Μέχρι το Spiegel έφτασε η «θεία» χάρη του Βύρωνα Πολύδωρα, με αφορμή τον διορισμό της κόρης του στο πολιτικό του γραφείο, τη μοναδική ημέρα που έγινε πρόεδρος στη βουλή. Το περιοδικό αναφέρει ότι «το να παράσχει ένας πολιτικός στήριξη στην οικογένεια του με τα λεφτά του κράτους ήταν κάτι πολύ κοινό στην Ελλάδα. Αλλά, παρότι σε περίοδο κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει αντίσταση σε αυτό που ονομάζεται «πολιτική αιμομιξία», πολύ λίγα έχουν αλλάξει».
«Φωτεινό» παράδειγμα ο Βύρων που κατά το Spiegel, βάσει των αυστηρών ελληνικών προδιαγραφών είναι ένας καλός πατέρας. «Προσέφερε στην κόρη του Μαργαρίτα μια θέση εργασίας αορίστου χρόνου και μάλλον η αμοιβή δεν θα είναι πάρα πολύ κακή».
Όμως σημειώνει το περιοδικό στάζοντας ειρωνεία, «από τότε ο στοργικός πατέρας κακοποιείται άσχημα στο διαδίκτυο».
Η περίπτωση Πολύδωρα είναι η αφορμή για το Spiegel, ώστε να αναφερθεί στον ελληνικό νεποτισμό, που όπως γράφει, «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής κοινωνίας».
«Το σύνθημα για ορισμένα (και συνήθως για πολλά χρόνια) μέλη της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι: Βολέψτε τον εαυτό σας, αν μπορείτε - τη γυναίκα και τα παιδιά πρώτα».
Το Spiegel επισημαίνει ότι ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι μόνος του σε αυτό τον αγώνα. Υπάρχει αναφορά και για τον Γιάννη Τραγάκη που έβαλε στο κοινοβούλιο την κόρη του, το γιό του και έναν ακόμη στενό συγγενή, όπως και στον Πάνο Καμμένο που «διόρισε τον εξάδελφο του, μια απόφαση που ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως σωστή».
Το φαινόμενο του νεποτισμού είναι διακομματικό, κατά το περιοδικό και «καθαρτικές» δράσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι το προσωπικό της βουλής-που κανείς δεν ξέρει πόσο είναι-κάνει μια πολύ προσοδοφόρα δουλειά με ασφαλές εισόδημα».
Το Spiegel δεν ξεχνά σε ό,τι αφορά την περίπτωση Πολύδωρα, να υπενθυμίσει και την υποστηρικτική δήλωση του Αδώνιδος, για ένα νόμο που είναι κοστούμι ραμμένο στα μέτρα του πολιτικού νεποτισμού: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Πολύδωρας διόρισε μόνο ένα άτομο ενώ σύμφωνα με το νόμο θα μπορούσε να είχε διορίσει έξι».
Χθες ο κ. Πολύδωρας ξιφουλκώντας κατά των εχθρών της πατρίδος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Αθανάσιος Διάκος-Η Επιστροφή», επιφυλάσσοντας βαριές λέξεις για τη δημιουργό. Εδώ η ερώτηση