Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κράτησης σε φυλακές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ένας Τούρκος πωλητής λουλουδιών επανενώθηκε με την οικογένειά του.
Ο Ενγκίν Αρσλάν επανενώθηκε με τους γονείς του στην Αντιόχεια του Ταύρου (Γκαζιαντέπ), στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφ' ότου ο Τούρκος απελευθερώθηκε την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των φυλακών, όταν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές του Συριακού Εθνικού Στρατού κατέκτησαν τη Δαμασκό και έθεσαν τέλος στο σχεδόν 50 ετών καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Χαφέζ αλ Άσαντ και συνέχισε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο 30χρονος θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις αφού φέρεται ότι υπέστη βαριά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της 13μηνης φυλάκισής του στο Far' Falastin, μια από τις «πιο τρομακτικές» φυλακές του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Αρσλάν ξεκίνησε ένα ταξίδι από τη Μαγνησία και περνώντας από Τημένου Θύραι (Ουσάκ), Ικόνιο και Αλεξανδρέττα, εισήλθε παράνομα στη Συρία στις 11 Οκτωβρίου 2023. Είχε πει στην οικογένειά του στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας ότι πέρασε τα σύνορα πηδώντας πάνω από τον τοίχο και ξεκουραζόταν σε ένα τζαμί πριν κατευθυνθεί στη Γάζα. Αυτό ήταν το τελευταίο που άκουσαν από αυτόν μέχρι που ένας Σύρος κρατούμενος που απελευθερώθηκε από το Far' Falastin ενημέρωσε την οικογένεια ότι ο Αρσλάν βρισκόταν υπό κράτηση.
Παρά τις χρόνιες προσπάθειες της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές καθώς οι δεσμοί των δύο χωρών ήταν σχεδόν ολωσδιόλου διαρρηγμένες από το 2011, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, μετά την πτώση του καθεστώτος την περασμένη Κυριακή, οικογένειες και μαχητές μπήκαν στις φυλακές για να απελευθερώσουν κρατούμενους, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Αρσλάν και την επιστροφή του στην Τουρκία.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον ισχυρισμό του Αρσλάν για «φρικτά βασανιστήρια» στις φυλακές του Αλ Άσαντ, όπου κρατήθηκε παρά το γεγονός ότι αθωώθηκε, και παρά το ότι είχε εκφράσει την επιθυμία «να πάει στη Γάζα για να υπερασπιστεί τους κατοίκους της από τις ισραηλινές επιθέσεις».
Σημειωτέον, ο Αρσλάν δεν ήταν ο μόνος Τούρκος στις συριακές φυλακές. Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν κρατούμενους από άλλες χώρες, άλλους ζωντανούς και άλλους που πέθαναν λόγω βασανιστηρίων. Πολλές ιστορίες, τεκμηριωμένες μέσω φωτογραφιών, βίντεο και μαρτυριών επιζώντων, έχουν αποκαλύψει «φρικτές» μεθόδους βασανιστηρίων και δολοφονιών στις συριακές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών Σεντνάγια και του κλάδου ασφαλείας.