Μια έκθεση αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη

Έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Πικιώνης στους Δελφούς. Φωτ.: ©2025 Benaki Museum/ Modern Greek Architecture Archives
0

Η έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης. Μια αισθητική τοπογραφία», που εγκαινιάζεται στις 13 Φεβρουαρίου, εμβαθύνει στη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα, μιας κεντρικής μορφής του ευρωπαϊκού πολιτισμού του 20ού αιώνα.

Φίλος του ζωγράφου Giorgio De Chirico, ο Δημήτρης Πικιώνης ήρθε σε επαφή με τη μοντέρνα ευρωπαϊκή ζωγραφική μέσω των σπουδών του στη ζωγραφική και γλυπτική στο Μόναχο και αργότερα στο Παρίσι –εκεί γνώρισε το έργο του Cézanne και του Paul Klee, καθώς και τη γλυπτική του Rodin–, και εισήγαγε τις ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές πρωτοπορίες στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας του περιοδικού «Το Τρίτο Μάτι», μιας θεμελιώδους έκδοσης στη δεκαετία του '30 για την αισθητική θεωρία και τις καλλιτεχνικές πρακτικές. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του ξαναβρήκε την αρχιτεκτονική του κλίση, χωρίς να εγκαταλείψει τη ζωγραφική.

Έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας Facebook Twitter
Σχέδιο του πλέγματος του μονοπατιού γύρω από την Ακρόπολη των Αθηνών, 1954. Φωτ.: ©2025 Benaki Museum/ Modern Greek Architecture Archives

Η έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης. Μια αισθητική τοπογραφία» είναι αφιερώμενη στη ζωή και το έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα που συνένωσε τη νεωτερικότητα με την παράδοση, μέσω της μελέτης της διαδικασίας δημιουργίας έξι αρχιτεκτονικών έργων που αποκαλύπτουν το μοναδικό του όραμα για το τοπίο ως έργο τέχνης. Αν και σύγχρονος του Le Corbusier και του Mies van der Rohe, το έργο του Δημήτρη Πικιώνη συνθέτει στη μορφή του την επιθυμία να ανταποκριθεί στην κατάσταση της ελληνικής ταυτοτικής κουλτούρας, την οποία αντιλαμβανόταν ως μια συμφιλίωση μεταξύ Δύσης, Ανατολής και Βυζαντίου.

Με επιμελητές τους Juan Miguel Hernández León και Covadonga Blasco, η έκθεση επικεντρώνεται στο πώς ο Πικιώνης αντιμετωπίζει το τοπίο στις προσβάσεις της Ακρόπολης των Αθηνών, γεμάτες με εικαστικές αναφορές στα λιθόστρωτά της, των οποίων οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, μετά από μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία κατασκευής, το 1958.

Ανάμεσα στις εικόνες, τα σχέδια και τα σχεδιαγράμματα του αρχιτέκτονα παρεμβάλλονται τα ίδια τα λόγια του δημιουργού μέσα από τις σκέψεις, τους στοχασμούς και τις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας/Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης, είναι μια παραγωγή του Circulo de Bellas Artes της Μαδρίτης που βασίζεται σε έρευνα πάνω στα έργα και τα κείμενα του Δημήτρη Πικιώνη. 

Η έκθεση παρουσιάζει και μια ανέκδοτη συνέντευξη με την Αγνή Πικιώνη, κόρη του αρχιτέκτονα, και μια μεγάλη τοπογραφική μακέτα που δείχνει, για πρώτη φορά, την πλήρη παρέμβαση του έργου αποκατάστασης των προσβάσεων στην Ακρόπολη.

Έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας Facebook Twitter
Άποψη της Ακρόπολης από τον λόφο Φιλοπάππου. Φωτ.: ©2025 Benaki Museum/ Modern Greek Architecture Archives

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όνειρο και Επιθυμία» (Sueño y Deseo), η έκθεση αποτελεί μέρος του φετινού αφιερώματος στον σουρεαλισμό με εκθέσεις όπως αυτές του Max Ernst και του Dalí ή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα Franz Kafka.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM