Η ιταλική αστυνομία εξάρθρωσε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πλαστογραφίας που φέρεται ότι παρήγαγε πιστά αντίγραφα έργων μερικών από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Banksy, Πάμπλο Πικάσο, Άντι Γουόρχολ και Γκούσταφ Κλιμτ.
Τριάντα οκτώ άτομα μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο ως ύποπτοι για συνωμοσία σε διακίνηση κλοπιμαίων, πλαστογραφία και παράνομη πώληση έργων τέχνης, ανέφεραν σε κοινή δήλωση η αστυνομική διεύθυνση που ερευνά ζητήματα που σχετίζονται με την τέχνη της Ιταλίας και το γραφείο του εισαγγελέα της Πίζας.
Η έρευνα ξεκίνησε πέρσι όταν η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε 200 πλαστά κομμάτια από τη συλλογή ενός επιχειρηματία στην πόλη της Πίζας στην Τοσκάνη, που περιελάμβανε ένα αντίγραφο ενός σχεδίου του Ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι.
Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε τους ερευνητές να αποκαλύψουν έξι εργαστήρια πλαστογραφίας, συμπεριλαμβανομένων δύο στην Τοσκάνη, ενός στη Βενετία και τριών αλλού στην Ευρώπη. Οι ύποπτοι παρήγαγαν ως επί το πλείστον αντίγραφα έργων των Γουόρχολ και Banksy προτού συνάψουν συμφωνίες με διάφορους ιταλικούς οίκους δημοπρασιών.
Οργάνωσαν μάλιστα δύο εκθέσεις Banksy με δημοσιευμένο κατάλογο σε αριστοκρατικές τοποθεσίες στο Μέστρε, κοντά στη Βενετία, και στην Κορτόνα στην Τοσκάνη.
Συνολικά, κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.100 πλαστά έργα με δυνητική αξία περίπου 200 εκατ. ευρώ. «Οι έρευνες έριξαν φως σε ένα διεθνές σύστημα πλαστογράφων που διασυνδέεται με οίκους δημοπρασιών», δήλωσε η Teresa Angela Camelio, η γενική εισαγγελέας της Πίζας. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί από το αρχείο Banksy που είχαν βοηθήσει στην έρευνα θεώρησαν ότι η επιχείρηση αυτή ήταν «η μεγαλύτερη πράξη προστασίας του έργου του Banksy».
Το Pest Control Office, ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη αναφέρει στον ιστότοπό του ότι η πλαστογραφία είναι συνηθισμένη και προτρέπει τους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν οποιοδήποτε κομμάτι του Banksy να προσέχουν για «ακριβές απομιμήσεις».
Η Camelio είπε ότι αν η αστυνομία δεν είχε αποκαλύψει το δίκτυο, τα έργα τέχνης θα μπορούσαν να είχαν πουληθεί σε τιμές «κοντά στα αυθεντικά έργα».
Στα φερόμενα ως πλαστά έργα περιλαμβάνονται γίγαντες της τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα όπως οι Κλοντ Μονέ, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Σαλβαντόρ Νταλί, Χένρι Μουρ, Χουάν Μιρό, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Μαρκ Σαγκάλ, Φράνσις Μπέικον, Πάουλ Κλέε και Πιετ Μοντριάν.
Τα έργα του Ιταλού μοντερνιστή Μοντιλιάνι πλαστογραφούνται με ιδιαίτερη ευκολία. Για παράδειγμα, σε μια άλλη υπόθεση πλαστογραφίας ένα σχέδιο που αποδίδεται στον καλλιτέχνη, το οποίο επρόκειτο να πουληθεί για 300.000 ευρώ, κατασχέθηκε από τις αρχές της Βενετίας νωρίτερα φέτος, αφού η ομάδα πολιτιστικής προστασίας της πόλης αποκάλυψε ότι ήταν ψεύτικο.
Το 2017 η αστυνομία έκλεισε μια έκθεση Μοντιλιάνι στη Γένοβα, αφού ένας εμπειρογνώμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον οι 20 από τους 21 πίνακες που είχαν εκτεθεί ήταν ψεύτικοι.
Με πληροφορίες από Guardian