Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του καθεστώτος του, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από την έναρξη της αστραπιαίας εκστρατείας τους.
Καθώς οι Σύροι ξύπνησαν σε μια αλλαγμένη χώρα, οι σημαίες των ανταρτών είχαν αντικαταστήσει τις αφίσες του Άσαντ, που νωρίτερα φιγουράριζαν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται πιθανώς και με μία σημαντική αλλαγή - μια νέα επίσημη σημαία για τη χώρα που έχει αλλάξει κάμποσες κατά το παρελθόν.
Η τρέχουσα σημαία της Συρίας
Η σημερινή σημαία της Συρίας χρησιμοποιείται από το 1980 και είναι ένα κάλεσμα και μία υπενθύμιση στην αραβική ενότητα. Τα χρώματα στη σημαία σημαίνουν τα εξής:
- Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα που χύθηκε στην επανάσταση για την ελευθερία των Σύριων
- Το λευκό δηλώνει ένα ειρηνικό μέλλον
- Τα πράσινα αστέρια στη μέση αντιπροσωπεύουν τη Συρία και την Αίγυπτο - τα δύο ιδρυτικά κράτη της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας
- Το Μαύρο είναι για την υποτιθέμενη καταπίεση που υπέστησαν οι Άραβες
Αυτή η σημαία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν η χώρα είχε καταστεί ανεξάρτητη από την ευρωπαϊκή επιρροή και αποφάσισε να σχηματίσει την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία με την Αίγυπτο. Η χώρα άλλαξε τη σημαία της άλλες τρεις φορές μεταξύ 1961 και 1980 πριν καταλήξει στο σημερινό σχέδιο. Ωστόσο, με την αποπομπή του Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα.
Η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία υιοθέτησε μια σημαία που βασίζεται στην σημαία της Αραβικής Απελευθέρωσης της Αιγυπτιακής Επανάστασης του 1952, δηλαδή τη σημαία που έχει σήμερα η Αίγυπτος, με τη διαφορά ότι αυτή της Συρίας έχει δύο αστέρια που αντιπροσωπεύουν τα δύο μέρη της Ένωσης. Από το 1980 έως το 2024 αυτή ήταν η επίσημη σημαία της Συρίας. Το 1963, το Ιράκ υιοθέτησε μια σημαία που ήταν παρόμοια, αλλά με τρία αστέρια, που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα ότι το Ιράκ θα προσχωρούσε στην UAR. Οι σημερινές σημαίες της Αιγύπτου, του Σουδάν και της Υεμένης βασίζονται επίσης στη σημαία της Αραβικής Απελευθέρωσης του 1952 με οριζόντιες κόκκινες, λευκές και μαύρες ζώνες.
Σημαία των Σύριων ανταρτών
Την Κυριακή, καθώς οι αντάρτες ανακοίνωσαν στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ότι η 50χρονη οικογενειακή δυναστεία εξαλείφθηκε, οι σημαίες της αντιπολίτευσης σε χρώματα πράσινο-λευκό-μαύρο-κόκκινο εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα. Οι εορτασμοί αντήχησαν στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, όπου χαρούμενοι Σύροι πανηγύρισαν την εκδίωξη του Άσαντ κυματίζοντας αυτές τις σημείες. Υποστηρικτές των ανταρτών μπήκαν στη συριακή πρεσβεία στην Αθήνα ύψωσαν τη σημαία της συριακής αντιπολίτευσης από την ταράτσα. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, ωστόσο άφησαν τη σημαία. Η σημαία των ανταρτών, ωστόσο, δεν είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή σημαία της Συρίας. Έχει πράσινο στην κορυφή, λευκό στη μέση και μαύρο στο κάτω μέρος της σημαίας με τρία κόκκινα αστέρια στη μέση.
Αυτή η σημαία είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της σημαίας της ανεξαρτησίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1932 όταν η Συρία κέρδισε την ανεξαρτησία από τη Γαλλία. Η συριακή αντιπολίτευση ευνόησε τη σημαία για να αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία από την κυβέρνηση Άσαντ. Μια αγγλική μετάφραση του «Συντάγματος του Κράτους της Συρίας, που εκδόθηκε με διάταγμα του Ύπατου Αρμοστή της Γαλλικής Δημοκρατίας, αριθ. 3111 της 14ης Μαΐου 1930» δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κοινωνίας των Εθνών, τόμος 11, Σεπτέμβριος 1930, σελ. 1112-1122. Το άρθρο 4 (σελ. 1113) περιγράφει τη σημαία ως εξής: «Η σημαία της Συρίας θα αποτελείται ως εξής, το μήκος θα είναι διπλάσιο του ύψους. Θα περιέχει τρεις λωρίδες ίσων διαστάσεων, η άνω λωρίδα θα είναι πράσινη, η μεσαία λευκή και η κάτω μαύρη. Το λευκό τμήμα φέρει τρία κόκκινα αστέρια σε σειρά, με πέντε κορυφές το καθένα».
Τι συμβολίζουν τα χρώματα:
- Κόκκινο: Τη δυναστεία των Χασεμιτών, τον αιματηρό αγώνα για την ελευθερία, τρία αστέρια αντιπροσωπεύουν τις επαρχίες της Συρίας εκείνη την εποχή - το πρώτο: Δαμασκό, Χαλέπι, Ντέιρ ελ Ζορ, το δεύτερο: Τζαμπάλ Ντρούζ (την περιοχή όπου κατοικούν οι δρούζοι επί και ανατολικά των Υψιπέδων του Γκολάν), τρίτο: Τζαμπάλ Αλαουιγίν (Κράτος των Αλαουιτών).
- Λευκό: Η δυναστεία των Ομαγιάδων, λαμπρό και ειρηνικό μέλλον.
- Πράσινο: Το Χαλιφάτο Ρασιντούν, μια εύφορη πατρίδα.
- Μαύρο: Η δυναστεία των Αββασιδών, ένα σκοτεινό παρελθόν.