Υεμένη: Δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες σκοτώθηκαν από αμερικανική επιδρομή, καταγγέλλουν οι Χούτι

Υεμένη: Δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες σκοτώθηκαν από αμερικανική επιδρομή, καταγγέλλουν οι Χούτι Facebook Twitter
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν κέντρο κράτησης μεταναστών στην Υεμένη / Φωτογραφία: EPA
0

Τουλάχιστον 68 Αφρικανοί μετανάστες σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή σε κέντρο κράτησης στη βορειοδυτική Υεμένη, περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, που πρόσκειται στην ένοπλη ομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλοι 47 μετανάστες τραυματίστηκαν — οι περισσότεροι σοβαρά — όταν το κέντρο κράτησης στην επαρχία Σαάντα στην Υεμένη επλήγη από βομβαρδισμό. Το κανάλι δημοσίευσε σκληρές εικόνες που απεικονίζουν πολλά άψυχα σώματα ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου κτηρίου.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό μέχρι στιγμής. Ωστόσο, το συμβάν σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερους από 800 στόχους από τις 15 Μαρτίου, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κλιμάκωση της εκστρατείας εναντίον των Χούτι.

Η CENTCOM ανέφερε ότι οι επιδρομές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές και ηγετικά στελέχη των Χούτι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων υπεύθυνων για τα προγράμματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι αρχές των Χούτι, από την πλευρά τους, κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις για θανάτους δεκάδων αμάχων, αν και αναγνωρίζουν περιορισμένες απώλειες μεταξύ των μαχητών τους.

Η Υεμένη παραμένει πέρασμα μεταναστών παρά την ανθρωπιστική κρίση

Το κέντρο κράτησης φέρεται να φιλοξενούσε 115 Αφρικανούς μετανάστες όταν επλήγη το βράδυ της Κυριακής.

Παρά την παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση λόγω του δεκαετούς πολέμου, μετανάστες εξακολουθούν να φτάνουν στην Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής, με στόχο να περάσουν στη Σαουδική Αραβία αναζητώντας εργασία. Αντ’ αυτού, αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση, βία, κράτηση και επικίνδυνα ταξίδια μέσα από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Μόνο το 2024, σχεδόν 60.900 μετανάστες έχουν φτάσει στην Υεμένη, συχνά χωρίς μέσα επιβίωσης, αναφέρει ο IOM.

Υεμένη: Οι ΗΠΑ εντείνουν την εκστρατεία κατά των Χούτι

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ras Isa, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 74 ατόμων και τον τραυματισμό 171. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επιθέσεις στόχευσαν πολιτική εγκατάσταση και συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

Η CENTCOM, από την άλλη, δήλωσε ότι οι επιδρομές κατέστρεψαν την ικανότητα του Ras Isa να δέχεται καύσιμα και ότι οι ενέργειες αυτές θα περιορίσουν τη δυνατότητα των Χούτι να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Τραμπ διέταξε μεγάλης κλίμακας αεροπορικά πλήγματα στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι, απειλώντας με την «πλήρη εξόντωσή» τους. Παράλληλα, προειδοποίησε το Ιράν να μην παρέχει όπλα στην οργάνωση — κάτι που η Τεχεράνη αρνείται ότι συμβαίνει.

Την Κυριακή, η CENTCOM επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση «μέχρι την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αμερικανικής αποτροπής στην περιοχή».

Υεμένη: Οι Χούτι και οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους, drones και μικρά σκάφη κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, βυθίζοντας δύο πλοία, καταλαμβάνοντας ένα τρίτο και σκοτώνοντας τέσσερα μέλη πληρωμάτων.

Οι Χούτι ισχυρίζονται ότι οι ενέργειές τους υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό στη σύγκρουση Γάζας–Ισραήλ, αν και συχνά στοχεύουν πλοία χωρίς άμεση σύνδεση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά την ανάπτυξη δυτικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή και τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, οι Χούτι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

Με την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επανακατέταξε τους Χούτι ως «Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση», ανατρέποντας την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία είχε άρει τον χαρακτηρισμό αυτό επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Υεμένη βιώνει εδώ και μια δεκαετία έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, που κλιμακώθηκε όταν οι Χούτι ανέτρεψαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της χώρας. Η Σαουδική Αραβία και σύμμαχοί της, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, παρενέβησαν στρατιωτικά για την αποκατάσταση της κυβέρνησης.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, με 4,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους και 19,5 εκατομμύρια ανθρώπους — το ήμισυ του πληθυσμού — να εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ