Σεισμοί στην Σαντορίνη: Αποκλείεται να ξυπνήσει το ηφαίστειο λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμοί στην Σαντορίνη: Αδύνατο να ξυπνήσει το ηφαίστειο λέει ο Ευθύμιος Λέκκας Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στις Κυκλάδες, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 3:34 σημειώθηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ στα 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας στη Σαντορίνη. 

Συνολικά οκτώ σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επανέλαβε ότι όσο κι αν λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σενάριο για «ξύπνημα» ηφαιστείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  μιλώντας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός και ποιος όχι. Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση» σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του και εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Το κυρίαρχο σενάριο που συζητάμε και στην επιτροπή είναι ότι η ακολουθία αυτή θα απομειώνεται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα» υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης καθησυχάζει για τους σεισμούς που φτάνουν τα 4,9 Ρίχτερ: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετο καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας«, είπε.

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα σχολεία

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ