Στουρνάρας: «Μην πανηγυρίζετε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Στουρνάρας: «Μην πανηγυρίζετε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» Facebook Twitter
1

Με τη φράση «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Γιούρογκρουπ. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτύχει η επαναγορά χρέους ενώ διαβεβαίωσε ότι η δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως είπε, με τα χρήματα αυτά θα δοθεί βάρος στην εσωτερική χρηματοδότηση.

Όμως, αφήνοντας και μια χαραμάδα σε τυχόν αρνητική εξέλιξη στο θέμα της επαναγοράς, είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική και πως «η συμμετοχή στην επαναγορά επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός». 

Παρότι πάντως η συμμετοχή στην επαναγορά του χρέους είναι εθελοντική, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι ειδική περίπτωση αφού αποτελούν μέρος της Γενικής Κυβέρνησης. «Θέλω τα ασφαλιστικά Ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους εάν θα συμμετάσχουν...Μη φανταστείτε ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τα κέρδη των ομολόγων» είπε.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε ότι είναι η ώρα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε στην παρουσία της ελληνικής πλευράς στο Γιούρογκρουπ, λέγοντας ότι παρουσιάστηκε κατάλογος με τις 72 προαπαιτούμενες δράσεις για να πάρουμε τη δόση και μόνο για την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε αρνητική κριτική. Αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσει τώρα, σημείωσε.

Χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου, σημαντική για την Ελλάδα, που με τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν θα μειώσει το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. «Η απόφαση του Eurogroup δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στην ευρωζώνη και μας δίνει ευκαιρία να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Εκτίμησε ακόμη ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που δεν επιτύχει η επαναγορά χρέους, υπάρχει και  Plan B. Την ύπαρξη του εναλλακτικού σχεδίου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές «εμπιστεύονται» Coca-Cola και Colgate, υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης 

Οικονομία / Οι επενδυτές «εμπιστεύονται» Coca-Cola και Colgate, υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης 

Ο τομέας των βασικών καταναλωτικών προϊόντων ξεπερνά την ευρύτερη αγορά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές αναζητούν αμυντικές μετοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια