Οι ενδείξεις για μηνιγγίτιδα που φέρεται να οδήγησε στον θάνατο 56χρονης στον Πύργο δείχνουν να επιβεβαιώνονται.
Η ΕΡΤ μεταδίδει, ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από το ίδιο στέλεχος που είχε προσβληθεί και ο 20χρονος φοιτητής στην Πάτρα, την κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα.
Μετά από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Πύργου με εξανθήματα, ζάλη και υψηλό πυρετό. Η υγεία της σημείωσε ραγδαία επιδείνωση και γιατροί που τη διασωλήνωσαν αμέσως. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου κατέληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Αμέσως ειδοποιήθηκαν το οικογενειακό περιβάλλον της 56χρονης, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοι της, για να λάβουν την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη.
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα και πώς προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό, εξήγησε στη LiFO ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής Νικόλαος Σύψας.
Τον Ιανουάριο, πέθανε προσβεβλημένος από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα ένας 20χρονος φοιτητής, που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Ο νεαρός φοιτητής, με καταγωγή από την Αθήνα, γυρνώντας στη Φοιτητική Εστία, όπου διέμενε με την δίδυμη αδελφή του, ένιωσε αδιαθεσία. Είπε ότι δεν αισθανόταν καλά, είχε 38 πυρετό, και σύμφωνα με την ίδια, άρχισε να αλλάζει χρώμα η επιδερμίδα του.
Οι δυο τους μετέβησαν άμεσα στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, αλλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, ο φοιτητής άφησε την τελευταία του πνοή μετά από μερικές ώρες.
Όπως εξήγησε στη LiFO, o καθηγητής Νικόλαος Σύψας, επρόκειτο για μηνιγγίτιδα που ονομάζεται «κεραυνοβόλος» διότι εξελίσσεται ραγδαία. Συμβαίνει όταν το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου από το οποίο προσβάλλεται ο οργανισμός, περνάει στο αίμα και προκαλεί σηψαιμία. Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις μερικά λεπτά ή και ώρες και αυτή η μορφή μηνιγγίτιδας, έχει πολύ μεγάλη θνητότητα. «Ακόμη και άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ο ασθενής, παρουσιάζει μεγάλη θνητότητα, δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα προλάβουν οι γιατροί να την αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο κ. Σύψας στη LiFO.
Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι ουσιαστικά μία πολύ επικίνδυνη επιπλοκή της νόσου, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται τυχαία, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ταλαιπωρημένο οργανισμό.
Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται κυρίως σε χώρους υψηλού συνωστισμού, όπως μπορεί να είναι ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, μία φοιτητική εστία ή άλλοι χώροι συγκέντρωσης πολλών ατόμων. Καθώς είναι πιθανό ένας άνθρωπος να είναι φορέας του μικροβίου, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα, μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλον μέσω σταγονιδίων, ο οποίος ενδεχομένως να ασθενήσει.
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Όπως επισήμανε ο κ. Σύψας, τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι κοινά και μπορεί να παραπλανήσουν τον ασθενή. Αρχικά εμφανίζεται πυρετός, με ρίγη και κρυάδες, ενώ ο ασθενής παρουσιάζει πολύ κακή διάθεση. Ακολουθεί συνήθως έντονος πονοκέφαλος και τάση για έμετο, ενώ ο ασθενής εμφανίζεται σύγχυση.
Στην περίπτωση που στο δέρμα εμφανιστούν αιμορραγικές εκχυμώσεις, πιθανόν το μικρόβιο έχει περάσει στο αίμα του ασθενούς και έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται σηψαιμία.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Σύψας συνιστά ο ασθενής να απευθύνεται άμεσα στον πλησιέστερο γιατρό ή νοσοκομείο, καθώς το χαρακτηριστικό της είναι η ραγδαία εξέλιξη.