«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας Facebook Twitter
Δακτυλιωτές φώκιες της λίμνης Saimaa/ Φωτ.: Getty
0

Εκατοντάδες εθελοντές στη Φινλανδία περνούν ατελείωτες ώρες στο χιόνι, σε θερμοκρασίες έως και -20°C, προκειμένου να σώσουν τις δακτυλιωτές φώκιες της λίμνης Saimaa, ένα από τα πιο απειλούμενα είδη φώκιας στον κόσμο. Η προσπάθειά τους περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνητών σωρών χιονιού, οι οποίες λειτουργούν ως καταφύγια για τα νεογέννητά τους.

Η φώκια Saimaa, με πληθυσμό μόλις 495 ατόμων, περιορίζεται πλέον στη λίμνη Saimaa, στη νοτιοανατολική Φινλανδία. Το είδος αυτό δημιουργεί φυσικά «σπηλιές χιονιού» για να γεννήσει και να προστατέψει τα μικρά του από τα αρπακτικά και τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει σημαντικά το χιόνι, απειλώντας άμεσα την αναπαραγωγή τους.

«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας Facebook Twitter

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, 300 εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης. Από το 2014, όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία, έχουν γεννηθεί πάνω από 300 νεογνά σε τεχνητές σπηλιές χιονιού.

Παρά τις προσπάθειες, οι επιστήμονες ανησυχούν για το μέλλον. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το πάχος του πάγου έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατοστό ανά δεκαετία από το 1925 έως το 2002, ενώ οι ήπιες χειμώνες μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση των φυσικών σπηλιών, εκθέτοντας τα μικρά φώκια σε θανάσιμους κινδύνους.

Η λύση ίσως βρίσκεται στις τεχνητές φωλιές που αναπτύσσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Οι φωλιές αυτές μιμούνται τις φυσικές σπηλιές χιονιού και έχουν ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα, με τρία νεογνά να γεννιούνται σε αυτές.

«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας Facebook Twitter

«Δεν ξέρουμε αν οι σωροί χιονιού θα είναι αρκετοί μακροπρόθεσμα», λέει ο εθελοντής Vincent Biard, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης αυτής της νέας τεχνολογίας.

Παρά τις δυσκολίες, οι εθελοντές και οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα για να διατηρήσουν ζωντανή τη φώκια Saimaa. Η επιτυχία τους προσφέρει ελπίδα, αλλά η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση και καινοτομία για την προστασία αυτού του μοναδικού είδους.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM