Ο Έρικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, έδωσε μία πολύ απλή συμβουλή στους νεαρούς εργαζόμενους που θέλουν να ανελιχτούν στην καριέρα τους: «Να πηγαίνετε στο γραφείο»
Καθώς τα μέτρα για την εξάπλωση του Covid-19 ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ευέλικτες πολιτικές εξ αποστάσεως εργασίας, τώρα αρκετές εταιρείες δυσκολεύονται να πείσουν το προσωπικό τους να επιστρέψει στο γραφείο.
Όμως όπως λέει ο Ερικ Σμιντ, ο οποίος βρισκόταν στα ηνία της Google για μία δεκαετία, από το 2001 έως το 2001, η προσωπική του εμπειρία του δίδαξε ότι η παρουσία στον εργασιακό χώρο είναι πολύ σημαντική για την επαγγελματική εξέλιξη.
Σε πρόσφατη του εμφάνιση στο podcast «The Diary of A CEO», ο 69χρονος επιχειρηματίας είπε ότι πιστεύει «ακράδαντα» ότι το προσωπικό πρέπει να εργάζεται δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως, γιατί έτσι μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες.
«Όταν ήμουν ένα νεαρό στέλεχος, δεν ήξερα τι έκανα», δήλωσε ο Σμιντ.
«Ήμουν κυριολεκτικά τυχερός που απλά ήμουν εκεί και μάθαινα μιλώντας με συναδέλφους και πηγαίνοντας σε συναντήσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εμπειρίες που αποκόμισε κατά τα πρώτα του χρόνια στο γραφείο έπαιξαν «σημαντικό ρόλο» στις μετέπειτα προαγωγές του.
Έτσι, η λογική κατάληξη του συνειρμού του ήταν «Αν είσαι ακόμη 20άρης, τότε θέλεις να είσαι παρών στο γραφείο γιατί έτσι θα πάρεις προαγωγή» τόνισε ο Σμιντ.
Τα λεγόμενα του πρώην ισχυρού άνδρα της Google ίσως έχουν μία βάση.
Μία πρόσφατη μελέτη της Live Data Technologies, που εξέτασε τα δεδομένα δύο εκατομμυρίων υπαλλήλων γραφείου, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που εργάζονταν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή από ότι εκείνοι που δούλευαν δια ζώσης.
Ωστόσο, ο Σμιντ δεν είναι απόλυτος και αναγνωρίζει ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, οι πολιτικές «Work from Home» μπορούν να επιφέρουν και θετικά αποτελέσματα.
«Τουλάχιστον για τους κλάδους που έχουν μελετηθεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ευελιξία ως προς την εργασία από το σπίτι αυξάνει την παραγωγικότητα», δήλωσε και πρόσθεσε «Δεν τυχαίνει να μου αρέσει, αλλά θέλω να αναγνωρίσω ότι η επιστήμη υπάρχει».
Παρότι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών επαίνεσαν τα υβριδικά προγράμματα εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα πολλές επιχειρήσεις θέλουν να φέρουν την επιστροφή των υπαλλήλων τους στο γραφείο, είτε το θέλουν είτε όχι.
Για παράδειγμα, κολοσσοί όπως η Amazon, η JP Morgan και η Goldman Sachs έχουν εγκαταλείψει τις πολιτικές τους για εξ αποστάσεως εργασία, ενώ η Google ενημέρωσε το προσωπικό της ότι η παρουσία τους στο γραφείο θα είναι ένα από τα πεδία στα οποία θα αξιολογούνται.
Με πληροφορίες από Business Insider