Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε σήμερα Κυριακή Πάσχα τη Ρωσία ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά την πασχαλινή εκεχειρία που είχε εξαγγείλει την προηγουμένη ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μόλις λίγες ώρες μετά τη σχετική δήλωση του Ρώσου προέδρου, ήχησαν ξανά οι σειρήνες αεροπορικής επίθεσης σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Παρότι οι ουκρανικές αρχές είχαν δεσμευτεί να σεβαστούν την εκεχειρία, καταγγέλλουν ότι η Μόσχα την παραβίασε. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ζελένσκι ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολικό και drones καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
«Γενικά, από το πρωί του Πάσχα, μπορούμε να πούμε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει μια γενική εντύπωση κατάπαυσης του πυρός, όμως σε ορισμένα μέρη δεν εγκαταλείπει μεμονωμένες προσπάθειες να προωθηθεί και να επιφέρει απώλειες στην Ουκρανία», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, επικαλούμενος αναφορά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ολεξάντρ Σίρσκι.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα απαντήσει «συμμετρικά» σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας.
Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν επιθέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν ρωσικές θέσεις σε περιοχές του Ντονέτσκ, αλλά οι επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Η εξαγγελία της εκεχειρίας από τον Ρώσο πρόεδρο ήρθε σε μια χρονική συγκυρία όπου οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το Κίεβο προτείνει την παράταση της εκεχειρίας για ακόμη 30 ημέρες μετά το Πάσχα.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται κατάπαυση του πυρός ενόψει μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν ληφθεί τα προηγούμενα Πάσχα, αλλά και τα Χριστούγεννα, με στόχο την προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, κυρίως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση αμάχων σε βοήθεια και η απομάκρυνση τραυματιών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις εκεχειρίες κατέρρευσαν εντός ωρών, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις.
Η αναξιοπιστία στην εφαρμογή των παύσεων πυρός έχει προκαλέσει αυξανόμενο σκεπτικισμό όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο στρατηγικής ή επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά να τηρούνται αυστηρά, ειδικά όταν πρόκειται για προστασία αμάχων και ανθρωπιστικών αποστολών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει τη Μόσχα να επιδείξει έμπρακτη συνέπεια με τις δεσμεύσεις της, χαρακτηρίζοντας τις μονομερείς ανακοινώσεις χωρίς διαβούλευση «επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς ουσία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ