Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη προβιοτικών τον χειμώνα

Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη προβιοτικών τον χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τον χειμώνα, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν σημαντικά.

Από τις δροσερές σαλάτες και τα φρούτα του καλοκαιριού η διατροφή αντικαθίσταται από θερμιδοφόρα πιάτα, όπως σούπες και μαγειρευτά φαγητά.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου μας, ενός δυναμικού μικροοικοσυστήματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία.

Σύμφωνα με τον Dr. Miguel Ignacio López Ramiro και την παρουσίαση των συστάσεών του στο περιοδικό Glamour για τη στήλη «Wellness», η εντερική μικροχλωρίδα δεν αποτελεί μόνο μια ομάδα βακτηρίων που «κατοικεί» στο έντερό μας, αλλά έναν δυναμικό μηχανισμό που αλληλεπιδρά με διάφορες λειτουργίες του σώματος. Γι΄αυτό, η κατανάλωση προβιοτικών, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω τροφών όπως γιαούρτι, ξινολάχανο και το κομπούχα, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της εντερικής χλωρίδας, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Τα προβιοτικά, και ειδικά τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus gasseri, συμβάλλουν στη ρύθμιση του εντερικού φραγμού, αποτρέποντας την είσοδο επιβλαβών ουσιών στο σώμα. Παράλληλα, επηρεάζουν ορμόνες όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Σε μια περίοδο που συνθήκες όπως το κρύο ή ένα γιορτινό πλούσιο τραπέζι μας ωθούν σε θερμιδοφόρες επιλογές, η ενίσχυση της γερής βακτηριακής χλωρίδας είναι απαραίτητη για την ισορροπία του οργανισμού μας.

Εντάσσοντας την πρόσληψη προβιοτικών στη διατροφή μας αντισταθμίζουμε τις διατροφικές προκλήσεις της εποχής.
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM
Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Τech & Science / Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του γαντιού είναι ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, ο οποίος ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη για κίνηση και ενεργοποιεί τη λειτουργία του γαντιού
LIFO NEWSROOM
Tesla: Έπεσαν οι ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και εννιά χρόνια - Αύξηση 41% για την Κινεζική BYD

Τech & Science / Tesla: Έπεσαν οι ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και εννιά χρόνια - Αύξηση 41% για την Κινεζική BYD

Το 2022, η Tesla προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της θα αυξάνονταν κατά 50% από χρόνο σε χρόνο, αλλά η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει την αναμενόμενη αύξηση
LIFO NEWSROOM