Η κυβέρνηση Τραμπ δίνει στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων την εξουσία να απελαύνουν γρήγορα μετανάστες στους οποίους επετράπη να εισέλθουν προσωρινά στη χώρα στο πλαίσιο προγραμμάτων της θητείας Μπάιντεν, αποκαλύπτουν οι New York Times.
Το κυβερνητικό σημείωμα, που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο υπογράφηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας, προσφέρει στους αξιωματούχους του ICE έναν οδικό χάρτη για το πώς να χρησιμοποιήσουν τις επεκτατικές εξουσίες που προορίζονταν από καιρό μόνο για συναντήσεις στα νότια σύνορα για την ταχεία απομάκρυνση των μεταναστών. Φαίνεται επίσης ότι δίνει στους αξιωματούχους τη δυνατότητα να εκδιώξουν μετανάστες που εντάχθηκαν σε δύο μεγάλα προγράμματα της εποχής Μπάιντεν, μέσω των οποίων επετράπη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εισέλθουν προσωρινά στη χώρα.
Αυτά τα προγράμματα - μια εφαρμογή που ονομάζεται CBP One που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι μετανάστες για να προσπαθήσουν να προγραμματίσουν ραντεβού για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και μια πρωτοβουλία που επέτρεπε σε ορισμένους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και την Αϊτή - ήταν βασικοί πυλώνες των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποθαρρύνει παράνομες εισόδους επιτρέποντας ορισμένες νόμιμες οδούς. Οι υποστηρικτές των μεταναστών ανησυχούν επίσης ότι το σημείωμα θα μπορούσε να ισχύει για Αφγανούς και Ουκρανούς μετανάστες που μεταφέρονται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο χωριστών προγραμμάτων.
Η απόφαση δείχνει ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε πτυχή του μηχανισμού επιβολής της μετανάστευσης για να πατάξει ένα σύστημα που έλεγε εδώ και καιρό ότι έχει γίνει κατάχρηση και ότι σκοπεύει να βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο αυτούς που πέρασαν κρυφά τα σύνορα, αλλά ακόμη και αυτούς που ακολούθησαν προηγουμένως εξουσιοδοτημένες διαδρομές εισόδου. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα εγείρει φόβους σε μια μεγάλη κατηγορία μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είχαν εγκαταλείψει τις απελπιστικές συνθήκες, πίστευαν ότι βρίσκονταν στη χώρα νόμιμα και ότι μπορεί να φοβούνται να επιστρέψουν στις συχνά επικίνδυνες πατρίδες τους.
Και τα δύο προγράμματα που υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Μπάιντεν είχαν δεχθεί έντονη κριτική από Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, ως τρόπο διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης μέσω του κυβερνητικού προγράμματος. Στους μετανάστες δόθηκε επιχορήγηση για να παραμείνουν στη χώρα για έως και δύο χρόνια υπό ένα προσωρινό νομικό καθεστώς που είναι γνωστό ως «παροχή υπό όρους». Το σημείωμα φαίνεται να επιτρέπει την απέλασή τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν φτάσει στο τέλος του νομικού καθεστώτος ή έχουν ακόμη χρόνο. Συνολικά, περίπου 1,4 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μέσω των δύο προγραμμάτων από τις αρχές του 2023.
Ανώτερος αξιωματούχος του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η προσπάθεια βασίζεται στην πεποίθηση του Τραμπ ότι τα μεταναστευτικά προγράμματα του Μπάιντεν δεν ήταν ποτέ νόμιμα και ότι οι παράνομα μετανάστες στη χώρα πρέπει να απομακρύνονται γρήγορα. Ο Στίβεν Μίλερ, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου και αρχιτέκτονας των σκληρών πολιτικών του Τραμπ για τη μετανάστευση, κατέστησε σαφές ότι αντιτάχθηκε και στα δύο προγράμματα. «Να μια ιδέα: Μην πετάξετε εκατομμύρια παράνομους αλλοδαπούς από αποτυχημένες πολιτείες χιλιάδες μίλια μακριά σε μικρές πόλεις σε όλη την αμερικανική Χάρτλαντ», είπε ο Μίλερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Σεπτέμβριο.
Η είδηση του υπομνήματος αντιμετωπίστηκε με άμεση κριτική από υποστηρικτές μεταναστών και πρώην αξιωματούχους του Μπάιντεν. «Εκτός από το να εγείρουμε σοβαρές νομικές ανησυχίες, το να υποβάλλεις ανθρώπους που παίζουν με τους κανόνες σε μια συνοπτική διαδικασία απέλασης είναι μια εξωφρενική και άνευ προηγουμένου προδοσία», δήλωσε ο Tom Jawetz, ανώτερος δικηγόρος στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Η Κάρεν Τούμλιν, διευθύντρια του Κέντρου Δράσης Δικαιοσύνης, μιας ομάδας υπεράσπισης των μεταναστών, είπε ότι η απόφαση ήταν λάθος. Είπε ότι πιστεύει ότι το υπόμνημα θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει σε αξιωματούχους του ICE να προσπαθήσουν να απελάσουν μετανάστες από το Αφγανιστάν και την Ουκρανία. «Οι αμερικανικές κοινότητες έχουν ανοίξει τις καρδιές και τα σπίτια τους για ανθρώπους από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία», είπε. «Η τιμωρία ανθρώπων που έκαναν ό,τι ζήτησε η κυβέρνηση, και πολλοί από τους οποίους είχαν χορηγούς με έδρα τις ΗΠΑ, σε αυτή τη συνοπτική διαδικασία απέλασης είναι φρικτό».
Ο κ. Τραμπ διέταξε την υπηρεσία να κλείσει τα προγράμματα της εποχής Μπάιντεν τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, ο Μπέντζαμιν Χάφμαν, ο εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, εξέδωσε ένα ξεχωριστό σημείωμα που διέταξε τη σταδιακή κατάργηση όλων αυτών των προγραμμάτων. Την Τρίτη, η διοίκηση διεύρυνε τις εξουσίες απέλασης. Την Πέμπτη, ο Χάφμαν παρείχε πρόσθετη καθοδήγηση στην υπηρεσία σχετικά με τις δύο βασικές αποφάσεις και τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.
Στο σημείωμα, έδωσε εντολή στους αξιωματούχους του ICE να αναλύσουν τους μετανάστες που «γνωρίζει» η υπηρεσία για τους οποίους μπορούν να απελαθούν στο πλαίσιο των νέων ταχέων απελάσεων, οι οποίες παρακάμπτουν τα δικαστήρια μετανάστευσης και να εξετάσουν εάν θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα. Το σημείωμα προτείνει ότι οι αξιωματούχοι δίνουν προτεραιότητα στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου. Ως μέρος αυτού, το σημείωμα λέει ότι οι υπάλληλοι μπορούν, εάν χρειαστεί, να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποφυλάκιση υπό όρους, μια μορφή προσωρινού νομικού καθεστώτος. Οι μετανάστες που υπάγονται στα δύο προγράμματα της εποχής Μπάιντεν - καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν Αφγανούς και Ουκρανούς - βρίσκονται στη χώρα υπό αυτή τη συγκεκριμένη μορφή προσωρινού καθεστώτος.
Εάν οι μετανάστες βρίσκονται ήδη στην επίσημη διαδικασία απέλασης - η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια - οι αξιωματούχοι του ICE μπορούν να προχωρήσουν για να τερματίσουν την υπόθεσή τους και να τους βάλουν στο επιταχυνόμενο πρόγραμμα απέλασης. Το σημείωμα παρέχει επίσης στους υπαλλήλους του ICE τη δυνατότητα να στοχεύσουν όσους βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο ενός προσωρινού προγράμματος αλλά παρέμειναν περισσότερα από δύο χρόνια για επίσημες διαδικασίες απέλασης. Οι εξουσίες ταχείας απέλασης έχουν ήδη αμφισβητηθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών. Η μήνυση, που κατατέθηκε την Τετάρτη, υποστηρίζει ότι η απόφαση παραβίαζε την ομοσπονδιακή νομοθεσία. «Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την παράνομη πολιτική για να τροφοδοτήσει την ατζέντα της για μαζικές απελάσεις και να διαλύσει τις κοινότητες», δήλωσε ο Ανάντ Μπαλακρίσναν, δικηγόρος της ACLU. «Η επέκταση της ταχείας απομάκρυνσης θα έδινε στον Τραμπ έναν κώδικα εξαπάτησης για να παρακάμψει τη δίκαιη διαδικασία και το Σύνταγμα και είμαστε και πάλι εδώ για να το πολεμήσουμε».
Με πληροφορίες από New York Times