Μεγάλη πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων σημειώνουν πολλές χώρες που βρίσκονται σε κρίση πλην της Ελλάδας, διαπιστώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βερολίνο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
Αντίθετα, εξήρε τις μεταρρυθμίσεις σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες –όπως τόνισε- μολονότι δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό που έχουν επιτύχει είναι μεγαλειώδες. Για τις άλλες χώρες ο κ. Σόιμπλε «βλέπει» μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ”πλήρη ανασυγκρότηση του κράτους»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Focus online o Υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, επανέλαβε τις αμφιβολίες του σχετικά «με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις».
Ο κ. Σέντερ επικαλέστηκε την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία όπως είπε εκτιμά πως «η Ελλάδα χρειάζεται ”πλήρη ανασυγκρότηση του κράτους” (state building). «Κάτι τέτοιο συνιστά βεβαίως κώδωνα κινδύνου. Θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα την έκθεση της τρόικα και έπειτα θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει.
Η ιδέα του Πέερ Στάινμπρουκ, απλώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε απεριόριστα για την Ελλάδα, δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Εάν η Γερμανία πρέπει στο τέλος να πληρώνει επί μονίμου βάσης για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες, γι’ αυτό θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα», επισήμανε ο κ. Ζέντερ.
Ερωτώμενος ο κ. Ζέντερ εάν διατηρεί κάποια ελπίδα για την Ελλάδα, απαντά: «Ο σκεπτικισμός μου είναι μεγαλύτερος από την ελπίδα. Θεωρώ ότι οι διαστάσεις των ελληνικών προβλημάτων είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε μεσοπρόθεσμα με σοβαρό τρόπο. Στο τέλος θα χρειαστεί ένα σχέδιο Β για μία εναλλακτική περίπτωση ελεγχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη- όπως έχει προτείνει το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.
Πηγή: Deutsche Welle
σχόλια