Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με τον Τραμπ

Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με τον Τραμπ Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν/ ΕΡΑ
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters πέντε πηγές από το Κρεμλίνο που γνωρίζουν για το θέμα.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικής επικράτησης. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προχωρά με ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες μέρες της εισβολής του 2022» σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στο Reuters μίλησαν πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι που φανέρωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να προχωρήσει σε συμφωνία να «παγώσει» τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή. «Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα», σύμφωνα με τρία από τα πέντε άτομα που όλοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Πούτιν: Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος

«Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές εξ ολοκλήρου ως μέρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα» επισημαίνει το Reuters. Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.

Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να «αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» αλλά ότι φοβόταν μια βραχύβια εκεχειρία που θα επέτρεπε μόνο στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία. «Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δύο από τις πηγές σχολίασαν επίσης, την απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία και είπαν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία, σκληραίνοντας τη στάση και τις απαιτήσεις της Μόσχας καθώς «υπάρχει πίεση για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας». Την Τρίτη πάντως, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία αποδοκίμασε την κίνηση ως μεγάλη κλιμάκωση.

Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο. «Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το ''πάγωμα'' της σύγκρουσης δεν θα λειτουργήσει με κανέναν τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λίγες ώρες πριν οι Ρώσοι αναφέρουν τα χτυπήματα με πυραύλους ATACMS. «Η έγκριση για χρήση πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για το άρθρο του Reuters.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε στο Reuters για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Είναι το μόνο άτομο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας».

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM