Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία νάρκες που είναι απαγορευμένες σε 150 χώρες

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία νάρκες που είναι απαγορευμένες σε 150 χώρες Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο στις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να πυροβολούν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με όπλα αμερικανικής κατασκευής, όπως πυραύλους ATACMS.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει πλέον εγκρίνει την παροχή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού, οι οποίες έχουν μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία. Η χρήση τους απαγορεύεται από περισσότερες από 150 χώρες - αλλά κυρίως όχι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τι είναι οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού;

Οι νάρκες είναι εκρηκτικές ύλες είναι κρυμμένες στο έδαφος και είναι σχεδιασμένες να πυροδοτούνται όταν εχθρικές δυνάμεις περνούν από πάνω τους ή κοντά τους. Ορισμένες κατασκευάζονται για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα (οι αντιαρματικές νάρκες), ενώ άλλες για να πλήττουν τα εχθρικά στρατεύματα (οι νάρκες κατά προσωπικού).

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η προστασία εγκαταστάσεων, η προετοιμασία ενέδρας, ο εξαναγκασμός των εχθρικών δυνάμεων να κινηθούν σε μια στενή διαδρομή κλπ.. Ορισμένες νάρκες έχουν χρονικό περιορισμό, ώστε να μην λειτουργούν πλέον μετά την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος, αλλά άλλες μπορεί να είναι επικίνδυνες για δεκαετίες μετά την τοποθέτησή τους.

Γιατί είναι αμφιλεγόμενα;

Οι νάρκες κατά προσωπικού μπορούν να πλήξουν τόσο τους στρατιώτες όσο και τους πολίτες – και μπορούν να αφήσουν στα θύματα ισόβια τραύματα. Συχνά έχουν σχεδιαστεί για να ακρωτηριάζουν, αντί να σκοτώνουν. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι οι νάρκες κατά προσωπικού «αφήνουν μια μακροχρόνια κληρονομιά θανάτου, τραυματισμών και πόνου».

«Η μόλυνση από νάρκες καθιστά αδύνατη τη χρήση τους σε τεράστιες εκτάσεις γης, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων και καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης. Ο αντίκτυπος των ναρκών κατά προσωπικού στις κοινότητες διαρκεί συχνά για δεκαετίες». Οι νάρκες κατά προσωπικού που φέρονται να προμηθεύονται οι ΗΠΑ είναι «μη μόνιμες» και αδρανοποιούνται μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι ακόμη και αυτές οι «έξυπνες» νάρκες «θέτουν σε κίνδυνο και τους αμάχους όσο είναι ενεργοποιημένες». 

Περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους μέσω της Σύμβασης του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, γνωστής και ως Συνθήκης της Οτάβα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη. Η Ουκρανία έχει υπογράψει, αλλά έχει δηλώσει ότι μπορεί να αποσυρθεί από τη συνθήκη λόγω στρατιωτικής ανάγκης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Βίντεο ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Διεθνή / Γάζα: Βίντεο ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Το βίντεο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού - Τα πτώματα 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βρέθηκαν σε «ομαδικό τάφο» μετά το περιστατικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από την φονική επίθεση στην Υεμένη - «Ουπς, δεν θα γίνει καμιά επίθεση από αυτούς τους Χούτι»

Διεθνή / Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από την φονική επίθεση στην Υεμένη - «Ουπς, δεν θα γίνει καμιά επίθεση από αυτούς τους Χούτι»

Ο Τραμπ δημοσιοποίησε βίντεο που κατ’ αυτόν δείχνει δεκάδες μαχητές του κινήματος των Χούτι καθώς σκοτώνονται σε αμερικανικό βομβαρδισμό στην Υεμένη
LIFO NEWSROOM
«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM