίδιας γυναίκας, όπως και τα άλλα τρία μωρά, μίλησε στο Mega και το «Live News» και εμφανίστηκε προβληματισμένη για την ακολουθία των περιστατικών.

«Εγώ σαν μάνα που έχω χάσει το παιδί μου, μέσα από τα χέρια της Ειρήνης, θα το ψάξω και νομικά και θα το φτάσω μέχρι όπου χρειαστεί» αναφέρει η νεαρή και προσθέτει: «Έρχομαι και να ρωτήσω πως γίνεται; Είναι και τα 4 σύμπτωση; Έχει κάνει κάτι; Εγώ έρχομαι να ρωτήσω σαν μάνα μόνο ένα ‘γιατί’».

Η μητέρα, που έχασε το παιδί της τον Φεβρουάριο του 2021, περιέγραψε, όσα συνέβησαν εκείνο το απόγευμα, όταν είχε βγει για μια βόλτα, αφήνοντας στη φίλη της (την 24χρονη), το μωρό για να το προσέχει.

«Με την Ειρήνη γνωριζόμαστε χρόνια, είμαστε κουμπάρες. Της είπα να μου κρατήσει το παιδί να πάω μια βόλτα με τον σύντροφο μου. Μου είπε εννοείται ότι μπορώ» είπε. Πριν αφήσει την κόρη της στην φίλη της «την είχε αλλάξει, την είχε ταΐσει και πριν την κοιμίσει της έδωσε και το φάρμακο που έπαιρνε για ένα μικρό πρόβλημα υγείας» αναφέρει η φίλη της 24χρονης στο Mega.

«Παίρνει κάποια στιγμή η Ειρήνη τηλέφωνο κάποιον που δεν θέλω να πω ποιον και λέει "το παιδί πέθανε" και παίρνει κατευθείαν ο σύζυγος μου την Ειρήνη τηλέφωνο και του λέει το παιδί είναι μια χαρά, ενώ ήταν πεθαμένο» συνεχίζει.

Ομοίως και οι γιατροί στο Καραμανδάνειο την ενημέρωσαν πως το μωρό έφτασε στα χέρια τους νεκρό και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν,  δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.

Η περιγραφή της 24χρονης διαφέρει, ωστόσο.

«Έκανε κάποιον θόρυβο το παιδί και κάλεσε ασθενοφόρο. Δεν μου είπε για δύσπνοια, ότι έκανε έναν ήχο και δεν μπορούσε να ανασάνει. Όπως συνέβη στα δυο δικά της και στο τρίτο στην Αμαλιάδα» αναφέρει η μητέρα.

Η αιτία θανάτου που είπαν τότε σε αυτή την μητέρα ήταν «αιφνίδιος θάνατος». Ο φάκελος έκλεισε. Τον επόμενο χρόνο, πέθανε ακόμη ένα μωρό. Ήταν το πρώτο παιδί της νεαρής από την Αμαλιάδα, που πρωταγωνιστεί στην υπόθεση.

«Βγήκε απροσδιόριστο η πρώτη ιατροδικαστική και στην πορεία έχασε άλλα δύο παιδάκια η Ειρήνη».

Αμαλιάδα: Ο θάνατος των παιδιών της 24χρονης

Μετά τον θάνατο του μωρού της φίλης της τον Φεβρουάριο του 2021, ακολούθησε εκείνος του πρώτου παιδιού της 24χρονης τον Ιούνιο του 2022.

Τον Οκτώβριο του 2023 έφυγε και το δεύτερο παιδί της στον θάλαμο του «Αγία Σοφία» και 1,5 μήνα πριν, τον περασμένο Αύγουστο έφυγε ο γιος της φίλης της.

«Δεν πίστευα και δεν ήθελα να δεχτώ γιατί έδειχνε ότι αγαπάει τα παιδιά. Ότι πεθαίνει για τα παιδιά. Και τελικά έγινε το αντίθετο 4 παιδιά πέθαιναν στα χέρια της. Με την ίδια αιτία θανάτου ότι δεν μπορούν να πεθάνουν. Όπως και η κόρη η δικιά μου» τονίζει η νεαρή.

Μέσα από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» η 24χρονη ανέφερε πως πλέον «δεν μπορεί να δεθεί συναισθηματικά με τον 4χρονο αδελφό της» υπό τον φόβο -όπως είπε- «μην του συμβεί κάτι κακό».

«Ήταν η ζωή μου όλη αυτό το παιδί. Μετά από αυτό δεν θέλω τίποτα. Καμιά φορά πάω και βλέπω τον μικρό μου αδερφό που είναι τεσσάρων χρόνων αλλά δεν με τραβάει. Έχει μπει στο κεφάλι μου ότι μπορεί να φύγει κι αυτός. Δεν μπορώ να δεθώ πλέον. Δεν θέλω να δεθώ, λέει, με τον 4χρονο αδελφό της. Από πού κι ώσπου ξέρει ότι θα πάθει κάτι… Εκεί μου μπήκαν οι υποψίες και είπα ότι μπορεί να έχει κάνει κακό» είπε.

Δεν υπάρχει καμία κατηγορία που να βαραίνει την 24χρονη, αν και οι θάνατοι των δύο δικών της παιδιών είχαν απασχολήσει την εισαγγελία, το 2023.

Με τη νέα εισαγγελική παρέμβαση, οι ιατρικοί φάκελοι των νεκρών μωρών στην Αμαλιάδα, ανοίγουν και πάλι.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα σε λούνα παρκ Χαλκιδικής: Σφραγίστηκαν 14 παιδικές χαρές στον δήμο Αγίου Δημητρίου πιστοποιημένες απο την εταιρεία

Ελλάδα / Έκλεισαν 14 παιδικές χαρές στον Άγιο Δημήτριο: Τις είχε πιστοποιήσει η εταιρεία που έδωσε άδεια στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική

Η εταιρεία Target Hellas, που είχε πιστοποιήσει το λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος Γιάννης, είχε αναλάβει να πιστοποιήσει παιδικές χαρές και στον δήμο Αγίου Δημητρίου οι οποίες σφραγίστηκαν με απόφαση του ΥΠΕΣ
LIFO NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία στη Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του που τον κλείδωσε απέξω μετά από βραδινή έξοδο 

Ελλάδα / Ενδοοικογενειακή βία στη Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του που τον κλείδωσε έξω μετά από βραδινή έξοδο 

Το ζευγάρι έχει παιδιά και εγγόνια - Ο άνδρας καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλακή με αναστολή - «Μου είχε βάλει κοριό και με παρακολουθούσε», λέει η σύζυγος
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός ζήτησε από ΑμεΑ ηθοποιό να του αποδείξει με έγγραφο ότι ακρωτηριαστεί στο χέρι

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός ζήτησε από ΑμεΑ ηθοποιό να του αποδείξει με έγγραφο ότι έχει ακρωτηριαστεί στο χέρι

Ο ηθοποιός Δημήτρης Αντωνίου, κλήθηκε να αποδείξει με επίσημο έγγραφο πως έχει ακρωτηριαστεί στο δεξί χέρι προκειμένου να βγάλει ένα διαβατήριο
LIFO NEWSROOM
Νεκρά μωρά - Αμαλιάδα: Οι συμπτώσεις στην υπόθεση των βρεφών που πέθαναν παρουσία της 24χρονης

Ελλάδα / Νεκρά μωρά - Αμαλιάδα: Οι συμπτώσεις στην υπόθεση των βρεφών που πέθαναν παρουσία της 24χρονης

Οι ιατρικοί φάκελοι των παιδιών ανοίγουν πάλι μετά τη νέα εισαγγελική παρέμβαση - Πέθαναν δύο δικά της και δύο μωρά φίλων της - Τι λέει η μητέρα του ενός από τα νεκρά μωρά
LIFO NEWSROOM