Σεισμοί στην Σαντορίνη: Απομακρύνθηκε το σενάριο για 6R σύμφωνα με τους σεισμολόγους

Σεισμοί στην Σαντορίνη: Απομακρύνθηκε το σενάριο για 6R σύμφωνα με τους σεισμολόγους Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Τρεις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στις Κυκλάδες.

Οι δύο ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η μια 4,4. Οι δονήσεις καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας  στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «το Σάββατο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.

Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ. Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε. 

Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα».

Σαντορίνη: «Κίνδυνος κατολισθήσεων στο τελεφερίκ»

Αυτοψία στην Καλντέρα της Σαντορίνης, στο ύψος του τελεφερίκ, πάνω από το Παλιό Λιμάνι, πραγματοποίησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών.

Οπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, ένας κίνδυνος που υπάρχει στο τελεφερίκ, είναι αυτός των κατολισθήσεων, όπως προκύπτει από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μία ταχεία επέμβαση, η οποία αφενός μεν έχει στόχο όλα τα σημεία στα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε, τις ζημιές των φρακτών, των δικτύων, τις αστοχίες των τοίχων, ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους τουρίστες», σημείωσε και γνωστοποίησε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου και τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

«Εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων, πριν 20 χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα που βλέπετε κατάντη να αναπτύσσονται. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράκτες παγίδευσης βραχωδών τεμαχών και ήταν έργα τα οποία μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2000, το 2010. Ομως, από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια και όπως είναι σαφές, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σχεδιάζονται και μακροπρόθεσμα έργα, τα οποία δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιηθούν μέχρι την τουριστική περίοδο και θα δρομολογηθούν ίσως μετά το καλοκαίρι. «Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ο κίνδυνος εδώ είναι μεγάλος και η έκθεση είναι μεγάλη γιατί έχουμε 1.500.000 τουρίστες που διακινούνται μέσω του τελεφερίκ μόνο και βέβαια άλλοι τόσοι από το μονοπάτι που υπάρχει προς τα νότια. Αρα, λοιπόν, στόχος είναι να μειώσουμε την έκθεση και μαζί με τις παρεμβάσεις και τα έργα, θα γίνουν και ειδικές συστάσεις, ειδικά σχέδια στο κάτω μέρος του Λιμανιού. Εάν γίνει ένας σεισμός, ή μία κατολίσθηση, πού θα συγκεντρωθεί ο κόσμος, μέχρι πόσος κόσμος πρέπει να είναι στον παλιό λιμένα κάτω, γιατί μέχρι τώρα μπορεί να ήταν και 1.000 άτομα, 2.000 άτομα», πρόσθεσε.

«Θα δούμε πόσος κόσμος πρέπει να είναι, ώστε να είναι ασφαλής και στη συνέχεια μέσα από τα σχέδια, θα διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους πρωτίστως και για τους πολλούς επισκέπτες που έρχονται. Τονίζω ότι εδώ ότι οι κίνδυνοι δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν. Πάντα θα υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση φυσικών γεωδυναμικών φαινομένων. Αυτά τα φαινόμενα, όπως είπε, είναι οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, είναι το ηφαίστειο που δημιουργούν αυτό το μοναδικό πανέμορφο τοπίο. «Είναι αυτονόητο όμως ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούν αυτή την πραγματική ομορφιά εγκυμονούν και κίνδυνο», κατέληξε. Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας μετέβη μαζί με το κλιμάκιο, με ελικόπτερο, στη νησίδα Ανυδρο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Στην απολογία της, η Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, δηλώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα παιδιά της
LIFO NEWSROOM
Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ελλάδα / Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ο 47χρονος κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συγκρατούμενούς του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής
LIFO NEWSROOM
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ελλάδα / Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα. «Δεν θα βγούμε τόσο γρήγορα από αυτή την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM