Πότε είναι τα Φώτα 2025

Πότε είναι τα Φώτα 2025 Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Σε λιγότερο από έναν μήνα είναι τα Φώτα 2025.

Τα Φώτα είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική γιορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον ποταμό Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία γιορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων).

Το όνομα προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η γιορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια, Φώτα ή Φωτά ή Εορτή των Φώτων.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως, ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στην πρώτη Εκκλησία των Χριστιανών.

Φέτος, τα Φώτα 2025 πέφτουν Δευτέρα 6 Ιανουαρίου και του χρόνου πέφτουν Τρίτη.

Φώτα 2025: Είναι υποχρεωτική αργία;

Από τις επίσημες αργίες στην Ελλάδα, άλλες είναι υποχρεωτικές από τον νόμο και άλλες είναι αργίες κατ' έθιμο. Στις υποχρεωτικές αργίες γενικά απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι αργίες κατ' έθιμο δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός και αν έχουν καθορισθεί με νόμο, ειδικό διάταγμα, συλλογική σύμβαση εργασίας κ.λπ.), συνεπώς γενικά δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων.

Υποχρεωτικές ημέρες αργίας:

  • Πρωτοχρονιά
  • Θεοφάνια
  • 25η Μαρτίου (εθνική εορτή)
  • Εργατική Πρωτομαγιά
  • Δευτέρα του Πάσχα
  • Κοίμηση της Θεοτόκου (Δεκαπενταύγουστος)
  • Επέτειος του Όχι (28η Οκτωβρίου)
  • Χριστούγεννα
  • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου)

Άρα, τα Φώτα είναι υποχρεωτική αργία.

Φώτα 2025: Πώς αμείβεται η αργία για όσους εργάζονται

Η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) έχει διευκρινίσει πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας ενώ οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

  • Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
  • Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι-ες που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
  1. αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  2. στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν .

Υπενθυμίζεται ότι για την εργασία άνω των 5 ωρών σε ημέρα Κυριακή υπάρχει υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) διάρκειας 24 ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

 
 
 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ