Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει απελάσει σχεδόν 13.500 άτομα από την ανάληψη της εξουσίας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σκληρή στάση της απέναντι στη μετανάστευση. Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να θέσει ζωές σε κίνδυνο.
Η κυβέρνηση αναφέρει πως βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον υψηλότερο αριθμό απελάσεων των τελευταίων πέντε ετών, ενώ περιλαμβάνονται και τέσσερις μεγάλες πτήσεις επιστροφής. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Observer, τουλάχιστον τρεις από αυτές τις πτήσεις κατευθύνονταν στη Βραζιλία, ενώ η τέταρτη πιθανόν είχε τον ίδιο προορισμό.
Μεταξύ 5 Ιουλίου και 7 Δεκεμβρίου 2024, καταγράφηκαν συνολικά 13.460 επιστροφές, με την πλειονότητα να είναι εθελούσιες. Ωστόσο, οι εξαναγκασμένες επιστροφές αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Το υπουργείο Εσωτερικών οργάνωσε πτήσεις απέλασης προς επτά χώρες, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Αλβανία. Σύμφωνα με πηγές, 37 άτομα απελάθηκαν με την πτήση προς το Πακιστάν, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για χωρισμούς οικογενειών, όπως στην περίπτωση ενός αιτούντα άσυλο που απελάθηκε ενώ η σύζυγός του παρέμεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Έμα Τζινν, διευθύντρια της οργάνωσης Medical Justice, ανέφερε: «Τα νέα δεδομένα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση ούτε σε ιατρικά και άλλα στοιχεία για να παρουσιάσουν σωστά την υπόθεσή τους».
Η υπουργός Εσωτερικών Γιβέτ Κούπερ ανακοίνωσε επίσης αυξημένες επιχειρήσεις εναντίον μεταναστών που εργάζονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτηρίζοντας την παράνομη εργασία «μάστιγα για την οικονομία». Η ίδια συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό της για τη συνεργασία κατά των κυκλωμάτων διακινητών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, τόνισε: «Η μετανάστευση είναι ένα διεθνές ζήτημα που συνδέεται με συγκρούσεις, την κλιματική κρίση και το διασυνοριακό έγκλημα. Η συνεργασία με διεθνείς εταίρους είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων».
Ωστόσο, η Amnesty International επέκρινε την κυβέρνηση. Ο Στιβ Βαλντέζ-Σίμοντς ανέφερε: «Η βιασύνη για μαζικές απελάσεις δεν θα μειώσει την ανθρώπινη εκμετάλλευση ούτε θα εξαρθρώσει το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απελαύνονται άνθρωποι με δικαίωμα παραμονής ή άτομα που θα μπορούσαν να είναι μάρτυρες εναντίον εκμεταλλευτών».