Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει ουσιαστικά «παγώσει», καθώς εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ στην Κίνα, όπως προκύπτει από στοιχεία ναυτιλιακής παρακολούθησης.
Η τελευταία καταγεγραμμένη αποστολή LNG ήταν στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ένα δεξαμενόπλοιο 69.000 τόνων από το Corpus Christi του Τέξας κατέπλευσε στην επαρχία Φουτζιάν.
Ένα δεύτερο πλοίο ανακατευθύνθηκε προς το Μπαγκλαντές, καθώς δεν πρόλαβε να φτάσει πριν την επιβολή δασμών 15% από την Κίνα στις 10 Φεβρουαρίου – οι οποίοι αργότερα εκτοξεύθηκαν στο 49%, καθιστώντας το αμερικανικό LNG ασύμφορο.
Το σκηνικό LNG θυμίζει την πρώτη εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας
Η διακοπή θυμίζει το προηγούμενο μπλοκάρισμα που διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι επιπτώσεις φαίνεται πως θα είναι μακροπρόθεσμες και βαθύτερες, με την Κίνα να ενισχύει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τερματικούς LNG σε ΗΠΑ και Μεξικό.
«Δεν πιστεύω ότι οι Κινέζοι εισαγωγείς LNG θα συνάψουν ποτέ ξανά νέα συμβόλαια με τις ΗΠΑ», σχολίασε η Anne-Sophie Corbeau, αναλύτρια στο Columbia University.
Η μείωση του αμερικανικού LNG και τα αδιέξοδα των επενδύσεων
Από την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα είχε ήδη μειώσει τις απευθείας εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, επιλέγοντας να μεταπωλεί φορτία στην Ευρώπη με μεγαλύτερο κέρδος. Το 2023, μόλις το 6% των κινεζικών εισαγωγών LNG προήλθε από τις ΗΠΑ – από 11% το 2021.
Παρότι κινεζικές εταιρείες όπως η PetroChina και η Sinopec έχουν υπογράψει 13 μακροπρόθεσμα συμβόλαια με αμερικανικά τερματικά LNG (μέχρι το 2049), οι όροι των συμφωνιών αυτών τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση λόγω πληθωριστικών πιέσεων και των δασμών.
«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να ξαναρχίσει σύντομα το εμπόριο LNG μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», ανέφερε η αναλύτρια της Kpler, Gillian Boccara.
Η Ρωσία ανεβαίνει στην προτίμηση της Κίνας
Ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα, Ζανγκ Χανχουί, επιβεβαίωσε ότι η Κίνα θα εντείνει τις εισαγωγές ρωσικού LNG. «Πολλοί αγοραστές απευθύνονται στην πρεσβεία για επαφές με Ρώσους προμηθευτές. Θα έχουμε σίγουρα περισσότερες εισαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Κίνας, μετά την Αυστραλία και το Κατάρ, ενώ οι δύο χώρες διαπραγματεύονται και τη νέα υπόγεια σύνδεση Power of Siberia 2.
Αναδιάταξη εμπορικών ροών και επιπτώσεις στην Ευρώπη
Η ουσιαστική απαγόρευση μέσω των υψηλών δασμών οδηγεί σε ανακατανομή των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Richard Bronze της Energy Aspects.
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση της ασιατικής ζήτησης κατά 5-10 εκατ. τόνους, κάτι που θα ρίξει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τουλάχιστον προσωρινά.
Με πληροφορίες από Financial Times