Το Βατικανό εγκαθιστά webcam στον τάφο του Αγίου Πέτρου, με στόχο να μεταδίδεται live streaming εικόνα κατά το καθολικό ιωβηλαίο του επόμενου έτους.
Η εικόνα από τον τάφο του Αγίου Πέτρου θα μεταδίδεται ζωντανά καθώς το Βατικανό «αγκαλιάζει την τεχνολογία», στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τους Καθολικούς πιστούς σε μακρινά μέρη του κόσμου, κατά τη διάρκεια του ιερού έτους, που αναμένεται να προσελκύσει έως και 33 εκατομμύρια προσκυνητές στη Ρώμη.
Ο πάπας Φραγκίσκος θα εγκαινιάσει τη webcam σήμερα Δευτέρα. Η κάμερα έχει εγκατασταθεί στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου, κάτω από τον κύριο βωμό της Βασιλικής. Μία webcam θα τοποθετηθεί επίσης στην τεράστια χάλκινη ιερή πόρτα της εκκλησίας, την οποία ο Φραγκίσκος θα ανοίξει στις 24 Δεκεμβρίου για να σηματοδοτήσει επίσημα την έναρξη του Ιωβηλαίου 2025, ενός έτους εορτασμών για τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο.
Το άνοιγμα της πόρτας, που κλείνει μεταξύ των ιωβηλαίων ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους προσκυνητές, καθώς σε όσους περάσουν από αυτήν πιστεύεται πως καθαρίζουν την ψυχή τους από την αμαρτία. Για τους προσκυνητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Ρώμη, η webcam παρέχει «συμβολική» πρόσβαση στην κάθαρση, ανέφερε το Βατικανό.
Το Βατικανό έχει επίσης χρησιμοποιήσει τεχνολογία με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό 3D αντίγραφο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου που επιτρέπει στους εικονικούς επισκέπτες να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του κτιρίου της εποχής της Αναγέννησης. Οι μεγάλοι δάσκαλοι της περιόδου, Μικελάντζελο και Μπερνίνι, συνέβαλαν στο σχεδιασμό της βασιλικής.
Το καθολικό ιωβηλαίο συμβαίνει συνήθως κάθε 25 χρόνια. Το θέμα για το 2025 είναι «προσκυνητές της ελπίδας».
«Είναι βασικά μια στιγμή για τους Καθολικούς να αποκαταστήσουν την πίστη τους στον Θεό, να αποκαταστήσουν την πίστη τους», δήλωσε ο Paddy Agnew, δημοσιογράφος για θέματα Βατικανού στην Ireland's Sunday Independent. «Έρχονται στη Ρώμη με βάση κάθε είδους ευλογίες που πρέπει να λάβουν».
Το Βατικανό σχεδιάζει επίσης να λανσάρει μια εφαρμογή που θα καθοδηγεί τους προσκυνητές στη Ρώμη. Εκτός από την εκκλησία του Άγιου Πέτρου, μπορούν να λάβουν ευλογία πηγαίνοντας να προσευχηθούν στις βασιλικές του San Giovanni in Laterano, στη Santa Maria Maggiore ή στο San Paolo Fuori le Mura ή σε άλλες επτά εκκλησίες της αιώνιας πόλης.
«Η τεχνολογία είναι μέρος της στρατηγικής όλων και το Βατικανό δεν θέλει να το χάσει αυτό», είπε ο Agnew. «Είναι απλώς ένα μέσο για ένα αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι να διαδοθούν τα καλά νέα».
Η Ρώμη προετοιμάζεται για την εκδήλωση, με μεγάλο μέρος της πόλης να είναι ένα υπαίθριο εργοτάξιο, καθώς τα μνημεία αποκαθίστανται, οι δρόμοι διορθώνονται και οι χώροι των πεζών αναδιαμορφώνονται. Τα έργα προκάλεσαν απογοήτευση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, αλλά ο δήμαρχος, Roberto Gualtieri, υποσχέθηκε ότι μόλις ολοκληρωθούν «η Ρώμη θα είναι πιο όμορφη και αποτελεσματική από πριν».
Με πληροφορίες από The Guardian