Περίπου σαράντα σοροί, με εμφανή σημάδια ακραίων βασανιστηρίων εντοπίστηκαν από Σύρους αντάρτες, στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Δαμασκού.
Οι αντάρτες όπως υποστηρίζουν εντόπισαν τις σορούς τη Δευτέρα μέσα σε σάκους, με προφανή σημάδια βασανιστηρίων όπως βγαλμένα μάτια, δόντια, κηλίδες αίματος, και εκχυμώσεις. «Άνοιξα την πόρτα του νεκροτομείου με τα ίδια μου τα χέρια και είδα το φρικιαστικό θέαμα: περίπου σαράντα πτώματα ήταν στοιβαγμένα εκεί με σημάδια από φρικιαστικά βασανιστήρια», είπε ο αντάρτης Μοχάμεντ αλ Χατζ μιλώντας τηλεφωνικά από τη Συρία στο AFP.
Δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που ανέφερε πως τραβήχτηκαν από τον ίδιο, δείχνουν σορούς με σημάδια βασανιστηρίων, ένα κομμάτι υφάσματος με οστά, αλλά και έναν ανθρώπινο θώρακα σε αποσύνθεση. Οι σοροί είχαν τοποθετηθεί σε λευκές πλαστικές σακούλες ή τυλιχτεί σε κομμάτια υφάσματος, κάποιες με σημάδια αίματος, με αριθμούς και ενίοτε ονόματα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάποια θύματα έμοιαζαν να σκοτώθηκαν πρόσφατα. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο από την απελευθέρωση εκατοντάδων κρατούμενων, από τις διαβόητες υπόγειες φυλακές Σεντνάγια, όπου χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στα υπόγεια κελιά της.
Αυτά αποδεικνύουν πως η εξουσία που κληρονόμησε ο έκπτωτος Άσαντ από τον πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ, ήταν ένα δίκτυο φυλακών και κέντρων κράτησης που χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη κάθε διαφωνίας ή τη φυλάκιση ανθρώπων που παραβίαζαν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος. Ο Μοχάμεντ αλ Χατζ διευκρίνισε πως αντικαθεστωτικοί ενημερώθηκαν από εργαζόμενο του νοσοκομείου για τους νεκρούς.
«Ενημερώσαμε τη στρατιωτική διοίκηση για όσα βρήκαμε και συντονίσαμε τις ενέργειές με τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, που μετέφερε τα πτώματα σε νοσοκομείο της Δαμασκού ώστε να μπορέσουν να πάνε οικογένειες για να αναγνωρίσουν» τα θύματα, πρόσθεσε.
Ο συνιδρυτής της ένωσης φυλακισθέντων και εξαφανισθέντων της φυλακής Σεντνάγια, υποστηρίζει πως τα πτώματα πιθανότητα ανήκουν σε κρατούμενους στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP