Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά την επόμενη πενταετία, εν μέσω σοβαρών προκλήσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και η κλιματική κρίση.
Η νέα Επιτροπή υπό την ηγεσία της εγκρίθηκε με τη μικρότερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Η επικύρωση της Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές, με ψήφους 370 υπέρ και 282 κατά, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν την Κυριακή. Ωστόσο, η στενή πλειοψηφία, μόλις 51,3% επί του συνόλου των ευρωβουλευτών, αποτυπώνει τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στο Κοινοβούλιο.
Κάλεσμα για αυξημένες αμυντικές δαπάνες
Μιλώντας πριν την ψηφοφορία, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα, επισημαίνοντας τη διαφορά στις δαπάνες μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. «Ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορα της Ευρώπης, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ό,τι έρχεται, συνεργαζόμενοι στενά με το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών έργων. Τόνισε επίσης την ανάγκη για «μαζικές επενδύσεις στην ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης».
Η νέα Επιτροπή θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία της ΕΕ, με 15 από τα 27 μέλη της να ανήκουν ή να συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Η σύνθεση της Επιτροπής προκάλεσε διχασμούς τόσο στις κεντροδεξιές όσο και στις κεντροαριστερές ομάδες του Κοινοβουλίου.
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε γύρω από τους διορισμούς της Ισπανίδας Τερέσα Ριβέρα και του Ιταλού Ραφαέλε Φίτο, οι οποίοι διορίστηκαν τελικά αντιπρόεδροι της Επιτροπής. Η Ριβέρα αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις λόγω πλημμυρών στη Βαλένθια, ενώ ο Φίτο, μέλος του ακροδεξιού κόμματος "Αδελφοί της Ιταλίας", προκάλεσε αντιδράσεις από τους Σοσιαλιστές.
Οικονομικές και κλιματικές προκλήσεις
Η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε για μια «πυξίδα ανταγωνιστικότητας» με στόχο τη μείωση του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης και την ασφάλεια κρίσιμων πρώτων υλών. Ωστόσο, η ομιλία της εστίασε περισσότερο στην οικονομία και την άμυνα, παραλείποντας να αναφερθεί άμεσα στην κλιματική κρίση και την προστασία της ευρωπαϊκής φύσης.
Οι ευρωβουλευτές του Πράσινου Κόμματος εμφανίστηκαν διχασμένοι, αλλά τελικά στήριξαν την Επιτροπή μετά από διαβεβαιώσεις της φον ντερ Λάιεν για την ένταξή τους στην «φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία».
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε ότι η ψηφοφορία αποδεικνύει πως «η κεντρώα γραμμή άντεξε», υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για την ψήφιση νομοθεσιών. Παρά τις προκλήσεις, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη σταθερότητα της ΕΕ απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις.
Με πληροφορίες από Guardian