Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει Facebook Twitter
Φωτ: Getty Images
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει τη συνταγματικότητα ενός νόμου του Τέξας κατά της πορνογραφίας σήμερα Τετάρτη, σε μία απόφαση που φέρνει αντιμέτωπες τις έννοιες της ελευθερίας του λόγου, της προστασίας των ανηλίκων και της εποπτείας του διαδικτυακού περιεχομένου.

Το Τέξας είναι μία από τις 19 Πολιτείες των ΗΠΑ όπου ισχύουν νόμοι που αποσκοπούν στο να περιορίσουν την πρόσβαση μικρών παιδιών και εφήβων στην πορνογραφία. Το Pornhub, ο μεγαλύτερος ιστότοπος περιεχομένου ενηλίκων, έχει σταματήσει εντελώς τη λειτουργία του σε 16 από αυτές τις Πολιτείες, επικαλούμενο τεχνικά εμπόδια και δυσκολίες στη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο.

Οι νομοθέτες του Τέξας υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, καθώς επί του παρόντος τα παιδιά έχουν σχεδόν στιγμιαία πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, μέσω των smartphones τους.

«Το Τέξας επιδιώκει να προστατεύσει τα παιδιά από το πιο πρόστυχο σεξουαλικό περιεχόμενο που μπορεί να φανταστεί κανείς», έγραψαν οι πολιτειακοί εισαγγελείς στα δικαστικά έγγραφα.

Η Free Speech Coalition, μια εμπορική ομάδα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας ενηλίκων, λέει ότι ο νόμος του Τέξας επηρεάζει αρνητικά τους ενήλικες, καθώς απαιτεί από αυτούς να υποβάλλουν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, καθιστώντας τους έτσι ευάλωτους σε χάκινγκ ή άλλες απειλές.

Ο όμιλος συμφωνεί ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν πορνογραφία, αλλά υποστηρίζει ότι η διατύπωση του νέου νόμου είναι τόσο γενική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε περιεχόμενο σεξουαλικής εκπαίδευσης ή σε ερωτικές σκηνές κινηματογραφικών παραγωγών.

Ο νόμος αφήνει επίσης ένα «παραθυράκι», διότι εστιάζει στις ιστοσελίδες που φιλοξενούν το περιεχόμενο και όχι στις μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται συχνά για την εύρεση πορνογραφίας, αναφέρει η ομάδα σε δικαστικά έγγραφα.

«Πρόκειται πραγματικά για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να ρυθμίζει οποιαδήποτε μορφή έκφρασης που δεν της αρέσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα η Βέρα Αϊντελμάν, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες. «Η πορνογραφία είναι συχνά το πρώτο καναρίνι στο ανθρακωρυχείο για την ελευθερία του λόγου».

Με αυτή την παρομοίωση, η Αϊντελμαν εννοεί ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην πορνογραφία μπορεί να είναι το πρώτο «ντόμινο» που σηματοδοτεί όλο και μεγαλύτερη κυβερνητική παρεμβατικότητα και κινδύνους για την ελευθερία του λόγου.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται αντιμέτωπο με το ζήτημα. Το 1996, το δικαστήριο ακύρωσε τμήματα ενός νόμου που απαγόρευε την προβολή άσεμνου υλικού από παιδιά στο διαδίκτυο. Το 2004, ένα διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε έναν διαφορετικό ομοσπονδιακό νόμο που αποσκοπούσε στο να σταματήσει την έκθεση των παιδιών στην πορνογραφία, αλλά δήλωσε ότι τα λιγότερο περιοριστικά μέτρα, όπως το φιλτράρισμα περιεχομένου, είναι συνταγματικά.

Το Τέξας υποστηρίζει ότι η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, επιτρέποντας πλέον στις διαδικτυακές πλατφόρμες να ελέγχουν γρήγορα και εύκολα τις ηλικίες των χρηστών με μια γρήγορη φωτογραφία. Όπως λένε, το μέτρο είναι σαν μία ψηφιακή εκδοχή των ελέγχων ταυτότητας που γίνονται σε παραδοσιακά καταστήματα όπου πωλείται αλκοόλ ή άλλα αγαθά τα οποία απαγορεύεται να καταναλώνονται από ανηλίκους. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικυρώσει τη συνταγματικότητα των ελέγχων ταυτότητας τη δεκαετία του '60.

Άλλες πολιτείες που έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, το Τενεσί, το Αρκάνσας, η Ιντιάνα, το Κάνσας, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, η Μοντάνα, η Οκλαχόμα, η Γιούτα και η Βιρτζίνια.

Ο νόμος του Τέξας προβλέπει πρόστιμα έως και 10.000 δολαρίων ανά παράβαση, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν και έως 250.000 δολάρια ανά παράβαση από ανήλικο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 νεκροί που είχαν «παγιδευτεί» σε ορυχείο από την κυβέρνηση

Διεθνή / Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 νεκροί που είχαν «παγιδευτεί» σε ορυχείο από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της χώρας «παγίδευσε» 4.000 ανθρακωρύχους σε παράνομο ορυχείο, στερώντας τους τρόφιμα και νερό, για να τους αναγκάσει να βγουν στην επιφάνεια και να συλληφθούν
LIFO NEWSROOM