Σχεδόν 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν διεθνή σύνορα, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέγραψε τουλάχιστον 8.938 θανάτους μεταναστών το 2024, σημειώνοντας ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Ωστόσο, ο οργανισμός αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι πολλοί θάνατοι δεν δηλώνονται ή δεν καταγράφονται.
«Η αύξηση των θανάτων είναι τρομερή από μόνη της, αλλά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αγνώστων στοιχείων κάθε χρόνο είναι ακόμη πιο τραγικό», ανέφερε στην ανακοίνωση η Τζούλια Μπλακ, συντονίστρια του προγράμματος του ΔΟΜ για τους αγνοούμενους μετανάστες.
«Πέρα από την απελπισία και τα άλυτα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, η έλλειψη πληρέστερων δεδομένων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εμποδίζει τις σωτήριες απαντήσεις».
Η Ασία ήταν η περιοχή με τους περισσότερους αναφερόμενους θανάτους με 2.788 θανάτους μεταναστών, ακολουθούμενη από τη Μεσόγειο Θάλασσα όπου έχασαν τη ζωή τους 2.452 άνθρωποι.

Προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη
Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο ελπίζοντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ο αριθμός όσων πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στη θάλασσα μεταξύ 2014 και 2024 ήταν τουλάχιστον 24.506, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους μετανάστες.
Πέρυσι, περισσότεροι από 2.200 μετανάστες είτε πέθαναν είτε εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μέχρι στιγμής φέτος, 8.963 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει προσπαθήσει να μειώσει τις αναχωρήσεις πλοίων μέσω διαφόρων συμφωνιών με χώρες της βόρειας Αφρικής.
Ο Μελόνι ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι συμφωνίες αυτές ευθύνονται για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία κατά σχεδόν 60%. Πέρυσι, 66.317 έφτασαν στη χώρα, από 157.651 το 2023.
Η θανατηφόρος οδός μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού
Η οδός του Ατλαντικού Ωκεανού μεταξύ της Δυτικής Αφρικής και των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας είναι επίσης μία από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο.

Σχεδόν 47.000 άνθρωποι που έκαναν το πέρασμα πέρυσι έφτασαν στο αρχιπέλαγος, καταρρίπτοντας για δεύτερη φορά τα προηγούμενα ρεκόρ.
Οι περισσότεροι ήταν πολίτες του Μάλι, της Σενεγάλης και του Μαρόκου, ενώ πολλοί επιβιβάστηκαν σε πλοία για την Ισπανία από τις ακτές της Μαυριτανίας.
Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κατέγραψε ότι οι αριθμοί φέτος είναι μειωμένοι.
Σχεδόν 11.000 μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στην Ισπανία δια θαλάσσης έως τις 15 Μαρτίου, σημειώνοντας μείωση 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο ΔΟΜ ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν «πρωτοφανείς απώλειες 341 ζωών στην Καραϊβική», 233 στην Ευρώπη και 174 στη διάβαση του Νταριέν, το πέρασμα μεταξύ Κολομβίας και Παναμά, ένα νέο ρεκόρ.
Η είδηση του ρεκόρ θανάτων έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφού ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει πολλά «σωτήρια» προγράμματα σε όλο τον κόσμο και απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους λόγω της διάλυσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).
Με πληροφορίες από Euronews