Με την εξαίρεση από τους δασμούς του Τραμπ η Apple αποφεύγει τη μεγαλύτερη κρίση της μετά την πανδημία

Με τη βοήθεια των δασμών του Τραμπ η Apple αποφεύγει τη μεγαλύτερη κρίση της μετά την πανδημία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Apple κατάφερε να αποφύγει τη μεγαλύτερη κρίση της μετά την πανδημία – προς το παρόν τουλάχιστον.

Οι δασμοί 125% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, απειλούσαν να ανατρέψουν την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, προκαλώντας ζημίες παρόμοιες με εκείνες που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19 πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, την Παρασκευή το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε στην Apple μια σημαντική νίκη, εξαιρώντας από τους δασμούς πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως iPhones, iPads, Mac, Apple Watches και AirTags.

Επιπλέον, ο δασμός 10% για τα αγαθά που εισάγονται από άλλες χώρες μειώθηκε για τα προϊόντα αυτά. Ωστόσο, ένας νέος δασμός επικεντρωμένος σε τομείς μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει για αγαθά που περιέχουν ημιαγωγούς, ενώ δασμός 20% παραμένει για τα ηλεκτρονικά που αποστέλλονται από την Κίνα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς στα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη, θεωρώντας τις εξαιρέσεις ως ένα βήμα προς την αναδιαμόρφωση του εμπορίου των ΗΠΑ.

Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού

Η Apple είχε προετοιμαστεί για την περίπτωση, προσαρμόζοντας την αλυσίδα εφοδιασμού της ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones στην Ινδία, τα οποία θα υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερους δασμούς. Η παραγωγή στην Ινδία θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος της αμερικανικής ζήτησης, αφού η Apple πουλά περίπου 220-230 εκατομμύρια iPhones ετησίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο πηγαίνει στις ΗΠΑ.

Η μεταφορά παραγωγής στην Ινδία, ωστόσο, ήταν μια δύσκολη διαδικασία, καθώς η εταιρεία πλησίαζε την παραγωγή του iPhone 17, το οποίο θα κατασκευαζόταν κυρίως στην Κίνα. Ο φόβος για καθυστερήσεις και προβλήματα στην παραγωγή των νέων μοντέλων ενίσχυε την αβεβαιότητα για το λανσάρισμα των νέων προϊόντων το φθινόπωρο.

Μάχη με το κινέζικο ρίσκο και τις εξαρτήσεις

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική εξαίρεση από τους δασμούς παρέχει μια προσωρινή ανακούφιση στην Apple, αν και το αίσθημα αβεβαιότητας παραμένει. Οι πολιτικές του Λευκού Οίκου ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι, και η Apple ίσως χρειαστεί να επιδιώξει ακόμα πιο δραματικές αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κίνηση αυτή, χαρακτηρίζοντας τη «ένα μικρό βήμα προς τη διόρθωση μιας λανθασμένης μονομερούς απόφασης» και καλώντας τις ΗΠΑ να καταργήσουν πλήρως τους δασμούς και να επιστρέψουν σε «ισότιμο διάλογο».

Η Apple παράγει περίπου το 87% των iPhones στην Κίνα και σχεδόν το 75% των ετήσιων εσόδων της προέρχονται από προϊόντα που κατασκευάζονται εκεί. Αν και η εταιρεία κατασκευάζει ολοένα και περισσότερα προϊόντα όπως τα Apple Watches και AirPods σε άλλες χώρες (π.χ. Βιετνάμ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη), μια πλήρης διάσπαση με την Κίνα φαίνεται απίθανη, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Αν και ο Τραμπ είχε πιέσει την Apple να κατασκευάζει iPhones στις ΗΠΑ, η έλλειψη εγχώριων μηχανικών και κατασκευαστικών ταλέντων καθιστά αυτό σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η κλίμακα και η αποτελεσματικότητα της παραγωγής στην Κίνα παραμένουν αξεπέραστες.

Οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας: Αντίκτυπος στην Apple

Εκτός από τις προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, η Apple αντιμετωπίζει και το ρίσκο μιας ενδεχόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Apple είναι μια από τις λίγες αμερικανικές εταιρείες με ισχυρή παρουσία στην Κίνα, όπου παράγει περίπου το 17% των εσόδων της και διαθέτει δεκάδες καταστήματα. Η Κίνα έχει επίσης προχωρήσει σε ελέγχους κατά του ανταγωνισμού και μπορεί να δημιουργήσει νέες δυσκολίες για την Apple μέσω τελωνειακών διαδικασιών.

Η χώρα έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση iPhones και άλλων αμερικανικών προϊόντων στους κυβερνητικούς υπαλλήλους της, και η Apple πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πιθανά αντίποινα. Παρά τις προκλήσεις αυτές, το να αποσχιστεί πλήρως από την Κίνα φαίνεται αδύνατο για την Apple, καθώς η παραγωγή στην Κίνα είναι κρίσιμη για τις διεθνείς πωλήσεις της εταιρείας.

Με το τρέχον πολιτικό και εμπορικό κλίμα, η Apple θα πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για διαφοροποίηση της παραγωγής και τη διατήρηση της ισχυρής της παρουσίας στην Κίνα. Οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα στη διαχείριση των εμπορικών τους σχέσεων, με την Apple να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των δυναμικών αλλαγών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM