Ιταλία: Τετραήμερη εργασία για σχεδόν 200.000 δημόσιους υπαλλήλους

Ιταλία: Τετραήμερη εργασία για σχεδόν 200.000 δημόσιους υπαλλήλους Facebook Twitter
0

Τετραήμερη εργασία για σχεδόν 200.000 δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και εξ αποστάσεως εργασίας ακόμα και άνω του 50% του ωραρίου, προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στην Ιταλία.  

Η κυβέρνηση στην Ιταλία υπέγραψε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, που αφορά συνολικά 193.851 υπαλλήλους. Η συμφωνία προβλέπει και μεικτή μηνιαία αύξηση η οποία -κατά μέσο όρο- προσδιορίζεται στα 165,85 ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δυο κύριες καινοτομίες: 

Πρώτον, ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορεί να ξεπερνά και το 50% του συνολικού ωραρίου εργασίας, με παροχή «κουπονιών γεύματος» και σε όσους υπαλλήλους εργάζονται από το σπίτι.

Δεύτερον, εισάγει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, υπό τον όρο ότι το σύνολο των ωρών δεν πρόκειται να μειωθεί. Πρόκειται, ουσιαστικά, για 36 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα οι οποίες, σε περίπτωση τετραήμερης εργασίας, αντιστοιχούν σε 9 ώρες την ημέρα, συν την καθιερωμένη «παύση γεύματος». 

Η νέα διάταξη περί τετραήμερης εργασίας θα εισαχθεί, αρχικά με πειραματική εφαρμογή και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ξεκινήσει από τομείς των υπουργείων και δημοσίων οργανισμών, στους οποίους δεν προβλέπεται απευθείας επαφή με τους πολίτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης υπέγραψε το ιταλικό συνδικάτο Cisl, ενώ οι δυο άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cgil και Uil, αρνήθηκαν να συναινέσουν διότι θεωρούν ότι δεν ικανοποιούνται βασικά αιτήματά τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

Διεθνή / «Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

«Σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», σχολίασε η Μιριάνα Σπόλιαριτς
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Ο τουριστικός κλάδος «επηρεάζεται σημαντικά από το γενικό μακροοικονομικό κλίμα, την αγοραστική δύναμη και τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Τουρισμού
LIFO NEWSROOM
«Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Διεθνή / «Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να χρησιμοποιούν dating apps έχουν οι δράστες παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα τεχνολογικά κενά στην προστασία των ανηλίκων
LIFO NEWSROOM