Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμόρφωσε ριζικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές και μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε σκηνή συνεχών απρόβλεπτων γεγονότων.
Σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου υπήρξαν 10 σημαντικές στιγμές που προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη. Συγκεριμένα:
- Την ημέρα της ορκωμοσίας, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο Οβάλ Γραφείο κρατώντας μαρκαδόρο, υπογράφοντας 26 εκτελεστικά διατάγματα — αριθμός ρεκόρ για την πρώτη ημέρα προεδρίας στις ΗΠΑ.Η αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η έξοδος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και η χορήγηση χάριτος σε κατηγορούμενους για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, έδωσαν το στίγμα μιας προεδρίας που σκοπεύει να απορρίψει το προηγούμενο καθεστώς.
- Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, θα εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους και θα την αναπτύξουν ως μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε έντονα, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Τραμπ προώθησε ένα βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που απεικόνιζε μια φανταστική Γάζα ως πολυτελή λουτρόπολη που τον τιμά.
- Μια ιστορική φωτογραφία του JFK με τον γιο του στο Οβάλ Γραφείο αντικαταστάθηκε στην προεδρία Τραμπ ΙΙ από τον Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla και στενό σύμβουλο του προέδρου, που εμφανίζεται μαζί με τον τετράχρονο γιο του στο Οβάλ Γραφείο για να εξηγήσει τις προσπάθειες περικοπών των δημοσίων δαπανών. Ο Μασκ και ο γιος του, που ονομάζεται «X», εμφανίζονται συχνά μαζί με τον Τραμπ, ακόμα και σε αγώνες κατς.
- Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ έσπασε τη διπλωματική απομόνωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν με μια τηλεφωνική συνομιλία 90 λεπτών. Ακολούθησε δεύτερη συνομιλία στις 28 Φεβρουαρίου και σειρά υψηλού επιπέδου ρωσοαμερικανικών επαφών χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, χωρίς όμως να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η προσέγγιση αυτή επέτρεψε δύο ανταλλαγές κρατουμένων από τον Φεβρουάριο.
- Στη διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια στο Μόναχο, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λέγοντας ότι η περιορισμένη ελευθερία έκφρασης στην Ευρώπη τον ανησυχεί περισσότερο από την απειλή της Ρωσίας ή της Κίνας. Από τότε, η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις επικρίσεις της προς τους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.
- Πριν την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ήταν ήδη τεταμένες. Στο Οβάλ Γραφείο, ο Ζελένσκι κατηγορήθηκε δημόσια από τον Τραμπ, με σκληρές δηλώσεις που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση, ενώ η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φαινόταν επισφαλής.
- Η κυβέρνηση Τραμπ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, κατηγόρησε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ότι επέτρεψαν την ανάπτυξη αντισημιτισμού σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Μάρτιο, πάγωσε χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια και το Χάρβαρντ, κατηγορώντας τα για διάδοση μίσους.
- Με βάση νόμο του 18ου αιώνα, η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε τον Μάρτιο πάνω από 200 μετανάστες, κατηγορώντας τους χωρίς αποδείξεις για συμμετοχή σε συμμορία, στέλνοντάς τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ. Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί.
- Μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Τραμπ εξέφρασε επεκτατικές φιλοδοξίες, θέλοντας να επανακτήσει τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, να ενσωματώσει τον Καναδά ως 51η πολιτεία και να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, προκαλώντας ένταση με τη Δανία. Στις 26 Μαρτίου, πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου Βανς, ο Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να αποκτήσει τη Γροιλανδία, ενώ ο Βανς περιορίστηκε σε επίσκεψη στην αμερικανική βάση Πιντούφικ χωρίς επαφές με τοπικούς αξιωματούχους.
- Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ υλοποίησε την απειλή του για επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών σε πολλές χώρες που κατηγορεί για εκμετάλλευση των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εμπορικό πόλεμο. Ανακοίνωσε δασμούς τουλάχιστον 10%, 20% για την ΕΕ και 34% για την Κίνα, προκαλώντας πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια. Στις 9 Απριλίου, την ημέρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, ο Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή 90 ημερών για όλους εκτός από αυτούς κατά της Κίνας, που αυξήθηκαν στο 145%, δίνοντας μια προσωρινή ανάσα στις αγορές αλλά διατηρώντας την αβεβαιότητα.