NYT: Πώς Ρωσία, Κίνα και Ιράν παρεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές

NYT: Πώς Ρωσία, Κίνα και Ιράν παρεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές Facebook Twitter
Αμερικανικές εκλογές/ Φωτ.: Getty Images
0

Μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι New York Times αναλύουν την πορεία της ξένης παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές την τελευταία οκταετία.

Το 2016, όταν η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές με παραπλανητικό περιεχόμενο και εμπρηστική ρητορική, οι αναρτήσεις ήταν πρωτόλειες, γεμάτες ορθογραφικά λάθη και περίεργη σύνταξη, στοχεύοντας να τραβήξουν την προσοχή. Σήμερα, η ξένη παρέμβαση έχει γίνει πιο εξεζητημένη και δύσκολα ανιχνεύσιμη, με τεχνικές που υποδαυλίζουν το κλίμα διχασμού στην αμερικανική κοινωνία.

NYT: Πώς Ρωσία, Κίνα και Ιράν παρεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές Facebook Twitter

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το Ιράν φαίνεται να προτιμά την αντίπαλό του, Κάμαλα Χάρις. Η Κίνα, από την άλλη, κρατά ουδέτερη στάση. Παρά τη διακριτικότητα, το κοινό ζητούμενο των ξένων εκστρατειών παραμένει το ίδιο: η δημιουργία διχόνοιας και η υπονόμευση της αμερικανικής δημοκρατίας.

Παραπληροφόρηση και στοχευμένες εκστρατείες

Η παραπληροφόρηση από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν χρησιμοποιεί πια πολλαπλούς δίαυλους, από μικρά φόρουμ μέχρι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά, η Ρωσία διακινεί βίντεο και memes μέσω Telegram για τη σύγχυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ η Κίνα στοχεύει σε φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οπως γράφουν οι ΝΥΤ, επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρώσοι πράκτορες προσπάθησαν επίσης να προωθήσουν την υποψηφιότητα Τραμπ μέσω Reddit και σε φόρουμ που ευνοούνται από την Ακροδεξιά, στοχεύοντας σε ψηφοφόρους από έξι αμφίρροπες πολιτείες αλλά και ισπανόφωνους Αμερικανούς, video gamers και άλλους που η Ρωσία ταυτοποίησε ως συμπαθούντες του Τραμπ. 

Ειδικοί αναφέρουν ότι η παραπληροφόρηση αποδίδει καλύτερα όταν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και χρησιμοποιεί θεματολογία που αγγίζει τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις του, όπως σημειώνει η Μέλανι Σμιθ του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου.

Deepfakes και τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες παραπληροφόρησης. Μόνο η OpenAI ανέστειλε την πρόσβαση σε δεκάδες καμπάνιες παραπληροφόρησης που εκμεταλλεύονταν τα εργαλεία της για προπαγανδιστικό περιεχόμενο. Ρωσικοί λογαριασμοί διακινούν deepfakes που αναπαράγουν αληθοφανή, παραπλανητικά βίντεο, υποστηρίζοντας τη συντηρητική πτέρυγα των ΗΠΑ.

Παρά την έξαρση της παραπληροφόρησης, οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν μειώσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η έλλειψη συνεκτικής πολιτικής για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης καθιστά τον εντοπισμό αυτών των εκστρατειών όλο και πιο δύσκολο, καταλήγουν οι New York Times.

Παράγοντες όπως η Meta, η Google, η OpenAI και η Microsoft έχουν μειώσει τις ενέργειες επισήμανσης και απομάκρυνσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας, ενώ ορισμένες μικρότερες πλατφόρμες δεν διαθέτουν καν τμήματα για τον έλεγχο του περιεχομένου.

NYT: Πώς Ρωσία, Κίνα και Ιράν παρεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές Facebook Twitter

Η έλλειψη μιας ενιαίας πολιτικής κατά της ξένης παραπληροφόρησης δημιουργεί κενά άμυνας, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι ασφαλείας και στελέχη τεχνολογίας. «Οι εναλλακτικές πλατφόρμες δεν εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό πολιτικές μετριασμού περιεχομένου και μέτρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις εκστρατείες», δηλώνει ο κ. Lesser από το Foundation for Defense of Democracies.

Ακόμη και στις μεγάλες πλατφόρμες, όπως το X, το Facebook και το Instagram, η παραπληροφόρηση απομακρύνεται με δυσκολία, καθώς ξένοι παράγοντες επανενεργοποιούν γρήγορα τις καμπάνιες επιρροής τους. Η εταιρεία Alethea, που παρακολουθεί απειλές στο Διαδίκτυο, ανέφερε πρόσφατα ότι μία ιρανική εκστρατεία παραπληροφόρησης, με ψεύτικους λογαριασμούς ονομασμένους από είδη πτηνών, επανεμφανίστηκε στο X, παρότι είχε αποκλειστεί δύο φορές στο παρελθόν.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM